Intel NUC – Hoe fijn is klein?


Vandaag gaan we het hebben over iets waar we als pc enthousiastelingen en bouwers niet heel vaak naar kijken: de Intel NUC. En dat doen we in de eerste plaats met een hele bijzondere, de NUC8i7HVK2. En als dat niet aantrekkelijk genoeg klinkt, wat dacht je van “Hades Canyon” om de bovenstaande foto een beetje kracht bij te zetten. Maar gezien deze Hades Canyon al even mee gaat en we wat high-end NUC devices eigenlijk wachten op de aankomende (ergens in 2020) Ghost Canyon gaan we vooral kijken naar het NUC concept an sich, wat de voor- en nadelen zijn, en wanneer het serieuze opties voor je kunnen zijn.

Dank aan Megekko.nl voor het mogelijk maken van deze content. Een breed aanbod aan Intel NUC producten is bij hen te koop.

Wat is NUC


De naam NUC gaat al even mee. NUC Boards zijn de meest compacte -main stream- moederbord form factor in het assortiment van intel met een formaat van ca 10 bij 10 centimeter voor het moederbord, een stuk kleiner dan de 17 bij 17 centimeter van ITX. NUC staat echter ook voor een familie van producten, waarvan NUC Kits het meest bekend zullen zijn: Barebones bestaande uit een NUC Board, een CPU, een behuizing, een stroomadapter en soms wat extra’s zoals een WiFi chip. Je moet normaliter enkel je eigen geheugen toevoegen, een SSD (grotere modellen kunnen ook een 2.5” HDD kwijt), en je eigen Operating System.


De NUC Kit, een SSD en wat geheugen, en je hebt een PC. Dit is een oudere NUC van mij.

En NUC Mini PC’s zijn de volledig ingevulde versies van die Kits, waarbij je dus een kant en klare configuratie koopt -met- geheugen, opslag en Windows geïnstalleerd. Gemak dient de mens zou je denken, maar in de regel ben je aanzienlijk meer kwijt voor een kant en klare oplossing dan wanneer je zelf je laatste componenten toe voegt.

Voordelen


Eén van de aantrekkelijke punten van een NUC is dat je zelf eigenlijk geen ervaring nodig hebt om je PC op te bouwen. Als je nog nooit een PC hebt gemaakt kan dat best wat tijd in beslag nemen. Misschien heb je die tijd niet, of heb je er gewoon geen zin in, en zeker compactere behuizingen vergen meer tijd en geduld dan een typische computer.

Hoewel de NUC Mini-PC’s helemaal kant en klaar komen, raden we toch aan naar de NUC Kits te kijken. Los van het grote prijsvoordeel om de resterende onderdelen zelf aan te schaffen, dat kan echt tot honderden euro’s oplopen, is het installeren van die laatste componenten ook helemaal geen probleem. Een paar schroefjes om je NUC te openen, ze zijn tenslotte gemaakt om dit vlot te kunnen doen, je geheugen klik je er zo in, en je SSD zet je met één schroefje vast; that’s it tot zover echte moeite gaat. Windows 10 installeren kost vandaag de dag ook nog geen half uurtje, en dus binnen één uur heb je flink bespaard en ben je klaar om te werken.


Je geheugen (links) inklikken en je SSD (rechts) vastschroeven is niet écht heel lastig.

Een ander voordeel van die laatste zaken zelf uitzoeken is dat de gewenste hoeveelheid geheugen en zeker de hoeveelheid opslag per gebruiker anders zal liggen. In ons voorbeeld zetten we er 32GB DDR4 in, maar voor de meesten zal 16GB voldoen, of 8GB voor een zeer eenvoudig systeem. Hetzelfde voor de opslag: wij gaan hier voor 1 TB, maar je kan dat zelf bepalen aan de hand van wat jij nodig hebt, net als bij een zelfbouw PC. Je kiest met je NUC Kit eigenlijk vooral in de eerste plaats de CPU die bij je past, de rest heb je nog wat flexibiliteit bij.

Het formaat an sich is ook een voordeel. Niet alleen kosten kleine zelfbouw pc’s meer tijd en geduld dan grotere computers, het is nagenoeg onmogelijk om zelf een systeem zó klein te bouwen als een NUC. Als je niet zo extreem mini hoeft te gaan is een ITX build een optie met meer flexibiliteit in je onderdelenkeuze, maar zo compact als dit wordt het nooit. Dat kan het verschil maken tussen een PC op tafel of een PC achter je monitor, NUCs kan je praktisch altijd VESA mounten, of voor gebruik in een andere omgeving zoals een boot of een camper. Voor die doelgroep is extra fijn dat ook het verbruik van een NUC veel lager ligt dan een typische ITX zelfbouw computer.


A compact camera, smartphone, labello & toy dino for scale… probeer zo’n kleine PC zelf maar te maken.

Klein of niet, de meeste NUCs hebben een ruim aantal aansluitingen. Zelfs onze eigen oude, super eenvoudige D34010WYK van een paar jaar terug had al vier USB poorten, HDMI en een DisplayPort; meer dan nodig voor basaal gebruik. Moderne hebben er ook Type-C en/of Thunderbolt bij, en onze iets grotere Hades Canyon heeft maar liefst twee Thunderbolt poorten, twee DisplayPorts, twee keer HDMI, twee keer LAN, een SD kaartlezer en nog eens zeven USB poorten waaronder nog een Type-C en USB 3.2 Gen 2. Toegegeven, dat is het extreme voorbeeld van Intel die iets groter is en voorzien is van AMD Vega Graphics, en eigenlijk meer een proof-of-concept is dan een hele logische computer, maar toch: damn.Ok.. de Hades Canyon is dan ook wel héél extreem wat connecties betreft.

Nadelen


Ultra compact en ultra gemakkelijk komen natuurlijk met iets van consequenties, twee heel specifiek om rekening mee te houden. Zo gebruiken de meeste NUCs dezelfde onderdelen die in laptops zitten, niet de high-power desktop parts. Logisch natuurlijk gezien de focus op energieverbruik, warmte en formaat, maar mogelijk relevant als je je pc voor zware taken als videoeditting of gaming in wil zetten. Zeker nu desktop parts de laatste maanden heel snel veel krachtiger zijn geworden is dat een overweging, want het verschil is daarmee wat toegenomen.
Een pittige NUC zoals de Hades Canyon kan zeker een aardig potje gamen, games als CS:Go of League of Legends kan je zelfs voorbij de 200 FPS drukken en de meeste (maar niet alle) triple A games komen zelfs op 1080p Medium nog goed voor de dag (dat mag je best een voordeel noemen), maar het komt nimmer in de buurt van een desktop powerhouse in dezelfde (of lagere) prijsklasse. NUC devices zijn dan ook vooral bedoeld voor licht gebruik, denk aan iets als media consumptie, office taken of wat lichter foto werk, en in geval van de Hades Canyon voor een incidenteel licht spelletje, maar niet voor thread-vreters.


Wat gamen betreft zit je een beetje tussen een GTX 1650 Max Q en een RX 5500 M in wat prestaties betreft, dat is zeker niet verkeerd voor af en toe wat spelletjes.

De andere keerzijde is de prijs, want kleiner en zuiniger is zelden voordeliger in de aanschaf. Voor de ca 250 euro die je kwijt bent voor een Nuc met Intel Core i3-8109 kan je prima een simpele behuizing pakken met degelijke voeding, een moederbord en een Intel Pentium G5400 die iets sneller is. Dan hou je normaliter nog zo’n 50 a 70 euro over ook. Maar goed, dan heb je dus een grote kast. Bij iets duurdere NUCs loopt het verschil iets op, en als we dan naar zelfbouw ITX builds kijken is de conclusie dat je voor elke NUC wel een iets voordeligere, krachtigere zelfbouw PC als alternatief zou kunnen bieden. Maar goed, dus niet zó klein en gemakkelijk.

De toekomst van de NUC


De logische en voorspelbare stap voor Intel NUCs is dat de komende 9e generatie ook de 9e (of 10e) generatie CPUS mee gaat krijgen, de huidige NUCs zitten op de 8e generatie, maar omdat het notebook CPUs betreffen zitten ze dus eigenlijk nóg één stap achter de desktop parts. Zo is onze Intel Core i7-8809G een Kaby Lake processor, geen Coffee Lake zoals een i7-8700K, net als dat de Vega Graphics natuurlijk inmiddels weer opgevolgd zouden kunnen worden door Navi graphics. Niet leuk voor de echte PC enthousiasts, maar tegelijkertijd ook geen ding voor de grootste doelgroep: mensen die met een i3 of i5 van twee jaar terug eigenlijk ook al meer dan genoeg kracht in huis haalden.

Het brengt ons wel bij één van de tegenstellingen dat NUC devices zijn. Aan de ene kant lopen ze als niche product logischerwijs altijd iets achter op de desktop ontwikkelingen, het gaat tenslotte ook niet om pure kracht maar vooral om lichtere gebruikers, gemak en formaat. Maar aan de andere kant zet Intel de NUC series ook vaak in als echte experimentele producten. Zo was deze Hades Canyon opvallend omdat Intel hier hun eigen CPUs combineerde met AMD Vega Graphics, en die samenwerking tussen de grote concurrenten was op zijn minst opvallend, of eerlijk gezegd: een kleine shock door de tech community.

En met de gelekte Ghost Canyon NUC gaat dat nog verder, en laat Intel zien dat ze die enthousiastelingen helemaal niet kwijt willen. Dat concept, dank aan Koolshare.cn voor de leaks, toont een compacte NUC waar je zelf een compacte desktop GPU in kan zetten.


Bron: Koolshare

En dan is er nog de NUC Elements serie, het concept waarbij je aan de hand van je eigen wensen verschillende onderdelen toe kan voegen, en “The Element” (Bron: Anandtech), een PC die draait binnen een andere PC, al lijkt dat niet iets te zijn waar we volgend jaar al onze handen op kunnen leggen.


Bron: AnandtechConclusie


Het concept NUC samenvatten is dus niet heel makkelijk, het is een verzamelnaam voor verschillende Intel projecten die uiteenlopen van super simpel naar extreem innovatief. Als liefhebber hou ik wel van die ‘gekke’ ideeen waar je zeker wel wat vraagtekens bij kan zetten, maar die in elk geval punten scoren door sommige dingen leuker te maken (Een LED Skull op je kastje, c’mon!), anders proberen te doen, of ons in ieder geval ons iets geven om over na te denken. Het idee van een Core i7 + Navi NUC klinkt mij goed in de oren, maar ook de Ghost Canyon met desktop GPU kan voor mij niet snel genoeg komen. En in de meer mainstream gedachtegang is het goed dat Intel laat zien dat compacte systemen ook gewoon veel aansluitingen mogen hebben.

Maar de gekke concepten terzijde, ook de mainstream NUCs van vandaag zijn en blijven ook gewoon interessante producten voor een aantal doeleinden. Als je iets zoekt dat echt compact is, compacter dan je eigenlijk zelf kan maken, ontzettend zuinig, en alsnog krachtig genoeg voor de meeste typische consumentendoeleinden, dan zijn het gewoon serieuze opties met als enige echte overweging dat je uiteraard wat meer betaald voor het compacte en het gemak. Maar je hoeft dus niet bang te zijn als je nog nooit zelf een pc hebt gebouwd, want het enige werk dat resteert zijn wat schroefjes en wat klik-werk; dat kreeg ik zelfs onze kleine man van 6 binnen een paar minuten uitgelegd. Een prima compliment voor de gebruiksvriendelijkheid om mee af te sluiten denk ik zo.

Dank aan Megekko.nl voor het mogelijk maken van deze content. Een breed aanbod aan Intel NUC producten is bij hen te koop.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments