Om te beginnen de features en specificaties van de Noctua website:



Uiteraard is de NH-L12 compatible met alle gangbare sockets van zowel Intel als AMD, ook Socket 2011 mounting is mogelijk. Let enkel op dat AMD mounting de originele backplate vereist die je ooit bij het moederbord hebt gekregen. Het SecuFirm2 Mounting-System zien we op praktisch alle high-end Noctua koelers de laatste jaren, wat betekent dat je eenvoudig kan up- of downgraden zonder dat je het hele installatieproces opnieuw uit hoeft te voeren.

De afmetingen laten duidelijk zien dat het een koeler is met een beperkte hoogte; bedoeld voor in compacte behuizingen dus. Met een hoogte van 93mm is het zeker niet de kleinste oplossing, en zijn er zat super compacte behuizingen waar hij niet in zal passen, maar is hij nog altijd een stuk kleiner dan gangbare tower koelers. De Noctua NH-L12 komt standaard met twee ventilatoren, maar het is eventueel mogelijk de bovenste ventilator niet te gebruiken en zo de maximale hoogte te beperken tot 66mm. Het niet gebruiken van de bovenste ventilator heeft uiteraard wel gevolgen voor de koelprestaties, dus zal ik de NH-L12 zowel met als zonder top fan testen.

Over de ventilatoren gesproken: De NH-L12 is een beetje de vreemde eend wat dat betreft, hij maakt namelijk gebruik van één 92mm ventilator, en één 120mm ventilator. Ongebruikelijk, maar Noctua lijkt vooralsnog voor hun producten hun huiswerk goed te hebben gedaan dus voorlopig vertrouw ik daar op. Zoals we van ze gewend zijn wordt gebruik gemaakt van uitstekende retail kwaliteit ventilatoren met een zeer degelijke SSO-Bearing, welke een verwachte levensduur heeft van meer dan 150.000 uur. Ter vergelijking, veel gangbare ventilatoren hebben een levensduur van 30.000-40.000 uur of zelfs minder.

Beide ventilatoren zijn ook met PWM te beheersen, oftewel je moederbord kan de snelheid bepalen afhankelijk van jouw instellingen en de temperaturen (of je kan het natuurlijk lekker allemaal automatisch laten regelen). Daarnaast krijg je, wederom in typische Noctua stijl, een goed uitgerust pakket aan extra’s met onder andere een Y-splitter kabel zodat je toch maar 1 aansluiting op je moederbord nodig hebt. Andere extra’s zijn onder andere twee Low-Noise-Adapters (LNA’s) om de maximale rotatiesnelheid van de ventilatoren te beperken, een mooie stalen case-badge, schroeven en gedempte ophanging voor de ventilatoren mocht je ze elders dan op de koeler willen gebruiken, en een tweede optionele mounting set voor gebruik bij mITX moederborden in behuizingen waar geen ruimte is voor backplates. Een dergelijk pakket extra’s onderscheid Noctua absoluut van de concurrentie.

Ook de garantie is niet onbelangrijk, en met 6 Jaar zit je voorlopig zeker goed.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.