Netgear Orbi review
Productpagina @ Netgear


Leg de productpagina van het Netgear Orbi ‘WiFi-systeem’ naast die van de Netgear Nighthawk X10 router en je krijgt al een idee welke kant we opgaan vandaag. Beide vers-van-de-pers producten van Netgear zitten in een pittig segment, de straatprijzen van beide producten liggen rond de 439 euro (voor één Orbi router met één Orbi satelliet), maar waar de Nighthawk X10 pagina bomvol staat met specificaties, technieken en andere getallen lijken die volledig achterwege te blijven op de Orbi pagina. Met Orbi richt Netgear zijn pijlen op eenvoud van installatie, en ‘gewoon goed’ (sorry: ‘betere’) wifi in grote huizen.

Er valt wat voor te zeggen. WiFi dekking is in de meeste woningen, niet enkel de kasteelbewoners onder ons, een daadwerkelijk probleem. Daarbij interesseert het een hele grote groep een stuk minder of ze 150, 250 of 400 Mbit/s halen, als het maar vlot voelt en nog belangrijker: overal werkt. De doelgroep is dan ook duidelijk: mensen die nul interesse hebben in het tweaken, maar gewoon klaar willen zijn met het gedonder. Ik zal de gebruiker met iets specifiekere eisen niet vergeten en uiteraard komen geavanceerdere features ook aan bod, maar we richten ons primair op waar Netgear deze kit voor verkoopt: installatie en praktische prestaties, en dus proberen we de review vooral lekker toegankelijk te houden.

Dat wil niet zeggen dat we het deze toch prijzige set eenvoudig gaan maken, want voor deze set en ook het reviewen van aankomende mesh systemen hebben we een pittige testomgeving klaar staan: drie verdiepingen, 40 meter lang en 10 meter breed, met tal van ‘gezellige’ praktische hindernissen: wat muren, een keuken, een lift en nog wat hindernissen in de vorm van andere WiFi netwerken om de uitdaging compleet te maken.


Een korte, hopelijk voor de leek begrijpelijke uitleg van wat Orbi inhoudt: Het Netgear Orbi systeem is een combinatie van één router, zo één die je net als elke andere veelal direct achter je Ziggo / KPN / etcetera modem zal hangen, gecombineerd met een extra satelliet welke je elder in huis plaatst om het bereik te vergroten. Die satelliet heeft enkel prik nodig, en bekabeling in huis is dus niet nodig. ‘ah, een range extender’.. eh nee: de meest eenvoudige uitleg is dat elke Orbi unit eigenlijk twee routers in één is: één in de klassieke zin om jouw laptops, telefoons en tablets van internet te voorzien, en een tweede, nog dikkere router puur om de verbinding tussen de twee units top te houden. De combinatie belooft (en levert, laat ik vast op de zaken vooruitlopen) een snelheid ruim voorbij snelheden die je van een range extender of zelfs een powerline kit zal verwachten, naast praktische voordelen boven range extenders op gebied van installatie en beheer.


Het lijkt een belangrijke reden dat Orbi relatief prijzig en fysiek ook relatief groot is, en zoals elke router wil je hem voor optimale prestaties niet in een kastje zetten of onder de bank schuiven.


Alvorens we gaan installeren even het product bekijken. Helaas heb ik geen retail verpakking om te showen, maar meer dan de twee units en de twee stekkers heb je ook niet nodig. De units zelf zijn vooral opvallend groot en in tegenstelling tot wat we van dikke routers gewend zijn is gekozen voor een meer chique approach wat de uitstraling betreft: soft touch materiaal en een strakke, witte, antenne-vrije opzet. Hoewel positief over de bouw en afwerking zullen de afmetingen toch even slikken zijn en de voornaamste ‘prijs’ die je betaalt voor wat Orbi verder levert.





Bovenop zien we het verschil tussen de router (blauwe top) en satellieten, waaronder overigens een LED ring zit om je tijdens installatie te ondersteunen. Onderop treffen we nog wat standaard wachtwoorden aan, maar die heb je geeneens nodig: direct uit de verpakking zit direct een grote sticker rond de router met het enige wachtwoord welke je gedurende de hele installatie nodig hebt.



Achterop treffen we een redelijk eenvoudig setje aansluitingen aan: elektra, een aan-/uitschakelaar, een reset button die je hopelijk nooit nodig hebt, vier gigabit netwerkpoorten waarbij je op de router unit er één kwijt bent aan de verbinding met de modem, een sync knop voor het geval dat de satelliet ooit verbinding verliest (again, normaliter niet nodig) en een USB 2.0 poort die vooralsnog niets lijkt te doen. Was het niet Netgear en het Arlo systeem waar ook een USB 2.0 poort op zat waar (althans op dat moment) geen functie aan hing? Anyhow…






Waar je met Arlo echter vast zat aan hun eigen app en de cloud service van Netgear hebben ze het met Orbi een stuk vriendelijker aangepakt. Om de Orbi set te installeren heb je geen app nodig, geen cloud account, geen abonnement of andere gekkigheid. Je –kan- met behulp van de Orbi app de set installeren als dat je voorkeur heeft, en dan doorloop je grofweg dezelfde stappen als hieronder, je kan het simpelweg vanuit je mobiele telefoon, tablet of computerbrowser doorlopen.

Ik sloot de Orbi met de meegeleverde netwerkkabel aan de modem aan, zette de satelliet en router aan, maakte verbinding met het wifi netwerk zoals in grote letters op de wrap rond de router stond. Met mijn mobiele browser naar orbilogin.com , en we konden beginnen. “Welcome to Orbi” en 2 minuten later “verbonden met internet”. Klinkt goed? Satellietje koppelen was ook twee keer klikken, en klaar. Direct uit de verpakking zijn ze namelijk al verbonden met elkaar.



De router zelf vereist een loginnaam en wachtwoord die we zelf instellen, met twee vragen voor het geval dat we ze kwijt zijn. Netgear had wel de optie om een eigen vraag in te vullen toe kunnen voegen, want de standaard keuzes zullen bij veel mensen toch te eenvoudig te achterhalen zijn (thanks facebook).


Na het maken van een wachtwoord kunnen we de naam en wachtwoord van ons wifi netwerk kiezen. Je krijgt hier zoals bij typische routers geen vragen over 2.4GHz en 5GHz en beveiligingstypes: Orbi hanteert één combinatie voor beide netwerken en kiest direct voor de logische WPA2 sleutel. Nadat je dat hebt gekozen krijg je een handig overzichtje van het admin wachtwoord en de wifi instellingen; het enige wat de eenvoudige gebruiker dient te bewaren.


Wat gemak betreft geen enkel klagen, dit moet zelfs een eenvoudige ziel kunnen uitvoeren. Misschien had Netgear nog even kunnen uitleggen wat een firmware update is voor de eenvoudige ziel, of ook dat venster dat direct na installatie verschijnt wat ‘eenvoudiger’ kunnen maken, of simpelweg de firmware update kunnen forceren? Goed, ‘update all’ klikken moet wel lukken.



That’s it, het werkt, je kan op dit moment gewoon gaan whatsappen of ‘leuke’ filmpjes downloaden of iets dergelijks. Alvorens we naar het praktijk gedeelte gaan echter een stukje voor zij die –wel- ietsjes in de router willen duiken, maar de feitelijke doelgroep kan dit hoofdstuk eigenlijk skippen.

Kijken we naar de Orbi app dan is het als ‘geek’ een beetje schrikken. Na het invullen van je wachtwoord krijg je je wifi gegevens te zien, het aantal gekoppelde satellieten, het aantal gekoppelde apparaten en een menu met.. uh.. eigenlijk niks. Ja een satelliet toevoegen kan als je gaat uitbreiden, maar wat instellingen betreft kan je er simpelweg niks mee. Het ‘keep it simple’ concept wordt wederom duidelijk.



Netgear levert echter ook een Netgear Genie app (optioneel, geen account nodig, etcetera) waarin we wel wat instellingen aan kunnen passen, een gastennetwerk kunnen opzetten, opties om ge-/misbruik door kinderen in te perken, of wat andere zaken te bekijken. Na installatie van de app herkent Netgear Genie direct ons Orbi systeem, dus wat gebruiksgemak verder een prima toevoeging. Of het handig is om twee apps te leveren? Voor de geek niet, terwijl de eenvoudigere gebruiker in elk geval niet vermoeid wordt met gedoe (lees: instellingen).


Niets weerhoudt de geavanceerde gebruiker echter om op ouderwetse manier de router te benaderen en de meer klassieke router opties te benaderen. Ook hier is het beginscherm echter vooral gericht op eenvoudig overzicht: Internet goed, draadloze instellingen zus, gastennetwerk uit, etc.


Binnen het basic menu kunnen we echter gewoon de modem instellingen onder handen nemen, het WiFi netwerk in iets meer detail aanpassen (al blijven 2.4GHz en 5GHz in eerste instantie gekoppeld), en het gastennetwerk handmatig opzetten. Opvallend genoeg wordt je voor complete ‘parental controls’ wel weer naar de Netgear Genie app verwezen, want de meeste opties verlopen wel enkel via de Netgear / OpenDNS methode (waar dan wel een (gratis) account voor gemaakt moet worden). Wel kan je direct vanuit de router een schema opstellen wanneer het WiFi netwerk uit gaat, of specifieke diensten of sites blokkeren.






Ook een extra satelliet kan hier worden toegevoegd. Wat het plaatje eigenlijk al aangeeft is dat Orbi geen mesh systeem is, satellieten kunnen dus niet in een eindeloos lange slang worden gecombineerd, maar alle extra satellieten maken direct verbinding met de hoofdrouter. Hou er wel rekening mee dat de achterliggende verbinding dan moet worden gedeeld richting meerdere satellieten, niet iets wat ik zal testen, maar iets om rekening mee te houden.


In het geavanceerde gedeelte komen we nog wat zaken tegen die tonen dat Netgear die meer veeleisende gebruiker zeker niet geheel buitenspel zetten wat Orbi betreft versus een klassieke router. Zo zit er een dedicated AP modus in, VPN (OpenVPN) support, Dynamic DNS support, gedetailleerd logging en traffic monitoring, static routes en port forwarding en remote management opties. De enige feature die opvallend is door te ontbreken is een QoS optie.





Belangrijke sidenote: Beamforming en MU-MIMO staan standaard uit maar worden wel ondersteund door de Orbi. Na wat zoekwerk bleek dat de MU-MIMO functie problemen kan geven met een aantal specifieke clients, terwijl de praktische voordelen vooralsnog zeer beperkt zijn (gezien je daarvoor zeldzame MU-MIMO clients nodig hebt). Een logische stap om dat dan standaard uit te zetten, maar als je MU-MIMO clients hebt (als je dat hebt dan weet je het ook, dus als je geen idee hebt wat het is vergeet dit maar) zoek deze setting dan even op.


De druk om de praktijkervaring samen te vatten met een enkel woord ‘fantastisch’ is groot, want Orbi doet wat wordt beloofd: je zet de satelliet ergens halverwege richting de zwakke plekken in huis en een minuut of twee later heb je overal een praktisch vlotte verbinding. Het klinkt als marketing geblaat of alsof het letterlijk wordt opgelezen van een productpagina, maar zelfs als iemand die zijn WiFi instellingen wel tot in detail tweakt kan ik niet anders dan heel erg onder de indruk zijn van de manier waarop Orbi werkt.

Onderbouwing dan? Uiteraard kan dat niet zonder de simpele ziel te vermoeien met getallen. Bekabeld aan de router en met twee systemen met iperf draaiende gaat het verkeer beide kanten op met 900Mbit/s, met enige afname bij verkeer twee kanten op; prima typische router performance daar. Met een TP-Link Archer T4U antenne in de machines (weinig elegant groot ding, maar wel een zeer snelle antenne: die 867Mbps op 5GHz en 300Mbps op 2.4GHz is exact de specificatie die Orbi biedt richting de clients) zien we draadloze snelheden rond de 400Mbps in de directe omgeving van de hoofdunit waarbij we dus op het 5GHz netwerk zitten. Hoewel Orbi sec niet aan roaming doet is er wel actieve band (en zo te zien ook satelliet) steering waarbij clients actief en vlot op de snelste verbindingsoptie worden gezet, als gevolg kan je dan wel zeggen dat er een praktische roaming is, waarbij je zelfs tijdens bijvoorbeeld een VOIP gesprek vlot genoeg wordt overgezet om geen verbinding te verliezen bij door het huis te wandelen: prettig pluspuntje.

2.4GHz testen is als gevolg van dat actieve sturen standaard wel weer onmogelijk (en bij gebrek aan ‘snelle’ antennes die ook niet 5GHz bieden sowieso lastig) zonder handmatig in de instellingen aan de 5GHz netwerkinstellingen te prutsen. Door dat wel te doen kunnen we snelheden meten rond de 100Mbps op 2.4GHz, al zal je in de nabijheid met een normale instelling dus direct terug op 5GHz geknald worden.

Bekabeld op de satelliet geeft ons inzicht in hoe snel de verbinding is tussen de twee Orbi units en is een goede, zij het voor de echte leek wat onhandige, manier om de satelliet positionering te optimaliseren. Met een aantal mogelijke plaatsingspunten tussen de ca 10 en 15 meter (met één a twee muren en/of plafond) zien we snelheden varieren van 300-500Mbps, wat bijna bizar goede snelheden zijn voor een 5GHz bridge wat de Orbi in feite opzet, en voor een bekabelde computer in de buurt van je Orbi satelliet een net resultaat; netter dan wat je van welke oplossing dan ook zou verwachten (muv directe kabel of een wireless –ad verbinding met direct zicht naar je router).

Wellicht nog mooier: zolang de achterliggende snelheid tussen router en client maar hoger blijft dan 200-250Mbps mag je die snelheid ook op je WiFi client verwachten. Van ‘repeater verlies’ is geen sprake; let enkel op dat verkeer twee kanten op iets zal afnemen bij een minder signaal tussen de twee Orbi punten. Maar praktisch bekeken zijn dit bijzonder mooie resultaten, zeker wanneer je een meter of 25-30 van de router staat met flink wat muur- en plafond ertussen en dan nog hogere snelheden haalt dan menig Ziggo verbinding weet te leveren is het knap te noemen.

Positief verrast was ik toen ik de Orbi satelliet op ruim 25 meter van de router had staan, met een plafond, drietal muren en een lift om de verbinding te hinderen, en alsnog een verbinding kon maken die 20-25Mbps opleverde. Geen vuurwerk resultaat, maar wel genoeg om comfortabel te browsen, zelfs op de maximale afstand van dik 40 meter van de router. Toch geeft het wel aan waar de beperking zit van het Orbi systeem ten opzichte van een echt mesh systeem, want uitgaande van het feit dat je router op een vaste plek komt te staan zal je altijd afhankelijk zijn naar de verbinding naar dat specifieke punt.

Maar dan hebben we het dus over afstanden richting de 40 meter vanaf het routerpunt, wat zelfs bij ‘zeer flinke’ woningen vaker niet dan wel een rol zal spelen. Desondanks moet duidelijk zijn waar de beperking van het systeem zit. Ik heb er een hard hoofd in dat echte mesh alternatieven geen andere keerzijdes zullen kennen, maar Orbi is dus niet de oplossing om met tig units een echte zakelijke oplossing te bieden. De eerste consumer mesh oplossing heeft zich echter al aangeboden, dus we zullen het snel genoeg leren…



Mocht je het van begin tot eind hebben gelezen dan zal je denken dat Netgear inmiddels wel voldoende veren in de gigabit poorten heeft gekregen van mij, en dat is zeker waar, maar in alle opzichten ook gewoon 100% terecht. Orbi is in mijn ervaring een goede oplossing voor een daadwerkelijk probleem: ze leveren een systeem dat –echt- goed werkt in –echte- situaties. Pak een gemiddeld tot flink huis, knal de Orbi router aan je modem, knal de Orbi satelliet ergens in het midden, en je bent klaar. De meeste mensen willen niet prutsen, geen kabels (laten) trekken of vermoeid worden door getallen, maar het moet gewoon werken voor praktische doeleinden. En Orbi werkt gewoon: simpel, snel, en zonder gedoe. Dat het daarnaast ook nog eens door een leek kan worden opgezet is dan een mooie bonus.

Keurig ook dat veel van de meer veeleisende gebruiker niet geheel in de steek worden gelaten, want mocht je wel de instellingen in willen duiken dan zit er bijna alles in wat je van een normale (dikke) router zal verwachten, inclusief VPN oplossingen, gast netwerk en opties voor ouders die hun kinderen wat willen inperken, terwijl de eenvoudige gebruiker die niet verder komt dan de app ook letterlijk niets verwarrends te zien krijgt. Ook positief is het feit dat het systeem werkt zonder cloud account, noch is gebruik van een specifieke app of tool verplicht. Een nare bijkomstigheid van veel ‘lekker makkelijke’ oplossing waar hier gelukkig geen sprake van is.

Geen enkele oplossing is voor alle situaties zaligmakend. Heb je echter al bekabeling liggen voor extra access points en ben je niet vies van wat instellingen aanpassen? Dan kan je voor dit geld toch aardig wat dikke access points opzetten en met die bekabelde backbone nog hogere snelheden neerzetten; Orbi is echt een oplossing voor situaties waarin bekabeling niet mogelijk of gewenst is. Een inhoudelijke beperking is het feit dat Orbi geen mesh systeem is, maar dat elke satelliet (mocht je er meer dan één willen) direct met de hoofdrouter in verbinding staat; een daisy-chain met drie of vier satellieten om megaafstanden te overbruggen zit er niet in. En een wat subjectiever ‘minpunt’: Zo’n Orbi unit is toch serieus groot. Best strak afgewerkt en met mooie materialen sure, maar je ontkomt er niet aan.

Niet zaligmakend voor –elke- situatie dus, maar ik durf wel te stellen dat Netgear Orbi voor de meeste Nederlandse woningen een bijzonder aantrekkelijk totaalplaatje is. Met een prijs van dik 400 euro voor de router met één satelliet verwacht ik niet anders dan wat kritische reacties, maar denk eens na wat je kwijt bent aan je verbinding zelf, aan high-end mobiele telefoons en laptops, en eventueel de kosten van een expert om je WiFi problemen aan te pakken. Voorafgaand had ik zeker mijn twijfels over de prijs en de ‘droge’ specs, maar enkele weken met Orbi verder en ik denk dat Netgear hiermee een serieuze winnaar in handen heeft. Er staat in elk geval een pittige uitdaging voor elke mesh router of alternatief ‘WiFi-systeem’ welke onze kant op gaat komen.


Een woord van dank aan Coolblue.nl voor het mogelijk maken van deze test. De Netgear Orbi is bij hen te koop voor 439 euro inclusief bezorgen. Klik op de banner om de Orbi bij Coolblue te bekijken.


Nog enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
300300[wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/netgear-orbi-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.