Hoewel de PT13 dus niet achterop een scherm gemonteerd hoeft te worden is het wel de meest waarschijnlijke situatie, vandaar dat ik hem ook vooral met andere VESA systemen wil vergelijken. Nu is een vergelijking maken voor mij niet zo lastig, want ik had namelijk zelf 4 systemen in gedachten voor dat de keus op de PT13 was gevallen. Om een redelijke vergelijking te maken neem ik in de volgende berekeningen de volgende elementen mee: De behuizing, de voeding, de processorkoeler, en de processor zelf. Omdat de behuizing in deze vergelijking gevolgen heeft voor deze andere keuzes, en dus consequenties heeft voor de prijs, lijkt deze berekening de meest relevante. Verschillen tussen de kosten van geheugenmodules en opslag zijn tussen de volgende opties minimaal.

Het systeem gebaseerd op de PT13 had uiteindelijk een kostenplaatje van € 218,– (Case, voeding, koeler, moederbord, processor. Dus exclusief geheugen, SDD, en scherm).

Mijn eerste alternatieve overweging was een systeem welke ik al had gereviewed, een vergelijkbaar Pentium G3220 systeem in een Antec ISK110. Het voordeel van de Antec is dat deze wel een stock koeler kwijt kan, wat het kostenplaatje drukt naar ca € 190,–. Verder voordeel is dat mogelijkheid van het plaatsen van een tweede 2.5” schijf, hoewel de PT13 ook 2 schijven aan kan wanneer je mSATA combineert met een standaard 2.5″ drive. Maar de ISK is wel een stuk zwaarder, een heel stuk forser, en ondanks dat er over smaak niet te twisten valt, is de PT13 zonder twijfel de elegantere oplossing met z’n aluminium panelen en zonder dat je in de behuizing een wir-war van kabels ziet. De ISK110 komt bij een 23”/24” scherm bijna tot aan de bovenzijde van het scherm, de PT13 valt zelfs bij flink kleinere schermen helemaal weg. Gezien je in beide eenvoudig kan kiezen voor een Pentium, i3 of i5 zijn de praktische verschillen verder gering, en kan je dus stellen dat je bij een build gebaseerd op de SST PT13 je een paar tientjes meer kwijt bent voor voornamelijk een charmantere en veel kleinere oplossing, waar de ISK meer een prijsvechter is.

Een vergelijkbaar plaatje is de MSI Probox 23. Ook een paar euro goedkoper met een totaalplaatje van ca 200 euro (ook met Pentium G3220) in deze vergelijking. De MSI is net als de ISK een stuk groter en zwaarder. In tegenstelling tot de PT13 koop je deze met moederbord, koeling, en voeding geintegreerd, dus de keuzevrijheid is wat minder. Maar met een beperkte selectie aan thin mini ITX borden op de markt vind ik dat nog niet eens zo relevant. De PT13 moest het dus wederom vooral hebben van zijn luxe en mooie uitstraling en kleinere formaat om de meerprijs van iets minder dan 2 tientjes te verklaren, maar de mogelijkheid om eventueel een geavanceerdere chipset dan H81 te plaatsen kan soms ook nog wel van waarde zijn.

Waar de twee voorgaande alternatieven groter waren, kan het eventueel ook nog kleiner dan de PT13: De Intel NUC en de Gigabyte BRIX. De vergelijking wordt hier wat lastiger, deze modellen koop je namelijk met een processor reeds ingebouwd, en gezien het laptop-varianten van de processors zijn is de directe vergelijking wat lastig te maken. De Celeron NUC/BRIX varianten zitten wat betreft prestaties te ver onder de moderne Pentium om voor mij interessant te zijn, en de i3 varianten zijn afhankelijk van de uit te voeren taken een stuk trager tot net een stukje sneller. Met flink lagere passmark scores, maar wel met hyper-threading als je applicatie daar goed gebruik van maakt. Een i3 variant komt normaliter net wat duurder uit dan een PT13 op basis van een Pentium, al zijn de prijsverschillen niet heel groot. Je bent dan vaak wel aangewezen op een (net iets duurdere) mSATA SSD, maar het grootste nadeel voor mij waren toch wel de zeer beperkte hoeveelheid aansluitingen op een NUC/Brix ten opzichte van een thin mini-ITX bord, iets waar men vaker tegen aan loopt met deze systemen. Voor een iets hogere prijs kan je dus nog iets kleiner gaan, maar met minder aansluitmogelijkheden, een laptop cpu in plaats van een desktop cpu, en ik vraag mij af of nog kleiner in een VESA setup verder nog wel zin heeft.



Juist de aansluitmogelijkheden zijn een voordeel van deze zelfbouw

Één voordeel van de PT13 is hier echter onderbelicht, en dat is dat de PT13 enkel een behuizing is, die ik hier vergelijk met een behuizing met voeding, een volledige barebone, en een praktisch compleet systeem. Mocht je specifieke wensen hebben kan dat nog wel een handigheidje zijn, bijvoorbeeld als je zelf nog een laptop voeding hebt liggen die op een thin mini-ITX bordje is aan te sluiten. De Asus H81T vereist overigens een 19V adapter met een 7,4 x 5,0mm rond aansluiting, met pin. Deze wordt gebruikt door onder andere bepaalde HP, Dell, en Lenovo modellen.

Hoe dan ook is het beeld wel duidelijk. Je totale systeem kan iets goedkoper dan een systeem gebaseerd op de PT13, maar zoals je op de fotos kan zien laat SilverStone zien waar ze goed in zijn: een verdomd mooie, elegante, en luxe uitziende behuizing neerzetten, en die kleine meerprijs kan ik mij dan wel in vinden. De vergelijking met de NUC, waar de PT13 build dan voor een vergelijkbaar bedrag een stevigere prestatie neer kan zetten (Zeker als je vervolgens ook nog eens naar een echte i5 build vs een NUC i5 build kijkt), was voor mij in elk geval voldoende om voor de PT13 te gaan, en achteraf kan ik dan ook lastig anders dan concluderen dat de prijs-prestatie verhouding in elk geval wel in orde is.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.