Het lukt de Triton in elk geval de aandacht van mini-me te trekken. Nog een paar jaartjes voor z’n eerste video review?


Ik denk dat een goede 18 maanden zijn gepasseerd sinds de release alvorens ik eindelijk aan de Raijintek Triton kon komen. Elke keer dat er een lading bij de distributeur binnen kwam waren ze in no-time weg, en Raijintek leek simpelweg niet aan de vraag te kunnen voldoen. Nu met de Triton op tafel begrijp ik absoluut waarom dat het geval was, de Raijintek Triton is namelijk een bijzondere koeler en een hele interessante koop. Overigens niet in de laatste plaats vanwege de verrassend lage prijs, die één van de visueel aantrekkelijkste koelers tevens een van de goedkoopste op de markt maakt.

De Triton is in feite ook een kant-en-klare oplossing bestaande uit onderdelen uit het ‘custom water’ circuit, en waar AIO’s zich vaak als custom-alternatief te positioneren durf ik te zeggen dat Raijintek daar dichter bij in de buurt komt vanwege de gekozen uitstraling. Doorzichtige tubes, kleurtje naar keuze, toffe radiator en opvallende pomp-blok constructie, maar dan wel met alle gemakken van een echte AIO kit: Je hoeft zelf niet te klungelen met slangen, fittingen en vullen, en de installatie is in nog geen vijf minuten gepiept, een echte tussenoplossing dus.

Er zit één vlieg in de spreekwoordelijke soep, en dat is dat de meegeleverde ventilatoren ronduit matig zijn. Veredelde stock ventilatoren die bij een gebrek aan een goed alternatief vermoedelijk met tegenzin aan de set zijn toegevoegd. Luid op volle toeren, en een gebrek aan PWM ondersteuning is onpraktisch. Voor gebruikers die een systeem welke je slechts minimaal kan horen niet erg vinden, en die zeer budget gebonden zijn, zijn de stock ventilatoren zeker een overweging. Echter voor de iets meer eisende gebruiker die een onhoorbaar systeem willen in idle, of volle prestaties willen bij een meer ‘redelijke’ geluidsdruk heeft Raijintek een begrijpelijke en uitstekende oplossing gekozen: De Triton ‘Core’ editie waar simpelweg geen ventilatoren bij zitten. Deze Core uitvoering betaal je gemiddeld een tientje minder voor. De Tritons zijn dusdanig scherp geprijsd dat een combinatie van de Core versie met twee degelijke ventilatoren een uitstekend alternatief vormen en waarmee je mijn voornaamste kritiekpunt wegneemt voor een bescheiden meerprijs. Tel je de Core versie en twee goede ventilatoren bij elkaar op en je geeft alsnog minder uit dan bij menig concurrent, en sowieso lijkt op dit moment wederom enkel de ‘Core’ versie leverbaar, dus dan wordt de keuze helemaal makkelijk. Kudos voor Raijintek dat ze als jonge, kleinere fabrikant inzien dat ze op deze manier de consument een redelijke keuze geven, dat hebben we wel eens anders gezien.

Vanwege de keuzevrijheid wat afmetingen, kleuropties, en optie met/zonder ventilatoren betreft ben ik extra positief over de Raijintek Tritons die iets zeer aantrekkelijks en unieks neer weten te zetten voor een prijs waar je normaliter een typisch recht-toe-recht-aan AIO koeler voor koopt. Visueel mooiere producten betaal je veelal flink meer voor, maar met de Triton laat Raijintek zien dat het ook voor een zachte prijs kan.

Binnenkort volgt de review van de Raijintek Styx behuizing, hierin zullen nog flink meer plaatjes van de Triton komen.


De Triton ‘Core’ krijgt bij verstek de Editor’s Choice uitgereikt.

Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.