Razer ManO’War review
Productpagina @ Razer


Hate it or love it, Razer brengt bij gamers in de regel meer emoties naar boven dan menig ander merk. Hoewel we Razer niet heel frequent reviewen kunnen we wel stellen dat ze toch een grote invloed hebben gehad op wat wij (iedereen) vandaag de dag voorgeschoteld krijgt op gebied van gaming peripherals. Wanneer de nieuwste Razer headset dan binnenkomt en je begint met je ervaring hoop je natuurlijk ook dat diezelfde (hopelijk positieve natuurlijk) emoties ook weer opgewekt worden; tijd voor de Razer ManO’War review. Één ding kan ik vast verklappen: aan de verpakking en uitstraling zal het niet liggen.

En volgens mij ook niet aan de naam want de Razer ManO’War klinkt in elk geval bruut. Deze draadloze PC en Playstation 4 compatible virtual 7.1 headset met uiteraard de Chroma RGB verlichting is te koop vanaf 160,95.


De specificaties en features van de Razer website:


Headset specificaties blijven altijd lastig lezen. Opvallende features uiteraard het feit dat ze draadloos zijn en met RGB verlichting komen, op Windows en Macs en Playstation 4’s te gebruiken zijn. Wat speakers zelf betreft is het een kwestie van ervaren gezien er uitstekende en dramatisch slechte 50mm Neodymium magneet drivers bestaan.


Wat unbox prestentatie betreft heeft Razer de zaken goed voor elkaar, de ervaring begint met een nette verpakking, en klein details zoals de meegeleverde stickers of de velour afwerking van het plastic binnenwerk zorgt net voor een wat warmer gevoel dan het typische plastic. De korte quick start guide biedt precies de informatie die je nodig hebt, en verdere documentatie is eveneens goed uitgewerkt. In deze prijsklasse is presentatie ook een vereiste, iets wat ze lijken te snappen. Verder zien we uiteraard de headset zelf, en het optioneel te gebruiken USB dock. Je kan de dongle hierin doen, of de micro USB kabel om op te laden, mocht je niet voldoende USB poorten vrij hebben voorop.












Fysiek lijkt de Razer ManO’War zijn ietwat mannelijke naamgeving ook eer aan te doen: het is een kolos van een headset als je hem op tafel, of op ons fotohoofd plaatst, waarbij je ook direct ziet dat de minimale afstelling al best fors is. Op een kinderhoofd, of een klein dameshoofd, is dit beest gewoon aan de grote kant. De positieve keerzijde is uiteraard dat wanneer je geboren bent met een (hopelijk rijkelijk gevulde) forse bovenkamer de ManO’War eenvoudig weet te passen, en dat zonder overdrijven te hoeven knijpen wanneer een headset ook op een kinderhoofdje stevig moet zitten. Het flink draaibare en flexibele kunststof draagt daar ook aan bij. De eerste indrukken wat betreft materiaal en afwerking zijn verder uitstekend, en het product doet duidelijk hard zijn best om de enthousiaste-gamer-emoties op te wekken. Iets minder overtuigd ben ik van de vier eenvoudige plastic bruggetjes die de buitenrand van de hoofdband en het kussen-gedeelte (met Razer erop) aan elkaar verbinden. Hoewel ik niet in kan schatten of het een praktisch issue gaat zijn, vooralsnog niet in elk geval, lijkt het minimaal een vermelding waard. Levensduur op de lange termijn is natuurlijk altijd een lastig element om in te schatten, en net als zijn directe concurrent de Logitech G933 (die ook vrijwel geheel van plastic is gemaakt) krijg je toch het gevoel dat je er toch een klein beetje voorzichtig mee om wil gaan; gooien lijkt niet verstandig.








De oorschelpen zijn zoals je kan zien flink groot, zo ook de kussens rondom de oren. Diep zijn ze echter niet, waardoor ze net tegen de oortjes aanzitten. Niet iets waar ik persoonlijk mee zit, maar dat is persoonlijk. Hoewel je zou verwachten dat ze met die afmetingen ook bovengemiddeld omgevingsgeluid zouden dempen is het tegenovergestelde waar. Omdat de headset helemaal niet zwaar drukt op de oren, en de kussens zelf bovengemiddeld zacht zijn, is de demping gering, en eigenlijk realiseer je je op dat moment dat de Razer ManO’War totaal niet voelt zoals hij eruit ziet. Hij is op papier tenslotte zwaar, log en groot, maar op een toch aardige knar voelt het als hooguit een gemiddeld zware en rondom de oren zelfs als een lichte headset. Nu heb ik geen problemen met een grote knal-headset, maar voor de langere sessies maakt dit toch een prettigere indruk; hij zit zelfs beter dan de meeste headsets die mij passeren. Positief zijn ook de bedieningsknoppen op de schelpen zelf, die voelen prettig en zijn snel te benaderen zonder risico dat je per ongeluk aan de verkeerde zit te rommelen. Iets minder positief is wel het gevolg van de afmetingen wanneer je even met één schelp van je oor, of de ManO’War om je nek wilt gamen: dat zit er feitelijk niet in. Op één oor trekt de band bovenop toch stug aan, en om je nek dubbelt deze headset als nek immobilizer die ze ook in ambulances meehebben: je kant geen kant op. Goed op je hoofd zetten dus, of afzetten, niks ertussen.





Leuke extra’s zijn de (soepel) in- en uitrolbare microfoon en de optie om de compacte USB dongle in de headset mee te slepen.





Uiteraard mogen we ook de Chroma verlichting niet vergeten die de headset kleur geven. De uitvoering is bescheiden met enkel het Razer logo op de schelpen dat naar wens in is te stellen, meer zal de batterij natuurlijk weer extra belasten. Via de software kan je kiezen voor een vaste kleur, kleur-spectrum cycling, of de breathing stand.






Net als dat de Razer ManO’War eigenlijk niet voelt zoals hij eruit ziet gaat hetzelfde op voor de geluidsproductie. Wellicht ietwat oneerbiedig ging ik uit van diepe, borderline brommende bassen en half exploderende trommelvliezen, maar de standaard instelling is neutraal of zelfs wat ‘mid-high’ helderheid focussed te noemen. Eerder het geluid wat je uit een beetje audio headset zou verwachten dan uit een dikke game headset. Insert Obama’s “Not bad” meme.


Relaxed hangend aan de NZXT S340 Elite

De exacte bewoording van de geluidsweergave is een lastig element, want Razer is op gebied van software ijzersterk en de aanpasbaarheid van alles wat eruit komt is uitstekend, ook van wat erin gaat overigens. De equalizer geeft je voldoende vrijheid, en de seperate instelbare bass boost helpt ook nog een handje bij het naar wens maken van het geluid. De bass boost op 10/100 bracht voor mij dat kleine beetje extra laag-nadruk wat ik kan waarderen zonder te overdrijven. Na de eerste uurtjes gamen blijft de ‘not bad’ gezichtsuitdrukking ook overtuigend achter (blijf een Hollander eh, veel enthousiaster dan dat worden we niet), het geluid is namelijk gewoon goed, zowel op gebied van games als film en muziek. Hoe goed is goed? Er lijkt mij geen betere directe vergelijking dan met de grofweg even dure Logitech G933 die eveneens draadloos is, en door ons goed werd ontvangen. Laat ik vooropstellen dat beide pittige concurrentie bieden aan elkaar, maar ze klinken direct uit de doos toch echt compleet anders, de Logitech ‘knalt’ namelijk wel meteen meer met lage tonen, de Razer klinkt zeker in het mid-hoge segment wat schoner. De Logitech sluit wat meer af en geeft dan een meer ‘immersed’ ervaring, zeker in een drukke actieve spelwereld, maar stap je over naar iets als Overwatch of CS:GO waarbij waarbij je ook erg bewust op de voetstappen let dan zijn die weer wat nadrukkelijker aanwezig in de wat lichtere Razer. Hetzelfde kan je zeggen over actie films die profiteren van wat indrukwekkender geknal, terwijl sommige muzieksoorten weer profiteren van een iets neutraler klankbeeld. Zeg ik wat tegen de dame met de G933 op dan kan ik geen reactie verwachten, terwijl we met de Razer volledig op wel kunnen waarnemen wanneer de kleine besluit uit bed te klauteren. Ik laat het in het midden welke van die twee gewenst is, maar voor beide valt genoeg te zeggen. Hoewel de initiële instelling van de Logitech de gemiddelde gamer wat meer zal ‘wowen’ voelt het een beetje zinloos om in te veel detail te treden wanneer beide headsets met uitstekende software komen om flink te tweaken, en doe je dat niet dan laat je één van de grootste pluspunten van dit product links liggen. Anderzijds ben ik van mening dat er niks mis is met een wat neutraler “richting audio” weergave waar Razer mee begint, en de gemiddelde dertiger of veertiger die de goedkope bass-focus gaming headsetjes zat is zal dit geluid dan net als wij wel weten te waarderen. Hoe je het de software echter ook stuurt, die vrij neutrale indruk blijft wel bestaan en zelfs met laag stevig aangedikt blijft de bas ook vrij schoon en risico-vrij voor je trommelvliezen; als je kwantiteit de voorkeur geeft zoek je je heil beter elders.


Bij het installeren wordt je al gevraagd te calibreren, en daar merk je dat de virtual surround feature goed geregeld is

Secundaire elementen zijn ook bij deze Razer ManO’War goed doordacht. De microfoon is prettig helder, en het feit dat je niet standaard de mic boost functie aan hoeft te zetten naast 100% volume is m.i. een veraderming boven het gros. Het gemak waarmee die microfoon in- en uitschuift is ook positief. Razer claimt een batterijduur van 14 uur met de LEDs aan of 20 uur met de LEDs uit, wat ook zeker lijkt te passen met onze ervaring, die uiteraard is verspreid over een paar dagen op verschillende volumes. Niet de eerste keer dat we een draadloos Razer product hebben overigens waarbij de claim strookt met de werkelijkheid, en hoewel Razer ook bekend staat om hun sterke marketing focus mag dat toch positief worden benoemd. Met die batterijduur weet hij het in elk geval wat langer uit te houden dan de G933 die sneller aan de lader moest.



Al met al is de Razer ManO’War een opvallende ervaring geweest; in veel opzichten is deze headset totaal niet wat je er van zou verwachten, althans op basis van de stock foto’s die een ogenschijnlijk gigantische, zware en bass-knallende headset presenteren. Zo voelt hij juist vrij licht op het hoofd (in absolute termen, en ten opzichte van zijn gewicht helemaal natuurlijk) en ligt hij erg zacht om de oren, wat in mijn geval (met een niet te klein hoofd) resulteerde in één van de prettigere headsets, zeker voor de lange rit. Verder sluit hij juist slechts bescheiden de omgeving af, en klinkt het geluid opvallend neutraal en meer richting audio headset dan puur gaming. Nu zijn dat grotendeels elementen waarvan je zelf moet beslissen of dat nu gewenst is of niet natuurlijk, maar ik vond het positieve indrukken.

Toch even wat echte kritiek: het blijf een smak geld voor een headset en hoewel de presentatie en afwerking aantrekkelijk is blijft het toch vooral veel plastic, iets wat zijn grote direct concurrent de G933 overigens niet noemenswaardig anders doet, maar toch kan dat beter en blijft de indruk achter dat vallen of gooien maar beter voorkomen kan worden. Besluit je aan een draadje te blijven zitten en lever je de LEDs in dan je kan serieus geld besparen zonder echt dramatische stappen omlaag te maken wat geluidskwaliteit betreft; flinke meerprijs voor draadloos dus. En kom op Razer, ga nou aub eens weg met dat verplicht moeten registreren en inloggen om alle features te gebruiken; er is geen goed excuus voor het ontbreken van een mogelijkheid daar omheen te werken. Ook is het belangrijk te onthouden dat de Razer ManO’War zelfs in kleinste stand vrij groot is; kinderen of dames met een klein (of niet te gek hoog) hoofd lopen het risico dat de headset niet gaat passen.


De keerzijde van het niet passen op een klein hoofdje is voor mij de prettige manier waarop hij juist op een groter hoofd valt; ik heb er met een flink aantal uren in elk geval geen last van gehad, met bril overigens. Ook het neutralere geluidsbeeld dan menig game headset kan ik waarderen en komt all-round gebruik met games, films en muziek ten goede. Een ander positief element is de functionaliteit van de software van Razer die goed is uitgevoerd en je het geluid geheel naar wens laat instellen. Features zoals een equalizer of bass boost kennen we allemaal wel, maar om bijvoorbeeld de bass boost te kunnen finetunen of al het geluid te normaliseren is een voor de hand liggende maar erg handige feature. De presentatie van Razer is natuurlijk ook gewoon goed, van het uitpakken tot de afwerking en van de software de Chroma verlichting aan toe, Razer weet een productervaring wel te polijsten. De redelijk terughoudende knoppen configuratie biedt een mooie balans tussen de features die je nodig hebt en het wegnemen van risico’s dat je geen idee hebt op welke knop op je oorschelp je zit te drukken. Het maakt de Razer ManO’War een prettige headset om in de praktijk mee te werken.

Uiteraard had ik van Razer niets anders verwacht dan een gepolijst totaalplaatje met gebalanceerde elementen die echt wel weten te overtuigen van hun kwaliteiten. De prijs is, ook niet geheel on-Razer, wat aan de hoge kant, maar vergelijk ik met de enige goedkopere draadloze headset die ons passeerde (en zo gek veel alternatieven zijn er echt niet), de Corsair VOID, dan zet de Razer toch wel netjes van zich af met vooral een betere geluidsweergave. Ik hou het bij een comfortabele ‘8’ voor deze Razer ManO’War.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250 [wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/razer-manowar-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.