Laten we wel wezen, Noctua is niet het goedkoopste merk. Daar verwacht ik wat voor terug, of sterker nog: Daar verwacht ik best veel voor terug. Dat de verpakking er chic uit ziet, en keurig in elkaar zit is in elk geval een goed begin.




Niet helemaal zo luxe als sommige andere Noctua koelers, maar nog altijd kerug.

Uiteraard weet ik stiekem al een beetje dat Noctua mij wat verpakkingen betreft niet teleur gaat stellen, maar toch is het fijn te zien dat ook de NH-L12 echt keurig verpakt zit. Ook de losse elementen zijn wederom in verschillende zakjes ingedeeld dat je direct weet welke onderdelen voor jouw type processor nodig zijn. Bij Intel krijgen we een backplate erbij, bij AMD gebruiken we de standaard AMD backplate. Ook krijgen we een keurig klein mapje met de instructies per merk processor op losse blaadjes, en een voorwoord van de directeur van Noctua met een bedankje en opmerking dat als je problemen hebt met een Noctua product je altijd direct met hen contact op kan nemen. Het is een kleine moeite om het allemaal een beetje te verzorgen, maar het maakt gewoon een indruk waar de meeste merken niet aan kunnen komen.


Eerst maar even de algemene extra’s uit de weg: Twee low-noise-adapters, een 4 pin verlengkabel, en een Y-splitter om twee ventilatoren op 1 moederbord header aan te sluiten. Uiteraard zijn alle kabels keurig zwart uitgevoerd.



Waarom een verlengkabel zou je denken? Zodat wanneer je de NH-L12 als 66mm low-profile variant wil gebruiken, je de NH-F12 ventilator elders in je behuizing goed aan kan sluiten. Om die zelfde reden krijg je er ook een setje schroeven bij voor de ventilator, en ook een gedempte schroef-loze ophanging. Nogmaals, normaliter gebruik je deze extra’s niet, maar het geeft een stukje vrijheid.


We krijgen een lange schroevendraaier welke van pas komt bij de installatie, en een tube koelpasta. Deze pasta is uiteraard niet geheel gevuld, maar je kan er toch wel meerdere installaties mee uit voeren.


Ook de metalen case-badge ontbreekt niet; ook absoluut een leuke en gewilde extra.


Dan de NH-L12 zelf, deze komt met ventilatoren reeds geplaatst praktisch kant en klaar uit de verpakking. Het is lastig een koeler in perspectief te zetten, maar de bovenste ventilator is dus een standaard 120mm maatvoering, het koelblok is dus een soort dun tower-koelblok op z’n kant; vergis je niet: de NH-L12 is fors. Deze forse indruk wordt geholpen door de uitstekende afwerking en bouwkwaliteit. Of is het toch de typische Noctua kleurstelling die van nature een luxe uit straalt? Wat het ook mag zijn, indruk maakt hij zeker. De combinatie van een 92mm en een 120mm model klonk eerst vreemd, maar ziet er m.i. toch echt prima uit. Vier stevige heatpipes (koper, met nikkel omringd) brengen de warmte vanaf het contact met de processor naar het koelblok, en aan de andere zijde zien we het Noctua logo duidelijk in beeld.





Van boven zien we de forse NH-F12 ventilator, die we ook terug vinden op de tower-koelers als de NH-U12s. Deze ventilator is ook los te koop en bedoeld voor plaatsen waarbij een beetje redelijke statische druk is vereist, zoals bijvoorbeeld een koelblok van een processorkoeler. Deze ventilator komt net als bij de retail verpakkingen met rubberen vibratiedempers op de hoeken.




Aan de onderzijde zien we de elementen met duidelijk zichtbare lagen nikkel. Koper zit er achter, maar koper-kleur zien we sinds enkele jaren niet meer terug bij Noctua, naar hun zeggen vanwege de verkleuring op termijn. Hoe dan ook ziet ook het contactoppervlak er zoals altijd keurig uit. Van onderen zien we ook de 92mm ventilator wat beter in beeld.



De ventilatoren hebben de fan-clips er standaard op zitten, waardoor het plaatsen of verwijderen eenvoudig is. Mocht je besluiten de bovenste 120mm ventilator niet te gebruiken dan hou je zoiets over:


Zo wordt hoe dan ook duidelijk dat de bouwkwaliteit van de koelblokken zoals altijd echt keurig in orde is. De gaten zijn bedoeld om de koeler te kunnen installeren zonder te hoeven ‘pielen’; de schroeven van het mounting systeem zitten er direct onder.


Ook de ventilatoren hebben uiteraard zwart uitgevoerde kabels.


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.