Eizo EV2451 review

We moesten weer even opwarmen wat monitor reviews betreft, de laatste was namelijk meer dan een jaar geleden, maar ook deze productgroep gaan we weer even goed mee aan de bak. De eerste monitor die zich in de nieuwe opstelling mocht aandienen is de Eizo EV2451, de opvolger van de EV2450 welke ik in de laatste jaren veelvuldig heb gebruikt in veelal zakelijke of creatieve opstellingen; dat was namelijk een scherm die de focus legde op die twee doeleinden.

De EV2451 zet die lijn door, want ook dit model wordt gepositioneerd als een ultiem flexibele oplossing met flinke beloftes wat de beeldkwaliteit betreft. Zo’n 3,5 jaar later verwachten we uiteraard wel de nodige evolutie, maar ik kan vast verklappen dat dat geen enkel probleem bleek.

De Eizo EV2451 mag je in de regel zo’n 349 euro voor uitrekenen, daarbij krijg je dan een 5 jaar replace-on-site garantie. Hij is verkrijgbaar in het zwart en wit waarbij wij de laatste bekijken.


Een deel van de specificaties hebben we uiteraard al genoemd, maar voor de compleetheid:






Geen gebrek aan informatie van Eizo. De EV2451 is een 24” Full HD / 1080p monitor waarbij de fysieke afmetingen als compact opvallen; niet vreemd gezien Eizo op de productpagina al in gaat op de extreem dunne bezels. Blijven we bij de fysieke aspecten zien we ruime verstelbaarheid in alle richtingen, en een 100x100mm VESA ondersteuning. Tevens is de EV2451 voorzien van speakers.

De inputs mogen ‘flexibel’ heten met DisplayPort, HDMI, DVI-D en nog een VGA in. Daarnaast zien we een audio passthrough en een USB hub.

Zoals de meeste Eizo schermen betreft het een IPS paneel, waarbij in dit geval vrijwel het hele sRGB bereik kan worden weergegeven. Focus ligt daarbij op flicker-free weergave, een low-blue light modus, extreme dimbaarheid en (indien gewenst) automatische helderheid aanpassing via de ingebouwde helderheidsensor.


In onze ervaring maakt Eizo vaak mooie schermen, maar de verpakkingen mogen dan wel erg stevig zijn: echt aantrekkelijk is anders. Goed, we zetten de bruine doos aan de kant en kunnen dan al snel genieten. Waar we bij de witte EV2750, een scherm waar ik nog altijd verliefd op ben, nog zwarte kabels aantroffen heeft Eizo nu wijselijk besloten dat een wit scherm met witte kabels hoort te komen. De power cable is wit, en we krijgen er een DisplayPort en USB 3.0 kabel bij. Wat mij betreft had een HDMI kabeltje er ook wel bij mogen zitten voor deze prijs. Overigens zijn witte kabels prima te vinden in grote online kabel winkels, voor vergelijkbare prijzen als zwarte varianten.






Verder treffen we een witte kabel afdekking aan, voor wie niet genoeg hebben aan de standaard clip.


In veel opzichten doet de EV2451 mij aan de EV2750 denken, of in elk geval weet hij dezelfde emoties op te wekken. De dunne bezels en het strakke design zijn gewoon bijzonder aantrekkelijk om naar te kijken. Looks zoals altijd grotendeels subjectief, maar we zijn weinig mensen tegen gekomen die hier niet heel warm van werden. In de onderste bezel treffen we de lichtsensor aan, en hele kleine knoppen voorop voor het OSD. Helpt de witte kleurstelling? Ongetwijfeld, al was het maar dat het anders dan gebruikelijk is, maar ook in het zwart zullen dunne bezels toch welkom zijn. Is het nog nodig te zeggen dat het kwalitatief allemaal uitstekend aanvoelt?






Achterop mag hij er van mij ook zijn. Een consument zal een scherm veelal tegen een muur hebben staan, maar in zakelijke omgevingen is het toch fijn als het allemaal een beetje presentabel is. We zien een handsvat om hem te verslepen en herkenbare Eizo branding.






Het zal in een review niet direct opvallen, maar de voet is toch wat aandacht waard, deze is namelijk echt klein. In de overzicht foto lijkt de EV2451 wellicht een 27” of groter model als je de maat van de voet als basis ziet. Ten koste van de stevigheid lijkt het niet te gaan, want net als zijn opvolger staat dit model als een huis..je.




Niet alleen de voet zelf is opvallend, maar ook de hele constructie erachter waarbij drie elementen over elkaar heenschuiven. Niet alleen werkt het prima soepel, het voelt solide, ziet er in alle standen prima uit, en de resulterende flexibiliteit is uitzonderlijk.






Zo kan het scherm bijvoorbeeld praktisch tegen de tafel aan staan, of bijna 18 centimeter van je bureau op liften, of elke millimeter er tussen uiteraard. 90 graden draaien kan uiteraard ook voor portrait view naast dat hij bijna een complete 360 kan draaien op zijn voet.




Kantelen? Ook dat geen punt. Kortom: de meest indrukwekkende flexibiliteit die ik in een scherm heb meegemaakt, dikke kudos.




Aansluitingen dan: typische stroomkabel, losse switch, alle vier de inputs, USB 3.0 input voor de USB hub en een audio passthrough: prima compleet.





Alvorens we naar de drogere resultaten verder gaan krijgt een scherm eerst de kans een algemene indruk achter te laten. Fysieke kwaliteiten vallen daarbij natuurlijk direct op, en we zien dat de Eizo dankzij de compacte basis echt ruimte op het bureau bespaard. Subjectief komt het beeld ook goed over, want vanaf het eerste moment heb je door dat je met een knap IPS paneel te maken hebt waarbij de kijkhoeken kloppen, de kleurweergave en het contrast positief opvallen, en zodra je met de instellingen gaat spelen je doorhebt dat deze Eizo bij zowel 100% helderheid als bij lage helderheid voor donkere ruimtes prima tot zijn recht komt.

Ok, en een goedkoop argument, maar er een beetje strak uit zien helpt de praktijkervaring ook wel.


Het is niet allemaal happy happy, want als iemand die de meeste dagen achter een Eizo FS2735 27” / 1440p monitor doorbrengt, en tegenwoordig flink wat tijd achter een Ultrawide 34” 3440x1440p model, is de stap terug naar Full HD / 1080p wel even wennen. En dan is wennen eigenlijk wel een eufemisme voor “ik mis de extra pixels”. Nu is het niet realistisch om 1080p met 1440p of hoger te vergelijken, maar laten we niet vergeten dat dit Eizo scherm in de prijsklasse speelt waar de eerste 1440p schermen ook te vinden zijn. Ik krijg dan ook de indruk dat dit scherm is voor zij die specifiek 1080p zoeken, danwel niet groter willen gaan dan de afmetingen van dit scherm.

Met de kleine knoppen voorop is het OSD ook eenvoudig te bedienen, relatief weinig gewenning nodig. Positief daarbinnen is het aantal presets, inclusief een low blue light leesmodus en een sRGB modus. Verstel je de helderheid handmatig in plaats van dat je de automatische functie gebruikt merk je dat het scherm uitzonderlijk goed kan dimmen. Automatische helderheid aanpassing werkt, al blijf ik zelf weer voorstander van een handmatige setting.



Gamen gaat op zich ook prima. Het is geen scherm met een snelle verversing en als je een 144Hz scherm gewend bent dan is het verschil in gaming ook duidelijk voelbaar. Daar koop je dit scherm ook niet primair voor dus al te zwaar reken ik het niet aan. Belangrijker is dat iemand die naast de primaire focus van dit scherm een spelletje speelt dit kan doen zonder dat input lag of trage response tot frustraties leidt, en dat is niet het geval; ze komen gewoon redelijk tot hun recht zonder dat je jezelf scheel kijkt op ghosting of overshoot.



Met behulp van de X-Rite iDisplay Pro heb ik dit scherm aan enkele tests onderworpen. Geen extreme lijsten met testresultaten, maar hopelijk een begrijpelijke samenvatting voor iedereen in een overzicht wat in korte tijd te begrijpen moet zijn en daarbij een duidelijk beeld te schetsen van de prestaties.

De maximale helderheid van dit scherm is zo’n 250 cd/m2 zoals Eizo zelf ook opgeeft. Hoewel Eizo daarmee het gros van de gebruikers wel kan bekoren is dat niet extreem hoog, en voor zij die in de lichtste omstandigheden nog een flinke lichtbak willen. 300 cd/m2 is een redelijk typisch maximum, dus het valt wel op. Met een zwartwaarde van nipt boven de 0,2 cd/m2 op 100% helderheid is het zwart wel weer keurig zwart, en het uiteindelijke contrast wat we meten komt daarmee op 1150:1 wat ook aan de bovenkant van gemiddeld is; het past bij de subjectieve indrukken dat het contrast ook goed is. Opvallend zoals eerder vermeld dat met een lagere helderheid je de maximale witwaarde ook extreem laag kan brengen; mocht je zoiets willen.

15:11:46,950 Current calibration response:
15:11:46,950 Black level = 0.2185 cd/m^2
15:11:46,950 50% level = 54.28 cd/m^2
15:11:46,950 White level = 251.28 cd/m^2
15:11:46,950 Aprox. gamma = 2.21
15:11:46,950 Contrast ratio = 1150:1

Bovenstaande is in de sRGB stand, de stand waarin ik ook de nauwkeurigheid van de kleuren wil beoordelen. De User1 modus veranderd weinig aan het geheel:

14:04:50,841 Uncalibrated response:
14:04:50,841 Black level = 0.2142 cd/m^2
14:04:50,841 50% level = 55.02 cd/m^2
14:04:50,841 White level = 250.90 cd/m^2
14:04:50,841 Aprox. gamma = 2.19
14:04:50,842 Contrast ratio = 1172:1

Met het whitepoint op 6547K zit de Eizo EV2451 in de sRGB modus net boven het daglicht uitgangspunt van 6500K, maar direct vanuit de fabriek is dat een uitstekend resultaat; bij een iets lagere helderheid zien we hem de 6500K nog dichter benaderen, met 6509K op zo’n 180 cd/m2 als hoogtepunt. Wellicht nog mooier is de het gamma van 2,21 (referentie is 2,20) in de sRGB stand en 2,19 in de User1 stand en een gemiddelde grijsafwijking van minder dan 1 delta E, dat is praktisch een perfecte weergave en waar je ruim genoegen mee zal nemen als je handmatig kalibreert. Indrukwekkende getallen.

De gemiddelde kleurafwijking van 1,8 delta E in de sRGB modus is onder de 3,0 referentiewaarde en ook gewoon goed. Overigens is deze 2,75 in de User 1 modus, dus ook daar is gemiddeld genomen de kleurweergave wel goed maar niet onverwacht is sRGB modus dichter bij sRGB, insert goh. Toch valt op aan de kleurweergave dat dit scherm bij de puur rood of puur blauw weergave wel ietwat van het ideale punt is verwijderd; 7 delta E op rood is toch frappant. Het is gewoon heel veel voor een goed Eizo scherm. In een langere testprodecure met meer kleuren komt een vergelijkbaar resultaat ook terug, afwijkend in puur rood en blauw, maar direct weer uitstekend zodra het een iets andere gradatie is. Een goede verklaring heb ik er niet voor, noch is het heel erg spannend tenzij je extreem kleurkritisch werk aan het doen bent, maar het is een duidelijke vermelding waard. Een lagere helderheid veranderd dat beeld overigens niet; ook op ca 150 cd/m2 blijft dat beeld grofweg gelijk.




Uniformiteit is eveneens een sterk punt van dit scherm. 90% Uniformiteit van de helderheid is een goed resultaat waarbij enkel de in de extremen een 9% afwijking terug te zien is, al moet je daar ook wel heel gericht op kijken. Wat kleurweergave en witbalans zijn de resultaten nog beter, waarbij de laatste met het scherm verdeeld in 15 zones de afwijking in de meeste zones hooguit één procent bedraagt met een maximum van 3,5%; allemaal geen spannende resultaten.


Met het paneel dat in staat is om 99,8% van het sRGB spectrum weer te geven, waarbij ik moet opmerken dat het niet ondenkbaar is dat dat percentage nog iets hoger ligt met zwaardere meetinstrumenten, is het geen verrassing dat het scherm post-calibratie een praktisch foutloze weergave neer weet te zetten (gemiddeld delta E 0,23, maximum 0,85), waarbij ik wel op moet merken dat vanuit een subjectief perspectief ik niet in staat ben om het verschil te ervaren; ook de puur rood weergave merk ik dat ik wel 1:1 moet vergelijken (maar ik ben dan ook geen foto pro). Het calibreren helpt voor het meest kleur kritische werk, maar iemand die ‘gewoon goed’ met zijn foto’s aan de slag wil kunnen hoeft m.i. niet te treuren als er geen budget meer is voor een colorimeter na aanschaf van dit scherm.



Oh, en backlight bleeding? What backlight bleeding? 😉 Een beetje valt mee te leven, maar het volledig ontbreken ervan is heerlijk in de weergave van donkere zaken. Net als bij de FS2735 die hier staat doet de EV2451 dat ook gewoon fantastisch. Ik laat de muiscursor maar even in het midden want anders heb ik geen focuspunt voor de camera 😉



Eizo IPS paneeltje en kijkhoeken? Ook daar mag je weinig opvallends verwachten, en daar is gelukkig ook geen sprake van. Het is een scherm waar twee mensen prima samen achter kunnen zitten en hetzelfde beeld voor ogen krijgen, een scherm waar als je er achter gaat staan je ook een prima beeld krijgt, en wat praktischer: als je er twee naast elkaar zet waarbij je uit mag gaan van een iets andere kijkhoek dan ‘recht’ is er ook geen enkel bezwaar. In een wat extremere diagonale hoek zie je de lichte glow die inherent is aan de IPS panelen van vandaag, maar naast het feit dat je die feitelijk enkel in het zwart gaat zien en we over kijkhoeken praten die praktisch nimmer aan de orde komen is het geen overweging.








Je ziet achtereenvolgend: recht, naar links gedraaid, naar rechts gedraaid, tilt up, tilt down en afsluitend tilt up diagonalen.

Kijkhoeken keurig dus..





Volgens mij heb ik het een keer eerder opgeschreven, maar wat maakt het uit: Een merknaam wekt meestal een bepaalde verwachting op, en zeker vanuit het perspectief van een fanatiekere reviewer die je vaker met een bepaald merk in aanraking komt weet je vooraf toch vaak wel een beetje wat je mag verwachten. Eizo is daar een uitstekend voorbeeld van, ze brengen een minimaal aantal producten uit per jaar, doen er soms lang over om aan te haken op een bepaalde ontwikkeling, maar het resultaat mag toch zijn dat de producten aan de redelijke verwachtingen gaan voldoen. In dat opzicht is de Eizo EV2451 in elk geval geen uitzondering, want het is bij elke standaard een uitstekend scherm.

Goed ontwikkeld / doordacht en met veel aandacht voor kwaliteitscontrole wil niet zeggen dat alles maar perfect is, want ook Eizo moet werken met de panelen die op de markt beschikbaar zijn en enige afwijkingen zijn daarbij onvermijdelijk, althans in het semi-pro segment waarin dit model zit of in elk geval tegen aan zit. Zo zien we bijvoorbeeld dat een enkele kleur (in dit geval puur rood of blauw) toch iets buiten de ideale waardes zit. Ook is de maximale helderheid van 250 cd/m2 niet heel extreem, en gezien er ook een zakelijke insteek is kan het in de meest lichte omgevingen wel een overweging zijn, in mijn optiek voor mensen die van te voren al weten dat een hoge maximale helderheid echt gewenst is; 250 cd/m2 zit ruim boven waar je normaliter dagelijks naar zou willen turen.

Inhoudelijk houdt de kritiek daar ook wel op, want zoals gezegd is het bij elke standaard een knap scherm. Gemiddelde kleurafwijking is ruim binnen de marge, grijswaarden zijn praktisch perfect, zo ook gamma, contrast, (gebrek aan) backlight bleed en zowel de kijkhoeken als de uniformiteit, zowel wat betreft helderheid als kleur, zijn eveneens uitstekend. Calibreer je het scherm dan heb je feitelijk het hele sRGB bereik accuraat voor je snufferd, doe je dat niet dan zit je er dermate dicht op dat je wel van goeden huize moet komen om dat te weten. Verder is het een flicker-free scherm en zijn de OSD opties zowel prima uitgebreid als prettig in gebruik, en voor zij die juist bij lage helderheid willen werken is de mate waarin dit scherm dimbaar is, en vervolgens dan nog een goed beeld geeft, bijzonder knap. Dat alles leidt tot een subjectieve gebruikservaring die mij goed bevalt als all-rounder met zowel kantoor en beeldbewerking in de dagelijkse planning. Incidenteel gaming gaat er ook nog op, voor een 60Hz scherm gaat hij prima mee, maar als dat je primaire doelstelling is koop je voor het geld wat beters.

Het is vooral dat prijskaartje dat wat druk legt op de EV2451, want zo’n 350 euro voor een 24” 1080p scherm is pittig. 5 jaar on-site garantie is natuurlijk iets leuks wat de concurrentie niet biedt, maar het is wel de prijsrange waarin we ook 27”/1440p IPS schermen tegen komen of ook 4K schermen, al dan niet nog een stapje groter. Voor zowel de creatieve als de zakelijke doelgroep is die netto extra werkruimte veelal van grote waarde en dat zet aardig wat druk op hoe interessant deze EV2451 uiteindelijk is. Daarin wil ik overigens zeker niet voorbij gaan aan nog wat andere voordelen, zoals de extreem dunne bezels, vier verschillende inputs, audio passthrough, USB hub, handvat, één van de kleinste footprints op je bureau en dat het tevens het meest flexibel (fysiek) instelbaar scherm is dat ik heb mogen ervaren. Zet je twee EV2451’s neer met dergelijke dunne bezels, kijkhoeken plus het feit dat ze ook nog software leveren zodat je instellingen tussen schermen kan uitwisselen / gelijktijdig meerdere schermen kan beheren en je krijgt toch wel een verdomd sexy dual-screen setup.

Zo wordt de EV2451 voor mij een waardige opvolger voor de uitstekende EV2450 waar ik regelmatig het plezier van heb om erachter te zitten. Net zoals dat model is dit een beetje het toppunt van een 1080p monitor zonder dat je echt een vermogen uit moet geven. Of je nu met foto’s of met kantoorzaken bezig bent, het is gewoon een top scherm. Wel moet je nog duidelijker kiezen voor de 24” diagonaal en de 1080p resolutie, want toen de voorganger zo’n 4 jaar terug uit kwam was het aanbod van semi betaalbare, grotere schermen met hogere resolutie een stuk minder indrukwekkend dan vandaag de dag; daar zitten ook gewoon goede monitoren tussen en de waarde van extra pixels boven 1080p zal geen subjectief onderdeel meer genoemd hoeven worden, al lever je daar natuurlijk weer in op bijvoorbeeld de garantie, fysieke verstelbaarheid, bezels of de weergave, zeker direct uit de verpakking zie je iets als deze Eizo EV2451 maar zelden.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/eizo-ev2451-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.