Zoals je ziet is deze Colossus opgebouwd als een opvallende lichtgevende opslagbak. Met ruimte voor maar liefst 230mm ventilatoren voor, 140mm achter, en 2x 120mm boven hoef je je voor een degelijke setup natuurlijk geen moment zorgen te maken.

Over 2 stock ventilatoren valt ook niet veel te klagen, al was het wel wat mooier geweest als er grotere ventilatoren standaard in hadden gezeten. Over de optionele ventilator plaatsen hoor je me niet, en over de optie van cpu koelers tot 175mm ook zeker niet. Perfect zou je zeggen? Toch zijn er enkele praktijk ervaringen van anderen waar ik niet om heen kan in deze review. Gezien de Colossus in opzet gelijk is aan de Phenom en Prodigy, kan je die ervaringen natuurlijk er prima bij halen.

600,705

De stock ventilator achter

600,482

En zn maatje aan de voorzijde

Uiteraard moet je kritiek van andere gebruikers serieus nemen, maar ook kost het tijd om die kritiek goed te beoordelen. Ik kom voldoende mensen tegen die “de koeling is niet goed genoeg voor een Ivy-E cpu” bij een mini-systeem vertalen in “de koeling is slecht en deze case is slecht” en dergelijke onzin. En zelfs met high-end grafische kaarten zie ik voornamelijk positieve ervaringen met de Prodigy en Phenom. Echter de manier waarop de grafische kaart wordt geplaatst, praktisch tegen het zijpaneel aan, maakt het aanzuigen van frisse lucht lastiger. Dit leidt vooral bij echte high-end kaarten als de 290(x) tot hogere temperaturen dan wanneer je dezelfde build in een mATX variant van die behuizing plaatst. Veelal blijven de temperaturen alsnog onder de limieten en is het voornamelijk een theoretisch punt van kritiek, en voor mid-end grafische kaarten is het al helemaal geen punt, maar dit is een case die zich toch op gamers lijkt te richten, en zodoende is het iets wat je niet kan negeren.

Het voornaamste probleem van de mITX Colossus is dat de mATX Colossus met zijn andere indeling een veel gunstigere koeling heeft voor de grafische kaart. Dus eigenlijk is het eenvoudig op te lossen door de andere variant te bestellen, hij is tenslotte verder van buiten exact hetzelfde. Omdat de verdere consequentie van de keuze voor de mATX Colossus minimaal is maakt de mITX variant relatief wat minder interessant.

Met enkele weken verwacht ik een nieuw compact mid-range GPU voor dit systeem. Ik zal de bevindingen met betrekking tot de temperaturen van vermoedelijk een 750Ti (of vergelijkbaar) op dat moment zeker toevoegen, om zo wat echte getalletjes toe te kunnen voegen. Van de Phenom en Prodigy zijn echter flink resultaten te vinden, dus echt ‘nieuw’ zullen Colossus metingen niet zijn.

Nog even terug naar de voorkant, want je kan daar ventilatoren tot 230mm plaatsen. Ik had zelf nog niet eerder met 230mm ventilatoren gewerkt, dus toen ik mijn handen op 1tje kon leggen moest ik het natuurlijk even proberen te passen. Om de front ventilator te vervangen haal je eerst de front cover er af.

600,508

600,525

‘Slechts’ een 120mm ventilatortje

600,600

600,616

En zo ziet het er uit met een joekel van een koeler. Het was voor mij echt even een holy s— momentje



De geluidsproductie van de Colossus kan ik kort over zijn, dat is echt super in orde. Geluiden van binnen worden duidelijk gedempt, vergelijkbaar met een echte ‘Silent’ case, en ook de stock ventilatoren zijn goed stil. Harde schijven verdwijnen ook duidelijk wanneer de panelen terug op de behuizing staan. In absolute stilte kan je net waarnemen dat hij aan staat, maar elke vorm van achtergrondgeluid zal de Colossus doen verdwijnen.

Zoals je kan zien zijn de ventilatoren inmiddels vervangen door andere modellen, maar voor de geluidsproductie had dat weinig gevolgen. Het is gewoon een prima behuizing voor liefhebbers van stilte.

Als je echt helemaal geluidloos wil werken kijk dan even naar de naar 7V mod guide op TechPowerUp: http://www.techpowerup.com/articles/other/137

Ik heb zelf zo’n 7V molex gemaakt om hem voor deze en toekomstige reviews te kunnen gebruiken. Het is kinderlijk eenvoudig om te doen, en het werkt ook prima bij deze Spectre stock ventilatoren. Op 12V zijn ze al praktisch stil, maar op 7V zijn ze in gebruik niet te horen wanneer de pc bij je benen staat. Al zal de verlichting vermoedelijk meer dan duidelijk maken of de pc aan staat.



Ook hier doet de Colossus het goed. Aan de onderzijde zit een verwijderbaar filter voor de voeding. Deze schuif je er uit om hem schoon te maken. Aan de voorzijde zit een rooster waar stof zichtbaar in blijft hangen. Deze verwijder je niet, maar is eenvoudig met de stofzuiger schoon te maken wanneer je de deur open doet.

600,539

Het rooster aan de bovenzijde functioneert ook als filter, en ook deze is eenvoudig van de case te halen en schoon te houden. Gewoon prima dus, en als ik daar de ervaring van de Phenom en Prodigy bij kan plakken maak ik mij op de lange termijn geen zorgen over stofopbouw in de Colossus.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.