We beginnen deze week met nieuws vanuit het AMD kamp. Als AMD-gebruiker ben je waarschijnlijk wel bekend met AMD Catalyst, de software om je grafische kaart aan te sturen. Met de nieuwe reorganisatie is de koers veranderd en een splitsing ontstaan. Zo is er een AMD team dat zich specifiek richt op grafische ontwikkelingen als het om AMD GPU’s en software gaat.

Van AMD Catalyst is geen sprake meer, binnenkort maken we kennis met Radeon Software. Klinkt dat niet lekker vertrouwd? De eerst release van de software zal bekend staan als Crimson. De integratie van o.a. DirectX 12 en Virtual reality zullen in de Crimson software een grote rol spelen. Een grote focus is ook toegankelijkheid, design en functionaliteit. Zo zou Crimson tot wel 10 keer sneller moeten opstarten dan de huidige Catalyst software. Het programma moet intuïtief zijn, gebruikers centraal stellen en de integratie met social media aangaan. De eerste berichten over Crimson zijn veelbelovend, één ding is zeker: de eerste stappen van de reorganisatie van AMD zien er degelijk uit. Hieronder vindt je nog een video van de ontwikkelingen van het Radeon team.





Deze week worden er ook aardig wat nieuwe moederborden onthuld van verschillende moederbordfabrikanten. Om te beginnen met de ASRock Fatal1ty Z170 Professional Gaming i7. Het ATX-moederbord zou zich richten op de serieuze gamer. In de vorm van doelgroep segmentatie kun je dit vooral omschrijven in extra aandacht voor de audio- en netwerk componenten. Op het moederbord komen we de welbekende ALC1150 audiochip tegen van Realtek, gecombineerd met een TI NE5532 hoofdtelefoonversterker. Uiteraard zijn er ook M.2 en U.2 sloten aanwezig, een Mini PCIe slot voor een eventuele WiFi/Bluetooth module en dual-gigabit ethernet poorten. Uiteraard is er nog veel meer te vinden op het moederbord, voor nu houden we het kort en gaan we door naar het volgende moederbord. Meer informatie over de ASRock Fatal1ty Z170 Professional Gaming i7 vind je op de officiële productpagina van ASRock. Over prijs en beschikbaarheid is nog niks bekend.


MSI komt deze week met de Z170A SLI Plus moederbord. Het ATX-moederbord is zo zwart als steenkolen, perfect voor thema gerelateerde builds of mods. Het Z170 heeft de gebruikelijke features zoals USB 3.1 Type-C en Type-A, een Turbo M.2 slot en zes SATA 3 (6.0Gb/s) poorten. Als audiochip is er ook gekozen voor de ALC1150 van Realtek. Er zitten nog veel meer features en componenten op het Z170A SLI Plus, deze zijn te vinden op de officiële productpagina van MSI. De MSI Z170A SLI Plus is beschikbaar voor een prijs vanaf 153 euro.


De dames en heren bij Gigabyte zitten ook niet stil. Deze week werd de Gigabyte Z170X-Gaming 6 onthult. Je raadt het al, het gaat hier ook om een ATX-moederbord. Het moederbord wordt gecategoriseerd in de high-end markt. Het is voorzien van twee PCIe x4/2/1 M.2 sloten, drie eSATA poorten en zes SATA 3 (6.0Gb/s) poorten. Er zijn twee netwerkchips aanwezig, de E2200 van Killer en een Intel variant. Ik val in de herhaling maar ook hier zien we de ALC1150 van Realtek terug. Dit is natuurlijk niet alles, meer informatie is te vinden op de officiële productpagina van Gigabyte. Over prijs en beschikbaarheid is nog niks bekend.


Roccat kwam deze week met de nieuwe Kiro gaming muis op de markt. Het gaat hier om een modulaire gaming muis, die voor zowel links- en rechtshandige gebruikers is. Intern vinden we een Pro-Optic sensor R2 (optisch) die van 250 tot 2000 dpi in te stellen is. Verder komen we de gebruikelijke OMRON switches tegen. De Kiro wordt geleverd met Roccats Swarm software. Over prijs en beschikbaarheid is nog niks bekend.


En het laatste nieuws dat we bespreken is de Crucial BX200 SSD. De BX200 is de opvolger van de BX100 die wat goedkoper zijn dan de MX100 en MX200 line-up. De BX200 zal beschikbaar zijn in 240, 480 en 960GB en heeft een 2.5 inch formaat. Intern vinden we 16 nm Micron TLC NAND flashgeheugen. De leessnelheden zouden tot 540Mbps oplopen, en schrijfsnelheden tot 490Mbps. De BX200 is al beschikbaar vanaf 83 euro voor het 240GB model, 145 euro voor het 480GB model en 309 euro voor de 960GB variant.


Over Gastauteur
Dit artikel is geschreven door een onafhankelijke gastauteur voor Techtesters.eu