Desktop Best Buy Guide – De Chique Middenklasser


Om te zeggen dat het niet mee valt een nieuwe generatie videokaart te kopen is nogal een understatement. Toch lukt het menig gamer om een nieuwe kaart te bemachtigen, en daarom wilde ik toch “iets” van een koopgids blijven neerzetten om op te kunnen bouwen. Dat doen we echter wederom met een twist, want exact welke videokaart laten we in het midden: we gaan ervan uit dat jij gaat voor “welke dan ook” je weet te bemachtigen. En dat is op zich ook geen probleem, want de rest van het systeem kunnen we prima voorbereiden. Of je nu bij een RTX 3060 Ti, RTX 3080 of een RX 6800 XT uitkomt.

In dit deel richten we op een iets chiquere middenklasse. Niet een overdreven topmodel, we houden absoluut de focus op “value” nog een beetje, maar een beetje kwaliteit mag ook wel wat kosten en met de kosten van videokaarten vandaag de dag kan je beter gewoon een uitstekende all-round PC er om heen bouwen om weer wat jaartjes vooruit te kunnen. Daarbij hebben we weer een lockdown in vizier, dus dan willen we gewoon met A-kwaliteit hardware gamen nietwaar?

In dit geval komen we op zo’n 1250 euro zonder de videokaart, en daarvoor krijg je een mooie collectie top hardware. Daarbij houden we RGB voor deze keer uit de lijst, oftewel we gaan voor iets “lekker zwarts” in deze al flink verlichte dagen.

Dit artikel wordt gesponsored door Seasonic. Seasonic maakt een hele reeks aan uitstekende voedingen voor verschillende prijsklassen, en zij vroegen ons of wij leuke builds voor ogen hadden waarin hun voedingen een logische keuze zouden zijn. Dit is daar één van.


Behuizing: Fractal Design Meshify C


Als wij aan een chique middenklasse PC denken dan denken we praktisch direct aan Fractal Design, waar je voor minder dan 100 euro al hele degelijke, chique cases kan vinden. De Meshify C gaat al even mee, maar blijft onverminderd sterk: degelijke kwaliteit, een aantrekkelijk voorpaneel, en een duidelijke airflow focus wat ook high-end builds geen issue maakt. En ook het gebruiksgemak is top, fijn als je niet regelmatig PCs bouwt.


Processor: Intel Core i7-12700K


Nadat AMD een aantal jaren aan de top heeft mogen staan is het nieuwe Intel tijdperk inmiddels aangebroken. De nieuwe i5, i7 en i9 zijn uitstekende processors en vooral ultiem als je ook graag wat spelletjes speelt. Plus krachtig genoeg om elke videokaart op elke resolutie te ondersteunen. Heb je een comfortabel budget, overweeg dan de i7-12700K te pakken, die biedt de beste balans en vereist geen extreme koeloplossing. Kom je net wat te kort, dan is de i5-12600K ook een prima oplossing.

Moederbord: MSI Z690 Tomahawk (DDR4)


Z690 borden zijn prijzig, maar dan krijg je ook wel een echt enorm compleet moederbord inclusief alle moderne aansluitingen, waaronder bijvoorbeeld een 20 Gigabit USB poort. De Tomahawk biedt rond de 300 euro in onze optiek een mooie combinatie van features, stevige stroomvoorziening, genoeg M.2 sloten en een aantrekkelijk uiterlijk dat met de meeste videokaarten goed samen gaat. Kan je DDR5 scoren overweeg dan de DDR5 variant, maar met de huidige prijzen en de geringe meerwaarde van DDR4 houden we het vooralsnog even bij DDR4 voor ons advies.


Koeling: Noctua NH-U12S Chromax Black


In een chique bak neem je met de stock koeler van AMD geen genoegen, dan wil je iets wat krachtiger en stiller is. En omdat we niet op een enkele euro gaan zitten in deze build kiezen we ook voor meer installatiegemak. Noctua is nooit de goedkoopste, maar we hebben nooit spijt gehad van een keuze voor Noctua: koel, stil, oogt strak, en een installatie die ook voor beginners heel toegankelijk is.

Geheugen: Corsair Vengeance LPX 3600 MHz


Als we naar goed en betaalbaar geheugen kijken komen we praktisch altijd uit bij Corsair en hun Vengeance LPX modules. Die hebben we tegen elk moederbord mogelijk aangegooid en hebben we nimmer issues mee gehad. Ze zijn betaalbaar, zien er netjes uit, en liggen bij de meeste winkels wel op voorraad. 3200 MHz is meestal prima, pak 3600 MHz als de meerprijs niet te gek is, zeker in een AMD rig.

De enige vraag is of je 16 GB of 32 GB wilt pakken, en dit is persoonlijk. In theorie is 16 Gigabyte genoeg voor alle games van vandaag, maar met een 32 GB kit heb je wel wat voordelen: zo zijn de prestaties op de jongste Intel systemen nog wat beter, je hebt wat meer headroom voor multitasken, en je hebt er de komende jaren geen omkijken naar.


Opslag: Samsung 970 EVO (Plus)


De laatste tijd houden we vaak de Kingston A2000 aan voor onze builds, maar als je iets meer ruimte hebt in je budget zijn er wel wat opties die nog wat sneller zijn zonder dat je dat echt in je portomonnee gaat voelen. Daarom kiezen we dit keer voor Samsung en hun 970 EVO (of eventueel EVO Plus) drives, die een tientje of twee meer kosten, maar wel een stuk sterker zijn all-round.


Voeding: Seasonic Focus GX-850


Voor de meeste builds en test rigs gebruiken wij Seasonic Focus en Prime voedingen, en die laten ons nimmer in de steek. Ze hebben een uitstekende reputatie opgebouwd, de voedingen zijn stil, ze hebben een hybride fan modus met een stilstaande fan bij licht gebruik, en ze komen met respectievelijk een 10 en 12 jaar garantie; meer dan genoeg denk ik zo.


Ook Seasonic heeft momenteel echter wel wat te lijden onder de druk op de hardware en container markt, waardoor hun meest populaire modellen inmiddels vrij consequent uitverkocht zijn. De GX-850 is echter nog wel goed verkrijgbaar, vermoedelijk omdat high-end kopers vaak makkelijker een Platinum of een Titanium voeding pakken, maar de Gold voedingen zijn praktisch echt niet minder degelijk, betrouwbaar, of dusdanig minder efficient dat je er ooit wat van gaat merken. 120 euro voor een A-klasse 850 Watt voeding is op dit moment haarscherp, vandaar onze keuze ervoor.

Mocht je voor een RTX 3060 Ti gaan dan is 850 Watt natuurlijk wat te veel, overweeg dan een GX-650 bijvoorbeeld, scheelt je toch weer een tientje of twee.

Wil je weten hoe je een goede PSU uitzoekt? Kijk dan deze video:

Afsluitend


Zodra we alles bij elkaar stoppen komen we zo rond de 1250 euro uit zonder videokaart, bijvoorbeeld bij Megekko.nl komen we op 1258 euro uit inclusief bezorgen.

Bovenal is het een systeem dat strak bij elkaar past, geen poespas biedt maar wel een ruimte featureset op elk vlak, plus de potentie heeft om elke videokaart van vandaag en morgen prima aan te kunnen. Ook is het een combinatie die makkelijk te bouwen valt voor onervaren builders, en een die je makkelijk stil kan houden.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.