Review: Sapphire R9 270X 2GB GDDR5 OC VAPOR-X Boost

Productpagina @ Sapphiretech.com


Trouwe volgers hadden deze waarschijnlijk al aan zien komen, aangezien ik in een review van de GTX 750 Ti onlangs de vergelijking al had gemaakt met deze ATI AMD Radeon R9 270X. Of om precies te zijn, de Sapphire R9 270X 2GB GDDR5 OC VAPOR-X Boost. Omdat die absurd lange naam niet heel handig is om om de haverklap te gebruiken ga ik hem van nu af aan aanduiden als de Sapphire 270X.

De reden om met deze kaart aan de slag te gaan was dat een vriend van mij een betaalbare gaming pc wilde hebben gebaseerd op de Xigmatek Aquila behuizing die ik ook onlangs reviewde. Gezien het om een case met een window ging was het even zoeken naar een passende kleurstelling voor de witte behuizing. Toen de keuze uiteindelijk viel op een zwart/blauwe binnenkant was de keuze voor Sapphire met hun zwart/blauwe Vapor-X koeler een logisch gevolg, want hoewel het assortiment grafische kaarten groot is, is zwart/blauw een minder gebruikelijke kleurstelling. Het werd uiteindelijk de 270X omdat de eis was om “goed, maar het hoeft niet op het hoogste” te kunnen gamen op een fullHD monitor, en omdat het budget een dikkere kaart niet toe stond.

Ik zal in deze review de prestaties van deze GPU onder de loep nemen, door hem in synthetische benchmarks te testen, in verschillende games te testen op zowel zeer hoge als meer gangbare settings, en ook naar zaken kijken als de geluidsproductie, het energieverbruik, en de temperaturen. Alhoewel ik geen andere R9 270X’s heb liggen om mee te vergelijken, zijn de prestatieverschillen tussen kaarten met dezelfde chipset vaak zeer gering, en de resultaten niet altijd even spannend. Ik heb dan ook gekozen om deze kaart af te zetten tegen kaarten in andere prijsklasses, om zo niet alleen tot een oordeel te komen of deze Sapphire kaart specifiek in orde is, maar ook om lezers een idee te geven van wat ze mogen verwachten als ze voor een R9 270X gaan in plaats van een flink duurdere kaart, of juist een iets goedkopere kaart.

Op het moment van aanschaf kostte deze kaart mij ca 185 euro voor de Full Retail versie. Het zou kunnen zijn dat je de kaart twee keer in de prijsvergelijkers ziet staan, gezien Sapphire ook een “Lite Retail” versie verkoopt. Technisch zit er geen verschil tussen deze twee kaarten, het enige verschil is dat de Lite variant geen HDMI kabel meegeleverd krijgt. Gezien de prijs van zo’n kabel (<3 euro bij de Action?) kan je dus zelf bepalen welke van de twee je wilt kopen afhankelijk van de prijzen op dat moment. De ca 185 euro kostende Sapphire 270X zal het gaan opnemen tegen de ca 135 euro kostende MSI GTX 750 Ti Gaming, een iets oudere Gigabyte HD7950 Windforce 3, en de ca 280 euro kostende Gigabyte GTX 770. Hoewel de HD7950 inmiddels een generatie ouder is en ze met de week minder goed leverbaar worden, zijn enkele modellen (waaronder een Sapphire HD7950) nog wel goed verkrijgbaar voor prijzen in lijn met de 270X series, en dus blijven de 7950’s vooralsnog een overweging en een serieuze concurrent voor deze Sapphire 270X. Voor ik aan de review begin wil ik graag kort mijn review ‘filosofie’ uitleggen. Ik maak reviews om een realistisch, duidelijk, en compleet beeld te geven van de producten. Zo wil ik toekomstige kopers zo goed en correct mogelijk te informeren over de producten in kwestie zodat zij met vertrouwen een aankoop kunnen doen en niet voor verrassingen komen te staan. Omdat stock foto’s van veel producten vaak ver van de realiteit staan probeer ik met een flinke dosis foto’s het product goed in beeld te brengen, en foto’s worden dus nooit bewerkt, bijgekleurd, of op andere vergelijkbare manieren aangepast. Ik vind het belangrijk om enthousiast aan de slag te gaan met producten, maar mogelijke overwegingen moeten uiteraard duidelijk aan bod komen. Zoals altijd sta ik open voor suggesties om de reviews aan te passen cq te verbeteren. Mocht je bepaalde testen in het achterhoofd hebben waarvan je denkt dat ze een waardevolle toevoeging zijn laat dan gerust een reactie achter, dan zal ik ze voor toekomstige GPUs overwegen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.