Bij elk ‘smart home’ systeem wat ik zie, of andere ervaringen over hoor, neemt het gevoel toe dat iedereen een beetje marktaandeel probeert de pikken in een nieuwe productcategorie waar nog wel wat ruimte in zit (lees: er valt wat te verdienen). Die strijd duurt inmiddels al enkele jaren, en vooralsnog lijkt hij ook nog niet gestreden. Gaat WeMo ‘het’ systeem worden de komende jaren? Daar lijken ze zelfs bij WeMo zelf toch serieus aan twijfelen getuige het (beperkt) aantal beschikbare producten op dit moment en de ogenschijnlijke ‘we doen het rustig aan’ aantal productlanceringen. Sowieso is het onwaarschijnlijk dat een gesloten systeem serieus kans maakt, dus samenwerken of in elk geval lief samen spelen met anderen is dan onvermijdelijk. Vandaar wellicht dat WeMo samenwerkingen ook niet schuwt: Zo werken ze met o.a. Osram voor het maken van de lampen, en scharen ze zich achter Nest Weave om feature beperkingen weg te nemen en te zorgen dat ze deel worden van een (veel) groter geheel met serieuze potentie voor een echt slimmer huis. Waarom Nest overigens de Google prefix haast geforceerd achterwege lijkt te houden begrijp ik overigens niet, want het is toch die naam die het platform bekendheid zal geven. Hier lopen we echter wel tegen een nadeel aan: Vooralsnog ontbreken noemenswaardige details met betrekking tot de ontwikkeling van Weave en in hoeverre de huidige WeMo apparatuur daar in mee kan gaan. Wat je in de toekomst kan doen met wat je nu koopt is dus even afwachten.

WeMo an sich, en dan specifiek wat hier op tafel ligt, heeft zowel mooie als minder mooie kanten laten zien. Zo is de initiële installatie van de verlichting, de camera en de switches echt kinderspel; het is eenvoudig genoeg dat mijn moeder het zelf kan doen, en dergelijke toegankelijkheid is cruciaal om dit product aan de man te brengen. Ook in gebruik is het geheel vervolgens lekker simpel, want als je door foto’s kan swipen kan je je switches schakelen, je verlichting dimmen, de camera bekijken, etcetera. De App mag af en toe wel wat vlotter werken, en toont ook op z’n tijd wat ruwe kantjes (vooral de camera app geeft soms de indruk dat een half wakkere engineer het wel prima omdat het functioneerde. Laat even iemand met een beetje oog voor user experience er even naar kijken aub). Het belangrijkste is echter dat het gewoon aardig werkt, zowel vanuit huis als buiten de deur, zonder dat ik de laatste weken gekke dingen heb gemerkt.

Het is eigenlijk bij de beperkte instelmogelijkheden dat het een beetje begint te steken, vooral de beperkte mogelijkheden van de camera bij een apparaat wat normaliter een eurotje of 130 moet kosten; voor echt zinnige functionaliteit moeten we afwachten, of mag je aan een prijzig cloud abonnement voor je opslag. –Of- ze moeten de featureset uitbreiden, of de prijs moet echt ruim onder de 100 euro duiken om een interessante toevoeging aan WeMo te worden of als stand-alone interessant te zijn. Twee-weg audio is een leuke feature, maar de rest van het plaatje is toch echt te karig. Voor de echte WeMo hardware, de lampen en de switch, worden de beperkingen binnen de App (die op zich prima oogt en werkt) zelf slim opgelost door IFTTT ondersteuning. Dankzij deze goed doorontwikkelde 3rd party is het alsnog mogelijk echt mooie, handige, of zelfs ronduit gekke regeltjes te implementeren. Daarbij geeft IFTTT ondersteuning mogelijkheden om WeMo met andere hardware en software samen te laten werken. Let op: IFTTT is niet complex, maar om het systeem echt te tweaken moet je natuurlijk wel even rustig gaan zitten. Het probleem voor WeMo is dat Philips Hue IFTTT support tegenwoordig ook heeft, en ook hun API is publiek waardoor tal van externe tools gebruik kunnen maken van die verlichting; iets wat WeMo met hun Nest Weave samenwerking vermoedelijk proberen te bereiken. Nu zou je denken dat een vergelijking met Hue niet echt eerlijk is: Hue heeft tenslotte geen camera’s, switches, slimme koffiezetapparaten, Crock-Pot’s of kacheltjes die je van te voren even via je telefoon kan laten voorverwarmen en richt zich enkel op verlichting. Echter zolang het gros van die WeMo producten in Nederland niet beschikbaar is lijkt ook WeMo het hier vooral van de verlichting te moeten hebben, en dan valt het aanbod (in Nederland) opeens toch tegen vergeleken met Philips: geen RGB lampen, geen fittingen anders dan E27 (standaard grote fitting), en geen LED strips of andere leuke oplossingen. Het prijsverschil tussen de vergelijkbare producten, of de mogelijkheid tot (ook vrij prijzige) switches toe te voegen, voelt dan toch wat dunnetjes als argument om WeMo te verkiezen. Toegegeven: De WeMo Maker is voor de knutselaar wellicht een leuke, maar dat vereist toch aardig serieuze knutselkennis. Gezien de eerder genoemde producten al wel bestaan en in de Verenigde Staten worden verkocht steekt het toch een beetje dat ‘wij’ ze niet hebben. Wemo: Breng die handel naar Nederland, voeg wat andere lampen toe en we hebben zowaar een echt interessant alternatief op gebied van verlichting. Zodra het assortiment lampen in Nederland toeneemt zou een awardje in elk geval op zijn plaats zijn.

Maar de recap: Het werkt, het toont potentie, en de ontwikkelingen staan niet stil. Echter zolang de strijd om het slimmere huis nog in volle gang is, het huidige productaanbod aardig beperkt is, en het tevens onduidelijk is precies wat we van WeMo mogen verwachten de komende jaren kan ik meer dan een neutraal tot mild positieve houding niet aannemen. Zoek je op dit moment puur een oplossing om enkele (E27) lampen en enkele schakelaars ‘slim’ te beheren via je telefoon of eventueel met wat slimme IFTTT regeltjes, dan is WeMo uiteraard wel een prima overweging, al was het maar omdat zowel het installeren als het gebruik echt een eitje is.

Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.