Wanneer je de SteelSeries Siberia RAW Prism op je hoofd zet is het eerste wat op valt (wederom) het lage gewicht en de lage druk van de kussens om je oren. Dit ging niet alleen voor mij op, maar ook anderen die in de laatste weken deze headset hebben getest. Comfort was een beetje ‘het’ pluspuntje van de Siberia V2 en het is fijn te zien dat ze daar nog altijd de focus op hebben gelegd. Het ontwerp is wel traditioneel met een plastic boog om je hoofd, in plaats van de ‘hangende’ constructie van de Siberia V2 en V3 die je bizar weinig voelde, maar het comfort is er eigenlijk niet minder door. Zelfs na enkele uren blijft de headset prettig op het hoofd, ook met gebruik van een bril. De meerdere testers hier in huis waren het dan ook over één ding eens: dit ding zit gewoon lekker.

De geluidskwaliteit is lastiger te beschrijven. Geluidskwaliteit is per definitie lastig te beschrijven, maar in dit geval maakt de headset in kwestie het nog een stapje lastiger: De prestaties over de hele range, van laag naar hoor, zijn redelijk in balans, maar de algehele kwaliteit is niet bijzonder goed of slecht. Het klinkt allemaal prima hoor, maar om er nou over naar huis te schrijven…

Laten we beginnen met ‘muziek’, dit is het front waarop de geluidskwaliteit het meeste op valt. Muziek in verschillende categorieën klinkt zeker aardig, en niet noemenswaardig beter of slechter dan de andere 40mm headsets welke ik de laatste jaren heb kunnen testen. De balans is el prima, zo klinken de lage tonen ook gewoon redelijk en krijg je niet het gevoel dat de speakers te kort komen, althans binnen de prijsklasse. Uiteraard kan je met de software de balans naar wens veranderen, en die gevolgen zijn ook goed hoorbaar, maar uiteraard wel iets wat ook zeer persoonlijk is. Het is een prima headset om een beetje naar muziek mee te luisteren, maar als primair doeleinde kan ik er niet warm of koud van worden. Om echt serieus te genieten missen de speakers een beetje kracht om een echt ‘rijke’ of ‘volle’ geluidservaring te geven. Een meer gesloten headset helpt die muziekweergave normaliter ook wel, maar bij lange sessies is dat minder prettig voor de oren. Als je een echte muziekheadset wilt kan je m.i. beter een beetje meer investeren.

Zodra je gaat gamen slaat het gevoel wel een beetje om in het voordeel van de Siberia RAW Prism. Tijdens gamen is het vooral van belang dat er bijvoorbeeld geen ruis te horen is, maar ook dat stemmen en game-sounds goed en duidelijk te horen zijn. En die zaken zijn ook dik in orde. In CS:GO was het lekker knallen en waren zaken als voetstappen, tegenstanders die aan het herladen zijn, en andere kleine details prima duidelijk hoorbaar. Dezelfde ervaring zet eigenlijk door naar andere games welke wij momenteel aan het spelen zijn: Diablo 3, Assassin’s Creed 4, Minesweeper (de clicks zijn briljant 😉 ), en voor de aardigheid weer eens iets nieuws: Heroes of the Storm. Het blijft lastig in woorden te brengen, maar de SteelSeries Siberia RAW Prism klinkt gewoon prima in al die games. Stemmen zijn duidelijk, game-geluiden zijn luid en duidelijk, en hoewel de bass je stoel niet zal doen trillen klinkt ook deze prima in orde en is hij voldoende aanwezig zonder af te leiden van de belangrijke geluiden die je wilt horen. Wederom, alle waarde naar z’n geld, maar de game-prestaties zijn voor deze prijsklasse keurig.

Een beetje CS:GO testen met de SteelSeries Siberia RAW Prism. Blauw voor dames, roze voor heren uiteraard. Ben best trots dat ik m’n lieve nichtje aan het gamen heb gekregen 😉


Wat films betreft blijft de headset weer een beetje in het midden hangen. Het klinkt gewoon prima, en wederom redelijk in balans wat hoge/midden/lage tonen betreft, maar een hoogvlieger is het wederom ook niet. De meeste scenes spelen het prettigste weg op de standaard instelling, waarbij ik ook niet het gevoel had dat de headset echt te kort kwam om van de films te kunnen genieten. Deze headset lijkt een prima optie om onderweg af en toe wat films te kijken, vooral ook omdat het lichte gewicht en de lichte druk van de headset hem na 2-3 uur nog altijd comfortabel houdt.

In gebruik is het al met al een prettig ding, al vallen er wel een paar opmerkingen over te maken. Zo zijn de geventileerde materialen fijn voor langdurig gebruik, maar ze doen niet veel om geluiden van buiten te dempen. Het gevolg wat daar vervolgens ook standaard bij komt kijken is dat hij ook niet veel doet om geluiden –naar- buiten te dempen. Als je met een beetje volume speelt valt er prima mee te luisteren door mensen in je omgeving. Niet goed of fout, maar iets om zelf over na te denken wat voor jou van belang is.

Wat ik wel echt miste was de in-line control voor volume aanpassingen. Deze ontbreekt en je bent dus geheel afhankelijk van softwarematige instellingen, multimediatoetsen, en eventuele handmatige keybinds die je maakt om geluidsniveau’s aan te passen. Op zich valt er mee te leven, en moet ik toegeven dat ik na het vinden van ‘mijn’ volume de knoppen ook niet meer aan heb geraakt. Desondanks begrijp ik de keuze niet om hem weg te laten, zeker omdat het voor dit bedrag ook niet had gehoeven.


Een aparte feature van deze headset is zoals we eerder zagen de geïntegreerde microfoon. Deze zit niet voor je mond, maar in het oortje verwerkt. Aan die kant zit tevens een mute knop, en bij indrukken geeft de headset met piepjes duidelijk aan of je je headset hebt gemute of niet.

Omdat de microfoon niet voor je mond zit had ik vooraf enige twijfels over hoe de stem door zou komen, dit blijkt in de praktijk echter prima te werken. Zowel tijdens een skype gesprek als tijdens wat intensiever gamen pakte hij mijn stem goed op. Geluidskwaliteit is hier wederom redelijk, niet bijzonder, niet onaardig, hij doet gewoon wat hij moet doen. Ik had wat berichten gezien van mensen die aan gaven dat de microfoon de geluiden vanuit de headset op zou pakken, maar ik merkte daar in de praktijk weinig van tenzij je op vol volume gaat blazen; niet echt een puntje in de praktijk als je wilt communiceren. Wat meer op viel was dat de microfoon niet bijster goed is in het onderscheid maken tussen stem en achtergrondgeluid, hij lijkt daar niet op te filteren, al blijft dit een gevoelig puntje bij de meeste headsets die ik voorbij zie komen. Gezien de plaatsing van de microfoon en het ontbreken van actieve noise-cancelling is dat ook niet heel gek. Uiteindelijk is het geen microfoon om studio-kwaliteit voice-overs mee te gaan doen, maar voor een potje gamen en met je team praten, of een gesprek op skype gewoon dik voldoende gezien de stem niet allen keurig op wordt gepakt en opvallend helder over komt, maar ook omdat er totaal geen ruis waar te nemen is.. Het ontbreken van een groot uitsteeksel aan je oor is daar dan ook weer een voordeel bij.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.