De komst van USB 3.1 lijkt dan ook bij lange na niet zo noodzakelijk als zijn voorganger. De stap naar 1200MB/s is ook wat minder spannend in procenten, al is deze in absolute termen nog altijd flink, maar veel van de praktische applicaties van USB zitten dus nog ruim binnen de mogelijkheden van USB 3.0. Externe (mechanische) HDD’s hoef je het niet voor te halen, en ook voor USB sticks dus voorlopig niet. De meest logische applicatie zit dan in het gebruik van SSD’s als externe opslag. Dergelijke schijven zijn sinds hun introductie extreem in prijs gezakt, en zelfs de huidige betaalbare modellen (Denk aan de Crucial MX/BX series, de Samsung EVO’s, en dergelijke), zijn zeker in staat om USB 3.0 specificaties voorbij te schieten. Het probleem daar is echter dat de ~400-440 MB/s die dergelijke schijven in de praktijk halen hooguit rond de 20% winst geeft in specifieke taken bij de stap naar USB 3.1, en dat zelfs de duurste enkele schijven van dit moment met moeite richting de 600MB/s zullen gaan. Zeker leuk, maar de champagne blijft toch nog even in de fles.


Helaas bleken zowel mijn Samsung 840 Evo als mijn Plextor M6S met een probleem te kampen waardoor de prestaties erg wisselend waren (oorzaak vooralsnog onbekend, ik hoop dat ik geen twee SSD’s hoef te RMA’en… :'( ) waardoor mijn resultaten achteraf waardeloos bleken. Ter illustratie leen ik een aantal plaatjes van de buren Hardware.info die dezelfde controller en behuizing in huis hadden. Voor hun volledige verhaal met alle resultaten klik hier. Hier zien we een Samsung 850 Pro aangesloten op de Sharkoon USB 3.1 controller, waarbij één van de snelste SATA SSD’s op dit moment iets, maar niet extreem veel voorbij USB 3.0 spec gaat.

Voor de doorsnee consument lijkt de komst van USB 3.1 dan ook niet zo relevant, al zullen sommige fabrikanten ongetwijfeld welwillende consumenten proberen te overtuigen tot het aanschaffen van iets ‘nieuws’ met mooie grafiekjes. Het is vooral de kleine groep gebruikers die externe SSD’s in RAID wil gebruiken die er echt warm van zullen worden, want op deze manier kunnen we wel degelijk externe opslag bouwen die echt veel en veel sneller is dan voorheen mogelijk was. Dit is overigens een groep waarbij de kans bijzonder klein is dat zij op dit moment reeds USB 3.1 in hun systeem hebben zitten; het aanbod van USB 3.1 moederborden is pas de laatste weken op gang gekomen, en de keuze is tenslotte nog verre van ruim. Voor die groep die per direct gebruik kan gaan maken van retesnelle externe opslag is de USB 3.1 controller een prima oplossing, praktisch elke computer van de laatste paar jaar kan tenslotte de snelheden gaan benutten, en de prijs is het punt niet.



Twee Samsung 840 Evo’s in RAID komen bij de 700MB/s in de buurt. Nog snellere SSD’s zullen nog wat hoger komen, en dan zitten we inmiddels wel aardig voorbij de mogelijkheden van USB 3.0

Voor de rest lijkt het nog een beetje afwachten op wat de toekomst gaat brengen. Ik klink wellicht niet bijster positief of enthousiast, maar we moeten niet vergeten dat een USB standaard wel enkele jaren mee gaat en dus voor de techniek van vandaag eigenlijk overkill moet zijn. De nieuwe generaties SSD’s hebben al laten zien dat ze niets van het huidige SATA aanbod over laten, en ook deze zullen hun weg naar externe opslag gaan vinden. USB ontwikkeling stoppen omdat USB 3.0 voor 90% van de markt voldoet slaat natuurlijk ook op niets. 😉

Voor de die-hards ga ik misschien iets te kort door de bocht, waarbij ik de complexe technieken en enige voordelen bijvoorbeeld met betrekking op CPU overhead bij gebruik van USB 3.1 vs USB 3.0 achterwege laat. Ik zag wel verschillen van tienden van procenten, echter spreken we dan meer over theoretische voordelen dan dat je het in de praktijk zal gaan merken. Hoewel USB 3.1 in theorie nog best wat complexer is zien we daar vooralsnog niet gek veel van terug in de praktijk.


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.