De specificaties van de Cooler Master website:

587,650

Belangrijke zaken als RPM, CFM, en dB zijn duidelijk te zien, en overigens ook eenvoudig te vergelijken met alternatieven (hoe snel draaien ze, en hoeveel lucht verplaatsen ze in cubic feet (vierkante voeten klinkt ook zo raar;) ) per minuut, en hoe luid zijn ze op volle toeren). Wanneer je de filters begint af te stellen op 120mm ventilatoren met een CFM van 90 of hoger, blijft er eigenlijk bar weinig over. De enige concurrentie met vergelijkbare specificaties komt van Scythe, waar bij er slechts 1 (binnen vergelijkbare prijzen) over blijft die pwm heeft. Gezien deze 90-110 CFM ventilatoren vaak zo rond de 36dBA of hoger zitten, vind ik persoonlijk die pwm wel een must. Dergelijk geluid wil je normaliter niet constant op de achtergrond hebben. Met een vergelijkbare prijs (minimale verschillen althans) heeft de Cooler Master JetFlo echter wel het voordeel van een veel betere kwaliteit bearing, met dus een flink langere levensduur, en zou ook veel minder verslechtering van de geluidsproductie moeten hebben ten opzichte van de sleeve-bearing Scythes op de lange termijn. Daarnaast krijg je ook nog 1200 en 1600RPM adapters mee in de verpakking. Oftewel de aggressieve strategie van Cooler Master om veel product te bieden voor weinig geld lijkt zich ook op gebied van ventilatoren voort te zetten.

De JetFlo is dus een pwm ventilator, welke je via je moederbord of fancontroler sneller of langzamer kan zetten, maar wanneer dat geen optie is kan je dus kiezen om hem op de meegeleverde adapters aan te sluiten, zo dat hij op 1200 of 1600RPM werkt. Erg fijn natuurlijk, maar juist die controle om meer te koelen wanneer het nodig is is een grote plus van het product welke dan verloren gaat.

Ondanks dat er op de verpakking niet veel aandacht voor is zorgt de JetFlo ook voor een flinke druk van max 2.72 mmH2O, dus gebruik op waterkoeling radiatoren is zeker een mogelijkheid. Ook is er uiteraard weinig aandacht gegeven aan het verbruik, wat wel netjes vernoemd staat, maar toch flink is met ca 4.8W op volle kracht. Niet dat het overdreven is ten opzichte van de concurrentie, als je voor super zuinigheid gaat mag het duidelijk zijn dat pittige ventilatoren een noemenswaardig aandeel van het verbruik kunnen zijn.

Om nog even terug te komen op de in de CM JetFlo aanwezige POM Bearing. Nu is de technische uitleg natuurlijk een erg lang verhaal, maar gaat om een praktisch stof- en waterdicht, self-lubricating ontwerp met minimale weerstand, en een lange levensduur van 160.000+ uren. Kan je even mee vooruit dus. Vooral de betrouwbaarheid op lange termijn is bij sommige ventilator producenten vaak van ondergeschikt belang. Prijs, initiele prestaties, en goede reviews bij release hebben natuurlijk een grotere invloed op de resultaten dan hoe gebruikers er 3-5 jaar later over denken. Ik vind het een noemenswaardige plus dat bij de JetFlo gewerkt is aan een product wat gewoon op de lange termijn praktisch even goed zou moeten blijven presteren als bij aanschaf. Uiteraard zal de tijd het moeten leren, maar het design op zich is geen nieuwe uitvinding, en is al een bewezen begrip in andere producten.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.