Scythe Mugen 5 review
Productpagina @ Scythe


Je kan het woord processorkoeler niet in de mond nemen of ‘Scythe Mugen’ zal je te binnen schieten, het is een serie die, tot zover mogelijk bij deze productcategorie, een legendarische reputatie heeft opgebouwd en al jaren synoniem is voor een sterke prijs-prestatieverhouding. Het was vooral de Mugen 2 Rev. B die, inmiddels zeven jaar geleden, het aardig voor het zeggen had, de Mugen 4 was één van onze eerste uitgebreide reviews, en inmiddels kunnen we de vijfde revisie aan de tand voelen. Het koeleraanbod is echter toegenomen en vooral ook veranderd, met meer aandacht voor installatiegemak en vooral ook de uitstraling. De vraag natuurlijk: Heeft de Scythe Mugen 5 ‘het’ nog altijd?

De Scythe Mugen 5 is per direct verkrijgbaar en komt met een adviesprijs van 47,95 eur.


De specificaties van de Scythe website:


In eerste instantie een vrij gangbaar specificatielijstje voor koelers: alle courante en zelfs lang-niet-courant-meer sockets worden nog altijd ondersteund, de afmetingen zijn die van een typische 120mm fan tower koeler, en 890 gram maakt het een forse, maar niet extreme toren. Positieve elementen zijn de lage minimale fan speed van 300 RPM, een relatief bescheiden 1200 RPM als maximum, en beperkte hoogte van 154,5mm waarmee de Mugen 5 in de meeste tower cases zal moeten passen.

Voor zij die Scythe kennen vallen nog wat zaken op: een ‘Sealed Precision FDB’ ventilator met een MTBT van 120.000 uur (Alright, bij 25 C, dus daar snoepen we nog wel wat vanaf met 35 of 40 C, maar toch)? De 40.000 uur ‘sleeve bearing’ waar ze nooit geheimzinnig over deden maakt dus plaats voor wat beters. Ook zien we ‘nickel plated copper’ in plaats van het klassieke koper voor de onderzijde en heatpipes. Minimaal relevant voor de prestaties, maar wel voor het behoud op de lange termijn positief.


Wat verpakking is Scythe er ook wat op vooruit gegaan, net wat meer bescherming dan de vorige generaties. Die voldeed veelal wel, maar ruim was anders. Waar bij de specificaties al wat elementen ‘un-Scythe’ leken gaat dat extra op voor de aanwezige onderdelen: Naast de benodigde schroeven een degelijke schroevendraaier voor de installatie? En.. koelpasta in een spuitje in plaats van een zakje? We gaan de goede kant op!



De Kaze ventilator is duidelijk anders dan oude-Scythe, en dan heb ik het niet enkel over de kleurstelling. Verbeterde lager, rubberen dempers, en een sleeving van begin tot eind van de kabel (de Mugen 4 PCGH toonde nog aardig wat kleur). Dit gaat lekker..



Ik krijg het er haast warm van.. het koelblok toont nog meer aandacht voor details: een asymmetrisch design voor compatibiliteit, de totale nickel-plating om koperkleur te voorkomen is bijzonder aantrekkelijk, en de bovenste laag van de heatsink is extra dik zodat hij ook bij wat installatiegeweld perfect presentabel blijft. En ook de afwerking van de heatpipes mag er zeker wezen.







Om de verschillen wat beter in beeld te brengen pakken we de Mugen 4 er nog even bij. Hoewel in de basis nog altijd grofweg even grote zes heatpipe middenklasse koelers is de Mugen 5 toch duidelijk de meer aantrekkelijke; dat dikke bovenste laagje, nickel plating, en de wat strakkere top afwerking maken m.i. veel verschil. Vanaf de zijkant valt op dat er een kleine uitsparing in de Mugen 5 zit, dit is gedaan om geheugen op X99 moederborden (waar werkgeheugen aan beide kanten van de CPU zit) niet in de weg te zitten.






Voor het inbouwen hebben we een installatievideo gemaakt:

Scythe heeft van de Mugen 2 naar de Mugen 4 grote stappen gemaakt, maar de Mugen 5 is wat installatiegemak weer een paar klassen beter. Zaken als een beetje schroevendraaier en niet hoeven prutsen met een zakje koelpasta zijn al erg fijn, maar het hele proces loopt simpelweg wat soepeler en de hinderlijke fan clips zijn veranderd in types welke zonder moeite in een paar tellen de fan op het blok zetten. Het vastschroeven van het koelbok aan de mounting kit vereist nog altijd een beetje druk, maar het is niets vergeleken met voorheen. Hoewel de installatiegemak bazen van Noctua en Cryorig, of praktisch elke AIO waterkoeler, nog net een stapje voor blijven haakt Scythe hier toch prima aan waar ze voorheen echt een paar passen achterliepen. Good stuff.

Na installatie zien we niet enkel een net plaatje, ik vind het grijs toch net een stukje beter onderscheiden dan het typische zwart van de meesten, maar we zien ook perfecte compatibility met werkgeheugen en het eerste PCIe slot.






Na wat moederbord struggles met het i7-4770K testplatform waarop de laatste jaren werd getest moesten we het tijdelijk even anders aanpakken. We gaan inmiddels de goede kant op en hebben een aantal koelers opnieuw getest op een Intel Core i7-7700K, inclusief de oudere NZXT Kraken X61 om een bruggetje te slaan naar de oude lijst. Let op: Dat houdt niet in dat je blindelings tussen de verschillende platformen kan vergelijken, het is slechts indicatief.

Hardware:
Intel Core i7-7700K (Retail)
MSI Z170A Gaming Pro Carbon
Cooler Master V750 voeding
Cooler Master Test Bench 1.0
(Er is verder geen andere vorm van koeling of airflow aanwezig)

Temperaturen zijn gedelta’d naar een kamertemperatuur van 23 C, CPU load komt van Prime95 (v28,5) Small FFT test, dat is een zware CPU en FPU test ruim voorbij typisch game- of beeldwerk (Bij een beetje AIO loopt dat verschil eenvoudig op tot 10 graden of meer). De reden voor deze zware stresstest is om onderliggende verschillen aan te tonen; een eenvoudigere test zegt dan te weinig. Temperaturen worden genoteerd nadat deze minimaal 10 minuten stabiel (binnen 2 C fluctueren) zijn.

Verder zetten we de lijn met de 40dBA vaste geluidsproductie test verder. Deze wordt gemeten met een Voltcraft SL-100 decibelmeter op een afstand van 30 cm van de testbench. Waarom 40dBA? 40dBA op een open testbench is een bescheiden hoorbare geluidsproductie die, wanneer je hem in een degelijke case zou plaatsen, zich zou vertalen naar een marginaal hoorbare totaal build. Gezien we bij een onwaarschijnlijk zware processorbelasting meten zou je verwachten dat die combinatie bij normaal gebruik, en uitgaande van nette prestaties in de grafiek uiteraard, nimmer hoorbaar zou moeten zijn in de prakijk. Vooral een praktisch meetpunt dus, en daarbij een redelijke test van efficiëntie: op pure koelresultaten kan een fabrikant ‘valsspelen’ met een mega luide oplossing.


Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.

Eerst nogmaals even het oude lijstje om te tonen waar we waren gebleven.


De resultaten van de nieuwe vergelijking (en laten we dan ook meteen de sortering de goede kant op zetten vanaf heden 😉 ):


In absolute termen ligt de Mugen 5 een ruime afstandje achter de brute koel leider, de NZXT Kraken X62, helaas hebben zich in de laatste weken geen andere luchtkoelers zich aangeboden om het geheel een beetje meer in perspectief te zetten. Het gat met de 140mm variant van de Kraken, die bijna 3x zo veel kost overigens, is echter al een heel stuk kleiner. Het is echter de 40dBA grafiek die het meest sprekend is voor deze koeler:


Los van het feit dat de Scythe Mugen 5 met zijn minimale fanspeed van 300 RPM ongekend stil kan koelen, zelfs niet op centimeters afstand in een open constructie, zien we ook geen verlies bij beperkte maximale geluidsproductie; die komt namelijk net niet aan de 40dBA. Niet extreem vreemd omdat de Mugen 5 ‘slechts’ 1200 RPM als limiet heeft en per definitie dus een stilte-focussed koeloplossing is, maar toch complimentjes: onder zelfs de zwaarste omstandigheden is hij fluister-fluister stil, want ook met een aggressief PWM fanprofiel komt hij zelden aan de volle snelheid. Vanuit een praktisch oogpunt dus geen verkeerde prestatie, en in absolute termen nog altijd voldoende overcapaciteit voor een aardige overclock; als je de 5GHz aan wilt gaan tikken is een topmodel geen slecht idee, maar een Skylake op 4.6 of een Kaby Lake op iets als 4.8 moet normaliter wel te doen zijn voor gaming en dergelijke.

Laten we vooral ook niet vergeten dat de Scythe Mugen 5 een derde kost van de be quiet! Silent loop 280 en NZXT Kraken X62, en minder dan de helft van de kleinere varianten van die AIO’s. Hoewel de Scythe Mugen 5 bij toeval (gezien recent aanbod koelers en overlijden moederbord oude test setup) aan de verkeerde kant van de grafiek staat is het gewoon een nette prestatie en zet hij voldoende druk op AIO’s met kleiner afgemeten radiatoren. AIO’s blijven zodoende onder druk staan van producten als deze die voor een nuchtere kijk eigenlijk genoeg bieden voor veel minder geld.



Hoewel de Mugen serie altijd stond voor een sterke prijs-prestatieverhouding was het ook een serie koelers met een aantal duidelijke pijnpuntjes. Gaan we terug naar de Mugen 2 Rev.B. dan kon je Popeye inhuren voor de installatie, en als je nog nooit een computer had gebouwd was je verzekerd van minimaal 30 minuten prutsen met die fan-clips alvorens je product stond. In de laatste revisies zagen we duidelijke stapjes de goede kant op, vooral wat betreft het gemak, maar van ‘alle puntjes op de i’ was nooit sprake. In het geval van de Mugen MAX ging het installatiegemak zelfs nog een stapje achteruit ten opzichte van de 4.

Insert the Scythe Mugen 5, die de Mugen naam wellicht draagt maar eigenlijk inhoudelijk mijlen ver van zijn oudere broers is verwijderd. Nee: mijlen voorbij zijn oudere broers ligt. Wat Scythe hier neerzet is een compleet, slim doordacht, prettig om te installeren en vooral ook uitzonderlijk stille koeler met zeer lage minimale en maximale fansnelheden. Weg zijn zorgen over het gebruik van extreem groot geheugen (op S115X), de installatie zit op een haar van de top van luchtkoeler installaties dankzij zaken als een meegeleverde schroevendraaier en betere fan clips, de heatsink oogt en voelt beter dan ooit tevoren dankzij een dikke bovenste laag, mooie heatpipe afwerking en nickel-plating aan de onderzijde, en de ventilator oogt aantrekkelijker en is voor het eerst in jaren ook inhoudelijk flink geupgrade. Behalve de naam is er feitelijk niets over van de oude Mugen serie, en hoewel dat ergens jammer voelt was het eigenlijk gewoon tijd: de moderne pc-bouwer is te verwend met het aanbod van vandaag, heeft eigenlijk niets aan die nostalgie behalve een glimlach, en heeft hier uiteindelijk een veel betere koeler aan dan de oude series ooit wisten te bieden.

Consequenties? Niet onverwacht voor de prijs, want hij is een paar eurotjes duurder dan de Mugen was. Deels vanwege de inhoude verbeteringen vermoed ik, en zonder twijfel deels vanwege de huidige stand van de Euro ten opzichte van de Dollar. Vroeger wist er een Mugen van tijd tot tijd nog wel eens te concurreren met de echte prijsvechters zoals de Gelid Tranquillo of the CM 212 series, die onderkant van de markt laat Scythe met de Mugen 5 geheel los, echter voor de pc bouwers in de markt voor net even een stapje hoger wat betreft stille koelprestaties en tevens een beetje overclockpotentieel vinden in de Scythe Mugen 5 een uitstekend, compleet, en volwassen alternatief.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250 [wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/scythe-mugen-5-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.