Gamen op een 28” 4K monitor is een beetje een tweezijdig verhaal. Als je ooit een >27” 1080p monitor hebt gebruikt zal je vermoedelijk net als ik kunnen herinneren dat je de pixels kon tellen. Een dergelijke resolutie is niet bijzonder voor een all-round scherm (tenzij je een 65 plusser bent met slechte ogen), want tekst is simpelweg niet scherp (wel groot). Aan de andere kant is die combinatie zeker niet verkeerd voor gamen. Games met veel kleine details en/of tekst (Eve-Online anyone?) zijn een ander verhaal, maar in een side-by-side vergelijking tussen 1440p op 27” en 1080p op 28” van bijvoorbeeld Shadow of Mordor, Dying Light (Fantastische game overigens!) of welke shooter dan ook leken de verschillen dusdanig klein dat als je ze niet direct naast elkaar zet dat je de hogere resolutie niet direct zou missen (Dat wil dus niet zeggen dat er geen verschil is). Bijkomend voordeel bij 4K panelen is dat ze eigenlijk perfect naar 1080p schalen gezien 4 pixels dan 1 grotere pixel vormen.

Waar je bij 1440p liever op native resolutie kan gamen vanwege een niet-ideale scaling (het gaat, maar ziet er toch ‘net even niet’ uit, net als 1440p gamen op 4K schermen overigens), kan je bij een 4K scherm de meeste games dus prima op 1080p wegspelen, wat tot gevolg heeft dat je minder pure grafische kracht (lees: een dure GPU) nodig hebt dan bij een 1440p scherm. Dat je goed naar 1080p kan scalen is ook wel hard nodig, want gamen op native 4K met mijn GTX 970 bleek een stevige uitdaging.

Laten we even kijken naar een aantal game-benchmarks, op 4K resolutie, met elke game op zowel hoge als medium settings. Gelukkig dat ik tijdelijk was voorzien van zowel een MSI GeForce GTX 980 Gaming 4GB en een MSI GeForce GTX960 Gaming 2GB om een wat beter beeld te vormen.









Om echt met alles op max op 4K te gamen zal je dus stevig willen investeren, want een GTX 970 schiet ruim te kort en zelfs een GTX 980 van dik 500 euro haalt slechts in één game speelbare FPS. Een 200 euro GTX 960 komt niet eens in de buurt van speelbare resultaten en liet het vaak in het menu al afweten. Je zal richting een SLI/CF setup van 2x GTX 980 of 2x R9 290X moeten denken als je 4K en hoge settings goed speelbaar wilt hebben.

Toch moet enige nuance worden toegevoegd, want hoge MSAA instellingen zijn niet of minder nodig op dergelijke resoluties. Sterker nog een game op 4K resolutie en medium settings (Wat een enkele GTX 970 dus prima weg lijkt te spelen bij moderne AAA Games) ziet er door die extra pixels toch wel goed uit. Het is lastig uit te leggen hoe meer pixels en detail-instellingen elkaar balanceren, maar laten we het houden dat een paar slidertjes ‘omlaag’ schuiven weinig af doet aan de native 4K ervaring. Desondanks is een GPU die minder krachtig is dan een R9 290 of een GTX 970 niet aan te raden als je het mooi en soepel speelbaar wil houden op deze resolutie, want ook op medium settings komt de GTX 960 nog aardig wat kracht tekort. Bij minder krachtige GPU’s kom je dus weer bij die 1080p scaling uit.

Wat we voor serieuze gamers ook niet moeten vergeten is dat in deze prijsklasse je ook ‘echte’ gaming schermen kan kopen (toegegeven: enkel 1080p modellen, het enige 1440p/144Hz model is de Asus PG278Q en dan ben je ruim over de 700 euro kwijt) met een 120/144Hz refresh rate, en dit is waar je bij o.a. shooters wel duidelijk verschil kan merken ten opzichte van de 60Hz Samsung en andere niet-game schermen. Vergis je niet: Dit is een zeer capabel scherm als het om gamen gaat met een prettige weergave, geen voelbare lag, en een echte all-round gebruiker zal zeker baat hebben bij de voordelen van de hogere resolutie in plaats van alles te laten vallen voor die snellere refreshrate, oftewel een dergelijk 4K scherm prefereren boven een 1080p 144Hz scherm. Maar puur als game scherm, dus mensen die weinig anders met hun pc doen, zijn er dus zeker betere alternatieven voor, zeker naarmate er meer 1440p 144Hz schermen zullen komen dit jaar en deze hopelijk hetzelfde prijspunt gaan bereiken als 4K panelen.

Er is ook een optie om de ‘response time’ van het scherm aan te passen. Deze staat standaard op ‘Faster’, waarbij je eventueel kan schakelen naar ‘Normal’ of ‘Fastest’. Hoewel je hier tijdens normaal gebruik weinig van merkt valt tijdens het gamen wel goed te ervaren dat de standaard instelling met enige marge het prettigste is. De tragere setting geeft een waar te nemen blur, de snellere setting geeft ook een minder prettige ervaring vanwege lichte overshoot. Niet aan zitten dus.

Vervolgens kan je ook nog de ‘Game Mode’ aanzetten, die de kleuren aanpast waardoor het beeld wat groenig lijkt te worden. In feite is het een contrast-verhogende setting waarvan het voordeel niet direct in resultaten uit te drukken is, maar het gevolg in de praktijk wel merkbaar is. In veel games lijkt het vooral een wat aparte verkleuring te zijn zonder echt voordeel, maar in shooters merk ik persoonlijk wel dat het net wat makkelijker is om tegenstanders te spotten. Zeker in een grafisch eenvoudige game als CS:GO (die uiteraard prima op 4K res te spelen is) lijkt het goed op te vallen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.