Er is ondertussen een aardige markt ontstaan voor mITX cases, waarbij vooral de Fractal Node 304 en de BitFenix Prodigy veelvuldig naar voren komen in verschillende topics. Onlangs heeft BitFenix nog de Phenom (en binnenkort de Colossus Mini) in het mITX segment toegevoegd, kwam Antec met de ISK600 als een soort van Fractal concurrent, heeft Corsair een indrukwekkend lijkende 250D aangekondigd, en hebben ook bedrijven als SilverStone en LianLi al een enorme selectie aan mITX cases in het assortiment. Ook Cooler Master zelf lijkt er een goede toekomst in te zien, en komt binnenkort met een nog kleinere Elite 110, slechts enkele maanden na de introductie van deze Elite 130. Er valt dus gewoon heel veel te kiezen wanneer je op zoek bent naar een mITX behuizing.

De lijst krimpt echter flink zodra je een prijslimiet in de filters zet. De meeste bovengenoemde modellen mogen dan wel kwalitatief erg goede cases zijn, maar de prijs is er ook zeker naar. Op het moment dat je jezelf beperkt tot grofweg 60 euro (en vergeet niet dat de Elite 130 voor 40 euro in de schappen staat) blijft er niet alleen bar weinig over, maar kan je in geen enkele van de momenteel beschikbare mITX cases zo veel HDDs kwijt als in de Elite, en maar zelden kan je een volwaardige GPU of waterkoeling kwijt.

Wat betreft een doe-het-zelf NAS behuizing is de Elite dus erg goedkoop, en mocht je meer inbouw ruimte nodig hebben zal je daar redelijk wat meer voor moeten uitgeven. Daar tegen over staat echter wel dat wanneer je de Elite 130 naast bijvoorbeeld de Fractal Node 304 zet, je naast meer inbouwopties (6 3.5″ HDDs in de Fractal) ook wel zeker het gevoel en de uitstraling van een luxere case krijgt. De vraag is natuurlijk of je er ruimte in je budget voor hebt of deze extra ruimte nodig hebt, en als instap-DIY-NAS krijg je bij de Elite 130 gewoon heel veel product voor extreem weinig geld. Uiteraard zou je kleine (m)ATX cases als alternatief kunnen noemen, gezien je daar vaak wel vergelijkbare inbouwopties hebt, echter dan moet je weer een grotere behuizing ergens kwijt kunnen.

Hetzelfde gaat eigenlijk op voor als je de Elite 130 overweegt als mini-game-pc, bijvoorbeeld voor LAN-party gebruik. De Elite 130 moet het op inbouw mogelijkheden (op gebied van HDDs, meerdere grafische kaarten, en extra koeling) en ook gevoel van luxe afleggen tegen bijvoorbeeld de bekende BitFenix Prodigy of Phenom. Maar die modellen zijn natuurlijk weer flink duurder en ook weer een stuk forser van formaat.

Cooler Master lijkt zijn product dus wederom goed op de markt te positioneren, waarbij er eigenlijk weinig directie concurrentie is, en je bij alternatieven voor een bepaald soort systeem of a) meer uit moet geven, of b) in moet leveren op een bepaalde feature. De ondertussen bekende aggressieve prijs-strategie van deze jongens lijkt dus ook hier weer goed te zien. Voor de 40 euro die de Elite 130 kost krijg je gewoon nergens anders zo veel product in een dergelijk formaat. De enige uitzondering hier op lijkt eigenlijk CM’s eigen Elite 120, met voornamelijk een andere uitstraling. De 130 is echter iets kleiner, met iets betere koeling, en tenzij je de 120 gewoon mooier vindt lijkt er weinig reden niet voor de 130 te gaan.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.