Uiteraard zijn deze opladers bijzonder eenvoudig in gebruik: plug&play (plug&charge?). Het gewicht valt goed mee wat ze makkelijk maakt ze mee op reis te nemen, en ze voelen ook lekker stevig aan dus ik verwacht geen koffer-schade.

De drie elementen die ik belangrijk acht zijn: De snelheid van het opladen, de bescherming van je dure apparatuur, en het energieverbruik.

Over het eerste onderdeel kan ik kort zijn: Dit is dik in orde. Ik heb deze apparaten getest met een Apple iPad Air, een Lenovo Tablet uit het stenen tijdperk, een Google Nexus 4, een Google Nexus 5, een OnePlus One, en een iPhone 5, dit in combinatie met een Voltcraft 4000. Naast de telefoons en tablets heb ik een smartwatch opgeladen, en een compact camera (Sony HX50). Door te meten hoe lang het duurt om de batterij volledig op te laden, en te kijken naar het verbruik tijdens het laden, kunnen we zien of de Anidées opladers niet voor vertragingen zorgen. Deze apparaten, tevens met meerdere tegelijk, konden met hun specificatie-snelheid worden geladen en de laadtijd bij gebruik van de Anidées en de originele laders binnen enkele minuten van elkaar (hier zit altijd wel enige speling in, ook bij gebruik van één en dezelfde lader). Prima dus.


Overigens is het niet zo dat de specificatie van de meegeleverde lader altijd de waarde is die het product aan kan. Zo laadt de OnePlus One met de Anidées en de originele lader met gemiddeld ca 1.8A, terwijl de lader technisch gezien 2.1A aan kan (Wel handig als je die oplader ook voor je Tablets wil gebruiken). Overigens haalt de OnePlus one bij vlagen de 2.1A wel, maar niet structureel, dit gaat op voor zowel de Anidées als de originele adapter dus het lijkt aan de telefoon te liggen, beetje vaag. Hetzelfde gaat een beetje op voor de Apple oplader die bij de iPad Air kwam (en tevens los te koop is voor 20 euro), deze heeft een 2.4A / 12W specificatie, maar laadt in de praktijk ‘slechts’ op 2.1A op, wederom hetzelfde als wat de Anidées aan de iPad air biedt, want ook hier kom ik op praktisch dezelfde laadtijd uit. Maar goed, je wint of verliest dus niets op dit gebied. Ik vind dit ook positief, want een apparaat sneller laden dan de bedoeling is zou nadelige gevolgen kunnen hebben, en dat willen we niet.

Oplaadsnelheid in orde dus, dan even naar het verbruik kijken. De compacte adapters die bij de telefoons worden meegeleverd geven stuk voor stuk aan dat het “sluip-verbruik”, oftewel het verbruik van die adapters zonder dat ze een apparaat aan het opladen zijn, minder dan 0.05W is, deze kan je normaliter dus zonder zorgen in het stopcontact laten zitten. Laten we dit voor het gemak “praktisch niets” noemen. De 6 poort Anidées verbruikt zonder iets te doen 0.3W, de 5 poort verbruikt 0.2W. Hoewel er dus sprake is van enig sluipverbruik, is dit natuurlijk niet gek veel (Ter vergelijking, zowel mijn eeuwen oude Philips Senseo en mijn HP OfficeJet 6410 gebruiken beide ca 8W terwijl het apparaat –uit- staat!). Kosten van het permanent aangesloten laten van deze opladers liggen daarmee op ca 50 cent per jaar, tja.

Tijdens het laden neemt het verbruik van de Anidées opladers zelf toe tot 0.5W a 1W (het is zeer lastig dit nauwkeuriger te bepalen gezien de fluctuaties in het verbruik en de vele adapters waarmee ik moet vergelijken), dit dus bovenop het verbruik van het laden van de telefoons. Wederom niet iets om echt warm of koud van te worden, het lijkt mij meer dan redelijk, zeker wanneer je deze laders koopt om ruimte en aansluitingen te besparen zal je daar niet wakker van liggen.

Ook cruciaal zijn de interne beveiligingen, we hebben het tenslotte over de voeding van dure apparaten (Bovengenoemde apparaten hebben een totale aanschafsprijs die richting de 2000 euro zal lopen). De Anidées komt met “OCP, OVP, en OTP”, oftewel OverCurrentProtection, OverVoltageProtection, en OverTemperatureProtection. Dit zijn drie van de pilaren van het beschermen van zowel je apparatuur als je oplader, die je tevens ook in computer voedingen tegen komt. Daarnaast zijn deze beveiligingen bij de 6 poort oplader van toepassing op individuele poorten, oftewel een probleem met één van de aansluitingen laat de andere aangesloten apparaten rustig en veilig doorladen. In het geval van bijvoorbeeld een te hoge spanning schakelt de beveiliging in, en geeft hij zichzelf een reset. Fijn dat ze aanwezig zijn, en dat het duidelijk omschreven staat; een blik op de grotere Chinese webshops maakte het duidelijk dat de meeste partijen daar niet op in gaan, of niet specifiek over zijn. Jammer, maar komt niet als verrassing gezien de bizar lage prijzen soms.

Helaas heb ik niet de intentie deze opladers moedwillig op hun donder te geven om die beveiligingen te testen. Tevens heeft Anidées deze apparaten ook goed in elkaar gelijmd, want hij is niet open te maken zonder schade te veroorzaken, en dan zal je hem vermoedelijk terug in elkaar moeten lijmen. Op zich geen probleem voor een gebruiker, maar vanuit een review-perspectief een beetje jammer.

De Anidées laders lijken dus prima in elkaar te zitten, en het sluipverbruik is ook ruim binnen perken. Het belangrijkste voor mij was dat ik geen langere laadtijden heb door gebruik van deze lader, en dat was gelukkig helemaal in orde. Verder is het vooral lekker makkelijk om 1 blokje op tafel te hebben, waar ik zowel mijn camera, telefoon, powerbanks, en alle andere apparaten op kan laden zonder het juiste stekkertje erbij te hoeven pakken (tenminste, bij de 6 poort). Volgende grote road-trip knal ik hem in de auto om vervolgens hetzelfde te kunnen doen onderweg, dus als je er een doel voor hebt is het zeker handig.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.