De combinatie van de standaard 200mm ventilator en 140mm ventilator is dik voldoende voor de meeste gangbare systemen. De Gigabyte HD 7950 WindForce 3 (Factory-OC, geen verdere OC) bleef een paar graden koeler dan in de Silencio 652S, de Silencio 452 en ruim koeler dan de Aerocool DS Cube, en ook ruim binnen elke redelijke limiet uiteraard met een maximale temperatuur van 60 graden Celcius. Dat is niet de heetste kaart, maar desondanks een prima resultaat. Een zwaardere Nvidia kaart als een GTX 770, 780, 970 of 980 zullen ook zonder aanpassing of extra ventlatoren een prima optie zijn, gezien in mijn vergelijking in de SIlencio 652S de GTX770 een 13 graden boven de HD 7950 uit kwam, ook dan zit je nog zeker veilig. Een AMD R9 290X heb ik helaas niet tot mijn beschikking, maar dat zou nog wel eens een interessante test kunnen zijn omdat die (afhankelijk van het model 290X) in de meeste behuizingen wel absurd heet kunnen worden.

Maar mocht je met super-high-end kaarten en/of dual-GPU setups aan de slag gaan dan is een extra ventilatortje indien gewenst zo aan de bovenzijde geplaatst. Maar dan komt uiteraard wel de vraag: Waarom geen waterkoeling? Het blijft tenslotte een Phanteks. De drie radiator locaties zitten elkaar normaliter niet in de weg, dus je zou eenvoudig een 280mm radiator boven kunnen plaatsen in combinatie met een 240mm model voor en 140mm model achter. Custom-water-fanaten, sla je slag.

Wil je wel waterkoeling, maar hou je het liever bij een AIO set? Dan zou ik een kijkje nemen bij de NZXT Kraken X61. Ik heb de X60 gereviewed en dat was een beest, en de X61 is de opvolger. Een 280mm model met witte ventilatoren die perfect bij de stijl van de behuizing passen, en een mooie led-feature op de pomp. Niet heel goedkoop, maar dat is de Evolv ook niet, en zo kan je zonder echt hard te hoeven werken toch een hele dikke build neer zetten.

Wat geluidsproductie betreft kan ik ook niet klagen over de Evolv. Normaliter bepalen je PWM instellingen in je bios de snelheid, en zo kan je dus zelf bepalen of je liever stilte hebt of sterkere koeling, maar dat is vanuit een review-perspectief lastig goed in kaart te brengen. Als ik de ventilatoren zelf ouderwets een vast voltage geef, kunnen we een beter beeld vormen. Gezien de ventilatoren hetzelfde zijn als in de Enthoo Luxe kwamen de resultaten niet als een verrassing, maar goed: Op de volle 12V blaast de Enthoo Evolv aardig. Prima voor een game-sessie met speakers en een headset, maar om er nou naast te willen slapen? Op een rustige 5V zakt het geluid gelukkig helemaal in, en hoor je praktisch niets meer. Zelfs met een game aan om de GPU en CPU een beetje aan het werk te zetten moest ik er echt even tegen aan gaan zitten met mijn oor om te horen of hij aan stond. Waar gaat het mij om? Dat je je eigen fan-profiel in kan stellen met gebruik van de fan-hub, waarbij je kan kiezen voor onhoorbaar of een flinke bries, en elk stapje er tussen in. Voor ieder wat wils, en dus niets om over te klagen.



Een witte case combineer je natuurlijk met witte randapparatuur. Je ziet zo wel dat de lak van de Evolv een betere uitstraling heeft dan goedkoper wit plastic

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.