Aftershokz Trekz Titanium review
Productpagina @ Aftershokz


Aftershokz is een jong bedrijf dat zich richt op vrij aparte ‘bone conduction’ headsets. Het idee erachter is vrij simpel: door de trillingen door je jukbeen in plaats van je gehoorgang te sturen kan je met Aftershokz productenmuziek luisteren of gesprekken voeren zonder dat je iets op of in je oren hoeft te hebben. Los van enkele comfort voordelen ligt gebruik in situaties waarbij je de omgeving nog altijd wilt kunnen horen natuurlijk voor de hand; ik ben vast niet de enige automobilist die af en toe een fietser met koptelefoon een zetje zou willen geven voor het totaal niet waarnemen van de omgeving.

Ze hebben een assortiment aan draadloze en bedrade ‘bone conduction’ headsets waarvan wij de draadloze Trekz Titanium gaan bekijken. Deze kent een advies en verkoopprijs van 129 USD, al mag je voor Nederlandse verkoopkanalen rekening houden met ca 149 euro.


Uitpakken die hap! De verpakking geeft alvast wat features weer zoals het titanium frame en de IP55 certificatie. Aftershokz haalt daarbij zweet aan, al staat een IP55 certificering voor een stuk meer en zou ook regen geen probleem mogen zijn. Ook zien we dat er twee microfoons aanwezig zijn en dat de headset met meerdere bronnen tegelijk aangesloten kan zijn. In de verpakking zien we verder een micro-USB kabel om hem op te laden , een draagzakje, en een setje earplugs voor wanneer je de achtergrond geluiden juist niet wilt horen.








Het eerste wat opvalt is dat de Trekz Titanium weinig weegt, 36 gram stelt echt niets voor, en net zoals bijvoorbeeld een Titanium bril bijzonder flexibel is en telkens terug naar zijn oorspronkelijke vorm springt. Laat je je headset vaak vallen, stoot je er graag mee, of gooi je ze van tijd tot tijd omdat je een liedje totaal bagger vindt? Daar moet ‘ie wel tegen kunnen.





Gezien de Trekz Titanium van een Bluetooth verbinding gebruik maakt is het aansluiten ook niet anders dan welk ander BT apparaat dan ook. Daarna valt op dat het aantal fysieke knoppen tot het minimum beperkt is: we zien volume omhoog en omlaag, en één multi-functie knop naast je oor. Eenmaal verbonden en aan het rennen (om maar een voorbeeld te noemen) is het prettig dat je niet op zoek hoeft naar de juiste functie. Standaard instellingen voor de knop zijn ook prima logisch: éénmaal drukken om een belletje aan te nemen, éénmaal drukken om op te hangen, e.d. Een overzicht voor het gemak:




Naast de volumeknoppen vinden we de micro USB aansluiting via welke we de headset kunnen opladen. De geclaimde laadtijd van ca 90 minuten komt goed overeen met de realiteit, zo ook de geclaimde batterijduur van 6 uur overigens, en bij een redelijk normaal volume.


Hoewel ogenschijnlijk niet kapot te krijgen, en het materiaal prima flexibel is, staat de pasvorm zo vast als een huis. De enige oplossing om de pasvorm aan te passen komt in de vorm van de twee verkleiners die erbij zitten en bij typisch gebouwde dames ongetwijfeld goed van pas zullen komen. Voor de allerkleinsten onder ons verkopen ze ook de ‘Mini’ variant, en op de site hebben ze ook een sizing tool beschikbaar om te kijken of de mini voor jou beter is, echter zij net als yours truly gezegend met een ruim geschapen (en hopelijk eveneens rijkelijk gevulde) hersenpan lopen het risico dat de Trekz Titanium simpelweg krap is. In mijn geval paste het nog net, maar bij het draaien van het hoofd schiet hij af; hou er rekening mee grote mannen van Nederland.



In het geval van de dame kwam de Trekz Titanium wat beter tot zijn recht en kreeg hij de gelegenheid te doen waar hij voor gemaakt is: goed om de oren hangend en met een bescheiden druk op het jukbeen, terwijl je vervolgens alle flexibiliteit hebt om je hoofd te bewegen. Of je nu gaat rennen of fietsen, geen zorgen dat hij niet gewoon op zijn plaats blijft zitten.


De ervaring van de geluidskwaliteit ervaart twee kanten: enerzijds waren wij positief verrast van het geluid dat niet direct door je oorgang tot je komt, het klinkt namelijk best aardig, maar anderzijds vereist het geen groot brein om te bedenken dat je voor dit bedrag headsets gaat vinden die vele malen beter klinken. Sterker nog: voor een derde van de prijs en met flinke schelpen op je oren kan je ook beter geluid vinden. Hoewel vooraf gewaarschuwd dat de eerste ‘bone conduction’ ervaring wellicht wat vreemd zou voelen viel dat eigenlijk erg mee, en ook het bekende concept dat de bassweergave beperkt is bij deze manier van luisteren was niet iets waar wij zelf in mee konden gaan; ik zou zelfs zeggen dat de laag weergave meer dan genoeg aanwezig is.


Het is natuurlijk heel wat anders om een been in beweging te brengen dan lucht, en dat merk je ook wel in de weergave. Verwacht niet dat het kleinste detail van elk instrument goed naar voren komt, maar een audiofiele benadering van dit product raakt natuurlijk kant noch wal. Zie het als een aardig setje in-ears (dus niet die je ooit gratis bij je Game Boy kreeg), maar dan zonder dat je wat in je oren hebt. Geen vuurwerk, maar er zit voldoende kwaliteit en vooral ook power in om je tijdens je workout te ondersteunen, of om niet in het omgevingsgeluid van een drukke stad (of in ons geval: twee kinderen) weg te vallen.

Hoewel het ‘bone conduction’ verhaal ons de indruk had gegeven dat het geluid enkel door de botten gedrukt zou worden merk je in de praktijk dat er wel degelijk ‘gewoon’ geluid uit de headset komt, en dit op hogere volumes ook gewoon naar de omgeving lekt. Stop je je vingers in je oren dan is het wel een bizare ervaring dat je nog altijd vrijwel dezelfde geluidservaring hebt, dus het concept werkt in de basis prima, maar als je dacht ze op vol volume in het OV op te zetten zonder dat je omgeving leert wat jouw foute muziek voorkeuren zijn dan heb je pech, laat staan als je het in een bibliotheek wilt inzetten; op meer dan een bescheiden volume kan je dat vergeten. Nu is deze Aftershokz zelfs op half volume nog altijd prima aanwezig zonder dat je (niet fluisterstille) omgeving hinder ervaart, maar wederom iets om rekening mee te houden.


Wat opnamekwaliteit betreft doet de Aftershokz erg goede zaken. Buiten lopend met een lichte wind in de nek kom je net zo goed over als wanneer je onder die omstandigheden de telefoon in de hand neemt: je hoort iets meer afstand, maar de combinatie twee mics en noise cancelling zorgen voor een even helder resultaat. Ook is de andere kant zelf prima te verstaan, dus op dat vlak geen enkel klagen.



Zoals vaker met ‘one trick ponies’, en dat is de Aftershokz Trekz Titanium toch een kleine beetje, draait het allemaal om de vraag of je die specifieke truc gaat gebruiken of niet. Dat wil niet zeggen dat er eigenlijk iets mis is: een accuduur van 6 uur zullen de meeste sporters het toch wel mee moeten redden, het geluid wat de Trekz Titanium produceert klinkt in zijn algemeenheid gewoon best goed, de microfoons doen hun werk uitstekend om onderweg heldere gesprekken te voeren en hij lijkt fysiek onverwoestbaar dankzij de titanium constructie. Daarbij is hij heerlijk licht in gebruik. Ga je vergelijken met headsets die ‘gewoon’ op of over je oren vallen in deze prijsklasse dan vind je echter op elk front betere alternatieven.

Alles draait dus om het feit dat je oren vrij blijven zodat je volledig bewust blijft van wat er om je heen gebeurd, iets wat de bovenstaande vergelijking er dus één tussen appels en peren maakt want met een headset op of in je oren blijf je nimmer zo bewust. Het open-ear concept is m.i. een erg charmant idee, en er zijn genoeg situaties in te beelden waarbij dat echt een belangrijk verschil maakt, zeker wanneer je eigen veiligheid een rol gaat spelen in je keuze. Voor fanatieke buitensporters, zeker zij die in onze drukke en gehaaste urban jungle (randstad?) hun ding doen, is het concept in elk geval je overweging waard; wel gezond doen, wel lekker muziek luisteren, en minder risico lopen? Het zou zichzelf moeten verkopen.

Als minder geïnformeerde gebruiker zal je wellicht geneigd zijn om ‘bone conduction’ te vertalen naar ‘de omgeving hoort niets want hij trilt alleen mijn jukbeen’, maar dat is helaas niet het geval. Zeker op hogere volumes kan je omgeving redelijk tot goed en tot in detail meeluisteren, dus zie deze Aftershokz echt als oplossing dat –jij- bewust blijft van je omgeving, niet als oplossing om jou van knallend geluid te voorzien zonder dat de omgeving bewust is van wat jij aan het doen bent. Meer dan prima voor een scholier fietsend naar school, minder prima voor een student in de bibliotheek. Een ‘nadeel’ dat wel voor de echte doelgroep van toepassing is is echter de pasvorm: op een groot hoofd kan je in de problemen komen, voor kleine koppies moet je even meten of je de normale of mini variant moet hebben (gebruik de pasvorm-tool), en los daarvan moet je een beetje passen en meten hoe hij met bijvoorbeeld lang haar of andere uitrusting komt te zitten. Veel ‘soort van gemiddelde’ mensen komen er vast uit, maar Aftershokz had ook een flexibelere oplossing kunnen kiezen dan ‘two sizes fit all’.

Vooral voor de sporter dus, of in elk geval een actief buitenmens. Niet meer, niet minder. Er is m.i. niets mis met een dergelijke niche oplossing. Zelfs als het grotere publiek hun oren zal blijven afdekken of opvullen met alternatieven die puur wat prijs-geluidskwaliteit verhouding hogere ogen gooien is de Aftershokz Trekz Titanium een mooie optie wanneer omgeving bewustzijn je prioriteit is.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250 [wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/kerst2016creative/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.