Nest Cam Indoor & Outdoor review
Productpagina @ Nest


Enkele dagen voordat ik in het vliegtuig stap bedenk ik mij dat ik eigenlijk nog een beveiligingscamera op wilde hangen; via een naastgelegen dak is het niet onmogelijk om tot een bepaald raam te komen, en voor een project had ik eea van waarde staan waar ik toch even een kijkje op wilde. Lekker handig, last minute, maar je kent jezelf en je went eraan. Ik kijk om mij heen, zie onze Nest Thermostaat en Nest Protect, en realiseer mij dat Nest enkele dagen ervoor een nieuwe buitencamera heeft uitgebracht. Hoewel als server- en NAS eigenaar ik zelf eigenlijk niet de voor de hand liggende gebruiker was ging één ding voor voorgaande Nest producten op: Installatie is quick en painless, en de tijd drong.

Zo gezegd zo gedaan, en de volgende dag was de Nest Cam Outdoor binnen. Voor je het je afvraagt: Installatie was inderdaad weer een eitje. Inmiddels enkele weken verder ligt er ook een Nest Cam Indoor naast, en gezien de vele gelijkenissen neem ik beide producten op in één review.

Voor zowel de Nest Cam Outdoor als Nest Cam Indoor mag je 199 euro afrekenen.


We beginnen met de Nest Cam Indoor. Het is weer duidelijk dat Nest hard werkt aan hun positie als luxe merk, en dat je als consument weet wat je mag verwachten van hun producten. Het gevoel dat je met een merk te maken heeft welke de puntjes op de i zet, en daar ook een prijs voor vraagt, begint met de verpakking: Stevig, uitstekend uitgevoerd, strakke organisatie van alle accessoires; een mooie combinatie.




Intern vinden we de camera, de USB kabel, een losse adapter (zo kan je hem ook op een andere manier aansluiten, of eventueel zelfs op een powerbank als je dat zou willen.), schroefjes en een metalen plaat welke je kan monteren, en de magnetische voet die op zichzelf als voet kan dienen of dus kan ‘plakken’ aan het gemonteerde deel. Allemaal wederom tot in de puntjes verzorgd en afgewerkt, geen kritische kanttekeningen hier.







Ook de camera zelf toont zijn fysieke kwaliteiten. Nette materialen, niets voelt zwak, stevig scharnier, en hoewel de vormgeving wellicht niet het meest innovatieve is wat we hebben ervaren is het wederom lastig om kritiek te leveren op het plaatje wat Nest hier presenteert. Het enige wat je nog zou kunnen wensen is dat de camera zelf op afstand beweegbaar zou zijn.




Elke USB voeding zal normaliter voldoen, mocht je geen gebruik willen maken van de meegeleverde kabels. De QR code achterop komt bij de installatie van pas.



Hoewel we Nest zaken tot in de details uit zien werken merk je dat ze richting de consument focussen op wat hun vermoedelijke doelgroep (daarover straks meer) belangrijk vindt: presentatie van het product zelf, een website die zich richt op gebruiksgemak en enkele praktische voorbeelden, maar om de technische specs te vinden is het best even zoeken. Eenmaal gevonden is het zeker niet zo dat er iets onduidelijk is, alles staat uitgebreid vermeld:



De Nest Cam Indoor is dus een 1080p, 30 fps camera met 130 graden kijkhoek voorzien van 8 IR LEDs om nachtzicht te bevorderen, een speaker en microfoon voor twee-weg communicatie. Vis andere relevante specificaties er gerust voor jezelf uit. We zien geen extreem opvallende zaken, maar met bovengenoemde pakt Nest wel de meest gevraagde features.


We gaan verder met de Nest Cam Outdoor, waarbij we dan eerst even de specs naast die van de Indoor leggen:



Afmetingen en uitstraling terzijde zien we vooral overeenkomsten wat de camera zelf betreft. Noemenswaardige andere elementen zij uiteraard de IP65 rating, het is tenslotte wel handig dat je buitencamera tegen wind regen en sneeuw kan, en de flink langere kabel die bij een buitencamera wel van pas komt; 7,5 meter totaal.

Ook hier is de verpakking wederom uitstekend gedaan, zo ook de presentatie van de montage accessoires. Het stelt niets voor om de schroeven netjes in het karton te zetten en de pluggen strak op elkaar te houden in een klein binnendoosje, maar toch zien we die aandacht zelden.







Deze kleine unit zetten we aan de muur, en vervolgens houden de magneten de Nest Cam Outdoor er aan vast. Wat de camera zelf betreft wederom niets dan lof voor de constructiekwaliteit en afwerking. Uitstralingen blijven subjectief, maar ik kan mij lastig voorstellen dat iemand dit lelijk zal noemen, zeker als je daar een typische IP camera naast zet.





De uitstraling van de Nest Cam Outdoor ligt mij persoonlijk het meest, want hij oogt en voegt top, en het strakke design spreekt hier het meeste aan, en dat mag ook bij een camera toch een beetje tellen. De aandacht voor detail houdt ook niet op bij de camera zelf, ook de kabels zijn keurig en het sluitmechanisme voor de USB aansluiting.


Vooral wat installatie betreft had ik hoge verwachtingen. Niet alleen in ons ‘haast’ geval, maar in de moderne tijd waarin de groep die echt wil knutselen kleiner wordt en de groep die ‘gewoon wil dat het werkt’ groter wordt een belangrijk onderdeel. We kunnen kort zijn: Nest Cams voldoen 100% aan die verwachting. Nest App openen, aangeven dat je een nieuwe Nest product hebt, telefoon op de QR code op de cam richten, en we gaan. Nest geeft simpel aan wat je nodig hebt: stroom in de buurt, in het geval van de Nest Cam Outdoor stroom op de locatie waar je hem wilt gaan hangen, en je Wi-Fi wachtwoord, wel zo handig. Voor de Nest Cam Outdoor is het wel handig om te onthouden dat deze tussen -20 en 40 C dient te blijven, dus Sahara of Noordpool bewoners die dit lezen vallen af, en uiteraard dat je altijd rekening moet houden met de wet wat betreft opnemen van openbare wegen e.d.



Nadat je de Nest Cam van stroom hebt voorzien en je je Wi-Fi wachtwoord hebt ingevuld ben je klaar. Veel simpeler dan dat komen producten niet, dus de serieuze “ik ben echt heel hard bezig” blik is dan ook simpelweg de manier waarop mijn gezicht graag staat, zeker geen noodzaak vanwege het product 😉



De Cam werkt, je kan met een gerust hart op vakantie. Wil je de camera bekijken open je de Nest App waar je meteen kan spieken en daarbij ook inzicht hebt in je andere Nest apparaten. Klik je op de camera zelf dan kan je naar elk gewenst moment terugkijken omdat de camera’s standaard dus 24/7 opnemen. Momenten met beweging worden door middel van thumbnails in de tijdlijn weergegeven. Intuïtief, zij het wat vervuild wanneer je de camera op een plek zou richten waar constant mensen lopen.



Even niet letten op de rommel, ben tenslotte aan het installeren

De manier waarop Nest mensen van andere bewegingen onderscheid is namelijk best knap, je krijgt ook in de notificatie al her onderscheid of er ‘iets’ of ‘iemand’ is gespot. Maar het onderscheid tussen een passant en stoute boef (in de woorden van onze kleine) is natuurlijk wat lastig om te maken. Dat onderscheid merk je ook snel in de notificaties: standaard krijg je notificaties op je telefoon via de app, direct overigens, maar ook in je mailbox. Ook krijg je direct een notificatie als de camera offline gaat, stel dat iemand de stroom verbreekt of iets dergelijks. Dat gaat ook via de cloud account zelf, dus die krijg je ook als je hele huis van stroom af wordt gesloten.

De registratie van bewegingen is standaard goed in balans; een bewegend blaadje door de wind wordt gefilterd, maar probeer je langs de randen te sluipen of over de grond te kruipen dan heeft hij je zeker in de smiezen. In het plaatje hierboven zie je dat een deur bewust redelijk uit het zicht is gehouden, maar de geringste opening valt echt op. Daarbij is het ook zo dat je met de 24/7 opname ook eindeloos terug kan kijken. Het is een daadwerkelijk voordeel boven draadloze oplossingen of andere alternatieven die enkel opnemen wanneer zij iets registreren, maar je zal dus wel voor een stroomvoorziening moeten zorgen.

Wat vooral opvalt is dat de opnamekwaliteit van de Nest Cams, die aan elkaar gelijk zijn, zacht uitgedrukt fenomenaal goed is. Helder beeld overdag, met de zon mee, met de zon tegen, door de regen of wat de Indoor betreft: of je nu TL verlichting hebt of schemer, en verder uitstekend beeld in een pikdonkere ruimte zonder dat de IR LEDs de boel overbelichten. Ik kan ivm privacy geen beeld tonen van de buitenprestaties met de Nest Cam Outdoor hier, maar richt ik hem in de avonduren op de ca 20 by 20 meter tuin van de kinderopvang hier direct achter dan zal je je gezicht moeten bedekken om niet onherkenbaar in de buurt te komen.


Eigenlijk kunnen we stellen dat er op gebied van kwaliteit niets te klagen valt, want ook de opnamekwaliteit en speakerkwaliteit laat weinig te wensen over, en de optie om de Nest notificaties te laten sturen bij geluid (stel, een inbreker buiten het zicht) is ook een net pluspunt. Verwacht enkel niet dat de Nest Cam dubbelt als een muziekinstallatie voor je tuin.

Hoewel je vrij bent instellingen te veranderen is de standaard invulling netjes: mailtjes en notificaties, automatische schakeling naar het nachtzicht wanneer het donker wordt. Opnamekwaliteit past zichzelf aan naar de omstandigheden, maar het is lastig om exact inzicht te krijgen hoe dat er aan toe gaat. Mocht je willen dat de camera op bepaalde momenten aan staat kan dat ook.



Een element dat het meest in het oog springt is echter de Activity Zone feature. Hiermee selecteer je als je dat wilt specifieke delen binnen het bereik van je camera waar Nest dan op let, en waar je dan bijvoorbeeld notificaties voor in wilt stellen. Zo kan je dus bepaalde delen bewust laten negeren, en gezien de 130 graden kijkhoek van de camera is de kans groot dat dat wel van pas komt. Ietwat apart is dat je voor die functionaliteit wel in moet loggen op je Nest account via een computer, via de Android app is het in elk geval niet mogelijk om de zones te maken.



Het is zoals vaker het geval met mooie producten wachten op de “maar”. Dit is geen advertorial, maar wanneer je met de Nest Cams aan de slag gaat waan je je even in een wereld waarin producten precies doen dat ze beloven en de lucht is straalblauw. Nu zijn Nederlanders dat laatste sowieso niet gewend, maar er zijn weinig producten waar geen prijskaartje hangt aan je keuze. Of een product is lekker betaalbaar maar je neemt enkele nadelen voor lief, of een product is prijzig in de aanschaf maar biedt dan toch die luxere ervaring. A 200 euro zijn de Nest Cams verre van goedkoop, maar de inhoudelijke kwaliteiten zijn er wel naar. So far so good, en dat mag ook.

Wat echter niet direct duidelijk is is dat de Nest Cams zonder abonnement weinig meer is dan een veredelde beweging detector. Voor mooie zaken zoals hierboven genoemd zoals het instellen van gevoelige zones heb je het abonnement nodig. Je kan zonder live video kijken, je krijgt nog net een snapshot (foto) toegestuurd wanneer er beweging is zodat je de afweging kan maken om zelf live te kijken, maar daar houdt het bij op. Geen opnames en die snapshots zijn na welgeteld drie uur al weer weg. Ik noemde de 7 dagen / 1GB opnamecapaciteit bij het gratis plan van Arlo krap, vond de 12 uur die Canary in hun gratis plan matig, maar Nest wint hier met overtuiging de prijs voor “minst nuttig zonder betaald abonnement”.


In Europa betalen we dezelfde bedragen in euro’s, dus 10 euro per maand of 100 euro per jaar voor je eerste Nest Cam, met 5/50 euro voor elke extra camera wanneer je genoegen neemt met 10 dagen; iets wat veelal wel zal voldoen. Voor 30 dagen opslag mag je 300 euro per jaar voor je eerste camera aftikken, of 1350 euro in de komende drie jaar met twee cameras.

Hoewel de eerste ingeving is die prijsstelling de grond in te trappen moeten we niet vergeten dat het hier gaat om 24/7 opnames en met uitzonderlijk goede camera’s. Een alternatieve oplossing lonkt, bijvoorbeeld een stevige NAS, paar TB aan schijven en twee dikke camera’s, maar dat vereist wel moeite (of kosten om het te laten installeren), en zal zich ook pas op de langere termijn terug gaan verdienen, en dan ook vooral wanneer je echt geen genoegen neemt met het 10 dagen abonnement.

Ik begon de review ook bewust dat ik de doelgroep niet ben, want heb je al een stevige NAS, bijvoorbeeld een Synology waar Surveillance station bij zit, dan trek je die prijsverhouding verder scheef. Het hangt ook af van je eigen situatie: Zoek je de camera enkel als extra wanneer je op vakantie bent staat niets je in de weg om even een tientje te betalen voor een berg gemak en een extra laagje veiligheid; de prijs valt dus redelijk te relativeren. In elk geval genoeg om mij toch te doen twijfelen of zo’n compleet en moeite-vrij systeem toch niet handiger is.

Kunnen relativeren wil echter niet zeggen dat ik de huidige opzet dan ideaal vind. Ik begrijp de keuze voor gemak en dat je geen overdaad aan abonnementen wilt bieden, maar de abo-vrije oplossing blijft kortweg slecht en waarom is er geen voordeligere tussenoplossing? 5 euro voor 3 dagen opname en je zou je dagelijkse woon-werk afwezigheid en weekendjes en avondjes weg indekken zonder feature verlies, terwijl dit ook op vakanties voldoende tijd geeft om te reageren of je belangrijke opnamemomenten veilig te stellen. M.i. een gemiste kans om een al redelijk prijzig product toch niet iets toegankelijker te maken.



De Nest Cam ervaring zet de trend die de eerste Nest producten wisten te zetten door: Super installatie, super presentatie, compleet featurepakket en al met al allemaal uitstekende kwaliteiten. De beeldkwaliteit is top, video’s zijn uitzonderlijk vloeiend, nachtzicht is fantastisch, de kijkhoek is met 130 graden top, en het is van begin tot eind verwennering. Hoewel de Indoor en de Outdoor compleet anders ogen zijn het in essentie dezelfde camera’s en wat je over a zegt kan je over b zeggen, met als enige relevante verschil dat de Outdoor waterdicht is. Als complete ‘cloud video’ pakketten heb je verder ook niets nodig; geen kennis, geen luxe apparatuur, het werkt gewoon en daar valt wat voor te zeggen.

Hoewel draadloze camera’s voor je netwerk zijn het wel modellen die direct stroom vereisen en niet op een accu werken, al zijn knutsel-oplossingen met accupacks gezien de USB aansluitingen niet ondenkbaar. Vooral voor de Outdoor brengt dat wel de overweging mee waar je hem gaat hangen en hoe je de stroomvoorziening regelt. Eenmaal ophangen is het echter genieten van een vlotte, intuïtieve app ervaring met tal van logische zaken zoals notificaties, maar ook handige extra’s zoals de speciale ‘aware’ zones binnen het beeldbereik. Kortom: de gebruikerservaring is gewoon top.

De Nest Protect en de Nest Thermostat waren niet goedkoop, maar als complete en aantrekkelijke oplossingen kan je na aanschaf die prijs wel vlot vergeten. In het geval van de Nest Cams zit daar wel de zwaardere ‘maar’ van dit verhaal, want zonder het betaalde Nest Aware abonnement stort de functionaliteit geheel in. Hoewel ogenschijnlijk prijzig zit daar wel één van de unieke punten van de Nest cams in, namelijk dat ze 24/7 opnames maken en ook opslaan (tenzij anders afgesteld). Het gros van de concurrenten maakt opnames enkel na herkenning beweging of geluid (die dienen hier enkel als focuspunten op je tijdlijn), wat zowel een pluspunt is voor de Nest als dat het ergens begrijpelijk is dat je er dus ook wat meer voor moet betalen. Toch vind ik het jammer dat er geen goedkoper instap abonnement mogelijk is dan nu wordt geboden, want dat het de doelgroep in mijn ogen vergroot.

Heb je een NAS of eigen opslag? Dan zal de prijs van een Nest Cam Outdoor of Indoor met abo hem vermoedelijk van je wenslijstje drukken, al gaat dat bijna voor elk gesloten cloud systeem op. De doelgroep laat zich echter eenvoudig raden: mensen die aantrekkelijke, top kwaliteit camera’s in huis willen halen zonder te veel moeite te hoeven doen en er ook geen moeite mee hebben om daar stevig voor te betalen, zowel voor de aanschaf als voor het onmisbare extra abonnement. Maar hoewel prijziger dan bijvoorbeeld de Canary of de Arlo, wat gemak, kwaliteit en inhoud betreft legt Nest de lat hier op het hoogste niveau en om die reden een aanrader wanneer kwaliteit boven budget gaat.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
300300[wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/nest-cam-review-outdoor-indoor/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.