Edifier MP280 vs JBL Flip 3

Toen ik een Sonos Play:1 in huis haalde wilde Edifier daar een dikke 2.0 set met grofweg hetzelfde prijskaartje tegenover zetten om te laten zien dat zij wat prijs-kwaliteitverhouding echt wat moois in huis hebben, in die review zou het woord ‘uitdaging’ eenvoudigweg misplaatst zijn want niet geheel onverwacht was dat totaal geen strijd wat betreft het geluid wat er uit de speakers kwam. Ze toonden zich eerder ook bereidwillig voor echte uitdagingen, bijvoorbeeld met de Edifier S1000DB versus de bewezen AudioEngine A5+, dat was wel een mooi voorbeeld van een onbekende jonge uitdager tegen een zeer bekend zwaargewicht, overigens met positief resultaat. En ook vandaag gaan ze weer een echte uitdaging aan.

Voor hun nieuwste draagbare Bluetooth speaker, de Edifier MP280, mocht namelijk ook een leuke uitdager gevonden worden. Momenteel is de MP280 nog niet heel breed verkrijgbaar maar hij zou binnenkort moeten opduiken richting de 80 a 100 euro. Met de cylindervormige speaker met een focus op 360 graden geluid in de hand richtten wij ons op de prijsvergelijker (filter: sub 100 euro) en daar stond bovenaan de JBL Flip 3, een Bluetooth speaker met de nodige gelijkenissen: Beide zijn cylindervormig en grofweg even groot, beide claimen een batterijduur van 10 uur, en wat prijs betreft zitten ze dicht genoeg bij elkaar om te vergelijken.

It’s on! En we gaan er een echte head-to-head van maken, met te verdienen punten in verschillende categorieën.


Hoewel 80 a 100 euro flinke cadeautjes zijn lijkt de Bluetooth speaker categorie er zich goed voor te lenen. Een indrukwekkende verpakking en vooral ook uitpak ervaring weegt in onze ogen wel degelijk mee op de ervaring. In dit onderdeel zien we dat Edifier en JBL compleet verschillende kanten op gaan.


Edifier kiest voor een hard transparant plastic cover in een soort show-case wat we vaker bij Bluetooth speakers aantreffen. Het maakt een prima indruk, toont het product vooraf ook goed, en voelt ook stevig. In de bodem vinden we een USB kabel om op te laden, en een analoge 3,5mm kabel. Waarom de kabels wit zijn en niet bij de speaker passen is wat vreemd.





JBL begint met een meer klassieke kartonnen verpakking. Eenmaal uit de seal klapt hij mooi open, en wordt de Flip 3 en zijn extra’s, de documentatie en een oranje USB kabel, keurig gepresenteerd. Niet alleen is het wat eleganter om te openen, maar het gevoel van luxe ligt net wat hoger bij de JBL. Zowel vrouwlief als ikzelf waren het er over eens: JBL pakt een punt.







Hoewel het beide cylinders zijn kiezen ook in de bouw en afwerking beide bedrijven toch voor een compleet andere aanpak. De Edifier is wat slanker, wat meer recht-toe-recht-aan, en pak je hem op dan voel je enkel de vrij gladde stalen gril in je hand, een gril die er in de close-up overigens wel heel interessant uit ziet. De JBL is wat korter, dikker, en de grovere gril voelt uiteraard wat ruwer aan. Edifier kiest voor een stalen ring, JBL voor een zachte lus, en de laatste heeft gevoelsmatig het wat jongere, speelsere ontwerp. De passieve woofers met JBL er in met grote letters dragen daar natuurlijk aan bij.







Hoewel beide stevig in de hand voelen en een speaker laten vallen vermoedelijk nooit een goed idee is voelt de JBL toch duidelijk wat robuuster en tevens wat luxer in de hand, en een speaker in deze klasse moet van ons ook fysiek wel indruk maken. Hoewel je kan zeggen dat je daar in gebruik minder van merkt moeten we ook opmerken dat de uitstraling tijdens het spelen van de JBL dankzij de passieve radiatoren toch net even wat meer indruk maakt. Ook wegen we nog mee dat de Edifier in drie kleuren beschikbaar is, zwart, rood en blauw, terwijl de JBL in een achttal kleuren te koop is. Bouw- en looks beide een punt waard, en wederom waren vrouwlief en ik unaniem: 3-0.


Wederom zien we de verschillende aanpak. JBL kiest voor het toevoegen van extra knoppen waar de Edifier het wat eenvoudiger houdt, maar de basis functies zoals het aanpassen van het volume, door nummers heen springen, of pauseren zit er gewoon in. Knoppen op beide apparaten voelen “ok” maar niet uitzonderlijk, maar wel gaat mijn voorkeur naar de extra batterij LEDjes die de JBL heeft boven de drie van Edifier.






De rubberen afdekking van de aansluitingen doet vermoeden dat beide (spat)waterdicht zijn, maar enkel JBL legt er de nadruk op dat het het geval is. Nu zal je beide niet in de regen willen gebruiken, noch verwacht ik dat de Edifier speaker de geest zal geven bij een incidenteel spatje, voor de actieve buitenluisteraar wellicht toch een puntje.


Onder die afdekking zien we nog wat verschillen: beide kunnen via de 3,5mm aansluiting een telefoon of ander apparaat bekabeld koppelen (enkel Edifier levert de benodigde kabel erbij), maar de Edifier MP280 kan daarnaast ook nog SD kaartjes afspelen en als powerbank functioneren voor je telefoon in geval van nood.



Je kan dus afwegen of je kiest voor meer water bescherming of een powerbank- en SD kaart functie. Maar in de head to head kennen we ze alle drie een punt toe. JBL 4, Edifier 2.


Op gebied van geluidskwaliteit kunnen we het kort houden. De JBL Flip 3 klinkt gewoon beter. Meer power onderin, zeker op wat hogere volumes waarbij de passieve radiatoren impact kunnen hebben, maar ook in de andere segmenten is het feitelijk geen strijd. De Edifier klinkt ok, we hebben in die klasse betere en mindere speakers ervaren, maar de downfall hier komt duidelijk uit de directe vergelijking. De Edifier focust wat meer op het midden en minder op de onderkant, maar kan ook op dat gebied geen gat slaan met de JBL die feitelijk over de hele range meer indruk maakt. De JBL is wel een speaker met een tuning op moderne populaire muziek, dat past ook bij het marketing plaatje van JBL, maar doe je gek en knal je er klassiek of vocal-heavy muziek tegen aan dan nog zijn we unaniem in het voordeel van JBL.


Opvallend verschil is het flink hogere maximale volume van de JBL. Wel valt op dat de JBL meer gericht afspeelt waar de Edifier daadwerkelijk meer 360 graden is, maar dat had pas punten gescoord als het geluid wanneer je achter de JBL zit daadwerkelijk minder was geweest dan wat de MP280 produceert. Wel merk je dat de Edifier gezien de constructie niet lijdt onder het schakelen tussen liggende en staande stand, waar de JBL met zijn passieve rads toch wil liggen waarbij je dan ook rekening moet houden met het eventueel wegrollen; een scheef oppervlak of iets dergelijk is niet ideaal en de metalen hanger van de Edifier functioneert ook een beetje als stop.

Desondanks is het onderdeel vrij duidelijk, want zolang de Flip 3 maar op een plekje ligt waar hij niet weg kan rollen klinkt hij gewoon beter. Twee punten voor het belangrijkste onderdeel: 6-2.


Zoals genoemd was er een opvallend verschil in maximale geluidsproductie, wat inhield dat om een vergelijkbaar luid geluid te produceren de volume instelling van de Edifier een stukje hoger stond. Met de apparaten op een vergelijkbaar geluidsniveau afgesteld; hard genoeg om op 2 meter afstand duidelijk een sprekende stem te verstaan, laten we zeggen net iets boven achtergrond niveau, maar zacht genoeg dat ik ondertussen wel wat echt werk kon doen. Stopwatch (nou ja, stopwatch app) erbij, beide apparaten dezelfde playlist laten spelen, en wachten maar.

Na 6 uur non-stop spelen beide speakers voor de dag uit gezet, en de volgende dag weer laten gaan. De Edifier wist de geclaimde 10 uur net te redden (maar bij een middelhoog volume red je het dus niet), en op dat moment speelde de JBL nog een tijdje rustig door. Iets van een uur later vond ik het wel welletjes, want het was duidelijk wie het punt ging krijgen tot zover het eindresultaat al niet vast stond: 7-2 in het voordeel van de JBL, en ja het scoring systeem is compleet arbitrair en slaat eigenlijk nergens op maar geeft desondanks de verhouding wel ok weer.



Het klinkt wellicht vreemd, maar ik was ergens wel opgelucht dat de tot dusver zeer positieve Edifier ervaringen trein even tot een stop kwam, zeker in de verschillende 2.0 speakerset reviews volgde het ene blije gezicht het andere af en op een gegeven moment is het dan wel fijn om een beetje balans te vinden. Ik heb veel mooie speakers gezien, vooral ook speakers met een sterke prijs-kwaliteitverhouding, maar het is onmogelijk dat het gehele assortiment dermate sterk is… toch? Na de zeer positieve aanvaring met de (luxe, 200+ euro kostende, super klinkende) Edifier MP700 was stiekem toch even de spanning of Edifier het weer kon gaan flikken, maar al vrij vroeg in deze ervaring kregen we al het gevoel dat de JBL Flip 3 voor de Edifier MP280 te hoog gegrepen zou zijn. Hoewel wij zelf niet bijzonder bekend waren met JBL of de Flip producten kunnen we inmiddels goed begrijpen waarom deze modellen populair zijn: ze ogen goed, voelen goed, klinken goed, en de aantrekkingskracht van het totaalplaatje is lastig te weerstaan; zelfs de ruim duurdere Teufel Bamster ervaart de hete adem van dit model. Het voornaamste nadeel wat we ervaren is dat de Flip 3 wel van rollen houdt, en dat de rubber coating bij hands-on gebruik wat sneller vies oogt, maar de andere kwaliteiten laten daar weinig van over.


De Edifier MP280 naast de MP700 die niet mee mag spelen in deze review gezien hij meer kost dan de Flip 3 en de MP280 samen.

Edifier doet het in de regel goed met de featureset en zet er dan nog wel wat extra features tegen over, zo kan de MP280 vanaf een SD kaartje spelen zodat je telefoon vrij blijft –en- is de MP280 in staat om je telefoon op te laden, en zoek je dat dan is het best een ok totaalplaatje, maar zelfs gecombineerd met wat een prijsvoordeel van 20 euro zou moeten worden ben ik niet overtuigd dat het opweegt tegen het duidelijke klassenverschil wat de geluidskwaliteit betreft. De accuduur is ook net wat beter (al doen beide het daar prima), de bouw voelt net wat luxer, maar het verschil in de geluidsproductie zou in mijn optiek enkel vervagen bij een aanmerkelijk groter prijsverschil dan 20 euro op een 80 euro aanschaf waar ze nu op af gaan. Je zou die SD kaart of powerbank feature dan wel serieus zwaar moeten wegen, of echt een issue moeten hebben met het wegrollen van de Flip 3, of wellicht dat een MP280 zich nog een keertje meer in de kijker speelt in een leuke aanbieding ergens: relatief gezien moet hij het hier afleggen, maar voor voor de juiste prijs op een gegeven moment kan hij nog prima interessant blijken.

Ik ga een beetje van de productreview koers af, maar als primair pc geek voelt het nog altijd wel een beetje raar dat dergelijke Bluetooth speakers dit prijskaartje dragen, en dan kijk ik naar beide modellen in deze review. Het is namelijk hetzelfde prijspunt waar we de Edifier R1280T tegen kwamen, een uitstekende klinkende, goed betaalbare en net afgewerkte 2.0 speakerset met een nette featureset. Een klein Bluetooth speakertje en veel dikkere 2.0 set is natuurlijk appels en peren vergelijken, maar het zet die mid-range Bluetooth speaker markt wel een beetje in perspectief voor zij die een dergelijk product vooral voor in huis willen hebben; zo’n Flip 3 klinkt best goed, maar verwacht niet dat hij die strijd met gelijk geprijsde 2.0’s in de verste verte aan kan. Voor dezelfde prijs krijg je dan beter geluid, meer features, duidelijk meer materiaal, en een product wat overduidelijk prijziger is om te verschepen; het onderstreept dat deze hippe Bluetooth speakers toch best mooie margeproducten zijn. Maar goed, gezien de mega marketing rondom deze producten van sommige fabrikanten mag dat ook niet echt als een verrassing komen.

Hoe dan ook, hier zijn de verhoudingen duidelijk: de JBL Flip 3 is gewoon de betere speaker en de MP280 is vooral leuk als hij een keer een koopje blijkt. Voor Edifier is de totale balans echter niets om verdrietig van te worden (wat staan we nu.. 8-1 ofzo?), en ik wil daar nog wel de nodige kudos voor hen aan toevoegen dat ze pittige uitdagingen niet uit de weg gaan, het zou mij tenslotte niet verbazen dat ik flink milder zou zijn geweest als ik de MP280 op een willekeurige dag op zichzelf had zitten beluisteren in plaats van naast de zwaarste tegenstander had kunnen zetten terwijl zij juist direct de concurrentie aan wilden gaan. Het geeft maar weer aan hoe belangrijk meer referentie materiaal is, dus de gelegenheid om juist meer en meer te kunnen testen geeft m.i. enkel ook meer gewicht aan de beoordelingen in de toekomst.


Editor’s Choice voor de JBL Flip 3

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/edifier-mp280-vs-jbl-flip-3-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.