Toen ik hoorde dat er een nieuwe Siberia reeks aan kwam hoopte ik stiekem op ‘de’ nieuwe benchmark voor game-headsets. Misschien was het ook wel die te hoge verwachting van een headset van ‘slechts’ 60 euro dat ik er toch niet helemaal weg mee liep. De geluidskwaliteit is dan zeker wel in lijn met de prijsklasse, maar met een aantal headsets in dezelfde klasse om te vergelijken kan ik niet zeggen dat de nieuwe RAW Prism daar boven uit stijgt, ik hou het op ‘redelijk’, waar ik op “Wow best sh** ever” had gehoopt. De balans tussen Low, Mids, en Highs is echter wel in orde, en met de software valt genoeg naar eigen wens aan te passen. Opties genoeg om een beetje te sleutelen dus.

Wat uitstraling betreft geldt een beetje hetzelfde. Hij ziet er zeker leuk uit, maar dat het geen headset van 80 of 100 euro is zie je er wel aan af. Het wit geeft hem een iets luxere look op afstand, en de grijze elementen houden hem wat frisser zelfs na enkele weken gebruik, maar zodra je hem van dichtbij bekijkt zien we wederom niet meer dan een grotendeels plastic headset met gemiddelde afwerking, die echter wel erg flexibel beweegt zonder de indruk te geven dat hij eenvoudig zal breken. De LED feature maakt weer een beetje goed, want het maakt hem herkenbaar, en stiekem ook best leuk in het donker. Ook fijn dat je hem je eigen kleurtje kan geven om bij je andere hardware te matchen, al dan niet met leuke kleureffecten.

Deze headset moet het uiteindelijk vooral hebben van z’n lichte gewicht, lage druk op de oren, en dan vooral weer het comfort tijdens lange sessies. Dat is cruciaal voor een gaming headset, en dat is het punt waarop deze headset ook echt uitblinkt. Met meerdere testers hier was het comfort het punt waar geen twijfel over bestond; de pasvorm viel uitstekend in de smaak. Een echte gaming headset dus om de avonden mee door te komen. Dat de headset zich op gamers mikt bleek ook al bleek uit de geluidsweergave die voor games goed geschikt lijkt, maar voor echte muziekliefhebbers wat te kort zal komen. Dit gevoel wordt uiteraard sterker vanwege de geventileerde oorkussens; meer gesloten headsets geven een wat vollere geluidservaring, maar deze ventilatie komt bij lange sessies weer uitstekend van pas.

Op welk advies komen we dan uit? Als (veel) gaming je primaire doeleinde is, en je maximaal 60 euro kan besteden aan een headset, dan is deze SteelSeries Siberia RAW Prism comfortabel en prettig gezelschap mits je kan leven zonder die in-line control. Met Sinterklaas en Kerst voor de deur zal een ontvanger van een dergelijk cadeautje er ook zeker weinig over te klagen vinden, vooral wanneer je er iets duurders naast zet vallen de verschillen goed op. Als je een tientje of twee meer te besteden hebt zijn er simpelweg betere opties op de markt, al kan je altijd zo door blijven gaan. Één van die iets duurdere concurrenten is overigens SteelSeries hun eigen Siberia V2, die niet alleen wat beter klinkt, maar wat prijs betreft ook opvallend dicht bij de RAW Prism zit. Die zal op termijn als concurrent verdwijnen zodra de oude voorraden op raken, maar voorlopig zet deze populaire voorganger de nieuwe “betaalbare Siberia” onder stevige druk. Al met al een redelijke voldoende voor het totaalplaatje binnen zijn prijsklasse, wat ik bij een gebrek aan halve sterren in zijn voordeel afrond.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.