Gigabyte B550 review


Zoals in de vorige review al zei: het juiste moederbord uitzoeken is harstikke lastig. Zo ook met B550, want op een paar goedkope instap opties na kunnen ze allemaal een Ryzen 9 3900X aan zonder te throttelen, zelfs met overclock, en daarna wordt het al snel een afweging van features of subjectieve voorkeuren.

We pakken Gigabyte’s eerste B550 bordjes daarom iets anders aan. We gaan uit dat jij stiekem al lang besloten hebt Gigabyte te kopen, of besloten hebt juist niet merk X te kopen. En tenslotte, als jij al besloten hebt dat juist niet te doen voor welke reden dan ook, dan heeft een review over dat merk verder ook weinig zin toch?

Kortom, we gaan kijken naar de voor- en nadelen van Gigabyte en hun B550 line-up in algemene zin, en kijken vervolgens naar de eerste drie bordjes die hier binnen kwamen.


B550 in a Nutshell


Een korte samenvatting van de B550 chipset in zijn algemeenheid, dit kan je overslaan als je al andere B550 reviews hebt gelezen. B450 was dé chipset voor PC bouwers die een betaalbaar doch goed moederbord zochten voor hun AMD Ryzen CPU, en X570 dé chipset voor high-end builds waarbij je PCI Express Gen 4 wilde hebben of meer-dan-gebruikelijke featuresets. Denk aan extreem dikke VRMs voor overclocking, multi-Gigabit ethernet, etcetera.

B550 borden vallen daar tussenin. Zo krijg je met B550 moederborden in tegenstelling tot B450 wél ondersteuning voor PCIe Gen 4, maar niet voor even veel devices als X570. B550 krijgt de optie voor één PCIe Gen 4 videokaart. Maar met de dood van SLI en Crossfire lijkt ons dat prima, zeker gezien de positieve keerzijde hiervan is dat een chipset fan niet langer nodig is en de meeste B550 borden dan ook geen fan op het bord hebben zitten. Ook de featuresets, oftewel het aantal aansluitingen en extra opties, de prijs, en de VRM designs zullen er grotendeels tussenin zitten. Uiteraard met wat onvermijdelijke overlap, maar omdat B550 nieuwer is dan X570 zal je zien dat sommige features waar recentelijk wat aandacht voor is geweest zoals snellere LAN headers en WiFi 6, soms makkelijker om B550 te vinden zijn dan op X570.

De belangrijkste reden om B550 te overwegen boven B450 is de ondersteuning in de toekomst. B550 biedt ondersteuning voor de 3000-series Ryzen CPUs, maar ook voor de aankomende Zen 3 CPUs, vermoedelijk later dit jaar als we de geruchten mogen geloven. Er is nog de nodige onduidelijkheid over Zen 3 en oudere chipsets, maar de ondersteuning van B550 is voor die serie al toegezegd. B550 verliest echter support voor oudere 1000- en 2000-series Ryzen CPUs, en op 3000-serie APUs zoals de 3200G en 3400G gezien die feitelijk op 2000-series gebaseerd zijn. Dat klinkt jammer, maar gezien de prijzen van B550 borden en CPUs zoals de Ryzen 5 3600 vinden we oudere Ryzen CPUs eigenlijk zo interessant niet meer.

De vraag in hoeverre X570 een extra investering waard is is relatief makkelijk te beantwoorden: je wilt ‘meer’. Meer dingen die de aankomende B550 borden niet gaan bieden. Vooralsnog lijken zaken zoals fysieke knoppen voor testbench gebruik bijvoorbeeld nog niet op B550 borden te zitten. Als je wilt overclocken heb je overigens niet per sé X570 nodig, menig B550 bord bied vergelijkbare functionaliteit.

Waarom Gigabyte?


Gigabyte heeft een bewogen geschiedenis. In een grijs verleden haalden ze de haat van liefhebbers op hun hals door tussen soms een revisie toe te passen met een serieuze kostenbesparing onder dezelfde productnaam, maar de laatste tijd juist de liefde van liefhebbers door in te zetten op meer hardware voor je geld. Dat wil zeggen: dikkere VRMs dan op gelijk geprijsde concurrenten, en bij voorkeur ook nog meer aansluitingen en opties. Sterker nog, vaak stond daar zelfs een prijsvoordeeltje bij dankzij een aggressieve prijs focus op de Nederlandse markt.

Dat meer-hardware-voor-je-geld blijft ook in de B550 line-up in grote lijnen zo. Niet op elke aansluiting, maar Gigabyte is zeker niet scheutig geweest met hun USB poorten en VRM designs om maar iets te noemen. Sterker nog de B550 Aorus Master heeft een stroomvoorziening die op een 750 euro kostend Z490 bord niet zou misstaan! En 12 USB poorten op de Aorus Pro is een heel ander verhaal dat de 6 op de MSI Tomahawk.


16 Phase 90A Power Stage VRM op B550? Waarom ook niet…

Je zal onderstaand overzicht goed moeten doornemen om te zien welk bord welke aansluitingen precies heeft (of niet), maar in grote lijnen: Gigabyte biedt dikke VRMs en veel aansluitingen voor veelal lekker scherpe prijzen. En ja, als Hollanders worden we daar extra blij van.

Waarom geen Gigabyte?


Ho even, harstikke leuk, maar dit is een review over onze ervaringen, geen advertorial. Gigabyte moederborden hebben al jaren één zwakke plek, die bij B550 onverminderd van toepassing is: de software. Hun RGB Fusion software is weliswaar iets verbeterd ten opzichte van een jaar of twee terug, maar met regelmaat loop je tegen problemen aan met RGB synchronisatie die je niet uit kan leggen.

Soms moet je dan een even rebooten, resetten, herinstalleren, een oudere versie terugzetten of de computer onder exact 18 graden diagonaal houden, drie rondjes rond de kerk rennen en een schietgebedje doen alvorens het weer werkt, maar de realiteit is simpel: dat is een prut user experience. Gigabyte moet dat beter gaan doen, want zij hebben de mogelijkheid om het ASUS serieus lastig te maken met hardware maar laten dat zelf afweten waardoor de concurrent hogere prijzen kan vragen voor objectief goedkopere hardware. Dom. Gezien de enorme vooruitgang op gebied van BIOS, de huidige Gigabyte bios is echt heel fijn werken, zou je denken dat ze dat met software ook moeten kunnen doen.


Het idee is leuk, al je Gigabyte producten in één pakket, maar ze hebben nog echt werk aan de winkel.

Maar wat houdt dat concreet in voor jou? Al je hardware op één kleur of een regenboogje zetten is prima, maar wil je echt effecten syncen met al je Gigabyte hardware, dat is gewoon vragen om hoofdpijn. Dat houdt in dat je daar of genoegen mee neemt (omdat je niet om RGB geeft?), of als je per sé RGB wilt daar omheen werkt. Bijvoorbeeld door te kiezen voor Corsair RGB fans die op hun eigen software draaien. In beide gevallen kom je weer tot dezelfde conclusie: je krijgt bij Gigabyte wel veel hardware voor je geld.

Gigabyte B550 Aorus Pro


In de veronderstelling dat je voor Gigabyte gaat is het mainstream bord waar je vermoedelijk als eerste naar kijkt de B550 Pro. 199 euro voor een moederbord is geld, maar dat is de prijsklasse waarin we de “goede” B550 borden vinden.


Goed, en aantrekkelijk, want Gigabyte zet er fysiek een dik bord mee neer. Lekker zwart, goed te combineren dus, met grote heatsinks en covers. Zo zijn beide M.2 sloten van een heatsink voorzien, en zien we finned heatsinks zelfs. Onder die heatsinks liggen 12+2 phases met 55A SiC651C DrMOS power stages en een stevige Intersil controller, dus geen verrassing dat de VRMs niet eens lauwwarm worden zelfs met een Ryzen 9 3900X. Een 3950X, zelfs met OC, gaat hier echt prima op kunnen.


Wat features betreft doet de Aorus Pro heel veel goed: 8 fan headers, 2 RGB en 2 aRGB headers, high-end audio, en achterop zien we zelfs 12 USB poorten naast 2,5 Gigabit LAN, high-end audio en optical out. Kortom, zoals de reputatie suggereerde, veel voor je geld. Vergeet niet, MSI’s even dure Tomahawk biedt maar 6 USB poorten.


Gigabyte maakt echter één ongelofelijke miskleun, en dat is de afwezigheid van een USB Type-C header voor je behuizing. ASUS negeert dat ook op hun B550 borden tot 250 euro, maar MSI heeft die wel. Gezien Type-C ook op betaalbare cases inmiddels echt gangbaar begint te worden vind ik dat een onbegrijpelijke keuze. Tenslotte: Mét die header had Gigabyte echt op elk front meer geboden dan die alternatieven. Mocht je denken “Hey, en WiFi dan?” dan heb je ook een Pro AC, maar dat betreft WiFi 5, en voelt dus ook wat vreemd aan. Maar goed, WiFi op je desktop is toch niet zo populair, dus dat zien we maar even door de vingers.

Gigabyte B550 Aorus Master


Wil je meer, dan heb je maar één grote stap omhoog en dat is de ca 300 euro kostende B550 Aorus Master, een soort Aorus Pro op steroiden. Dit is een bord waarbij Gigabyte echt helemaal los is gegaan op de VRMs. Hier zit namelijk de laatste high-end 16 phase VRM controller op in een 14+2 configuratie met 70 Amp power stages, dit is het soort VRM wat je in de aller duurste Z490 euro moederborden aantreft, dus het is een compliment voor dit ’slechts’ 300 euro kostende bord. Het is ook het soort stroomvoorziening waar je geen heatsink op hoeft te plaatsen om een Ryzen 9 3950X tot het uiterste te drukken, maar waar Gigabyte vervolgens nog even een finned heatsink op zet. Dit is overkill in de meest extreme zin met als één doel: in een VRM test grafiek (die volgt nog) bovenaan te staan. Temperaturen komen de 50 graden nauwelijks te boven met een Ryzen 9 3900X met overclock, wat zowel fantastisch als overdreven is.



Het is ook het enige B550 bord vooralsnog met drie M.2 sloten, al is dat ook wel het voornaamste verschil verder met de Aorus Pro.


Fantastische VRMs terzijde, toch knaagt er iets bij dit bord, want Gigabyte heeft wel degelijk wat rare keuzes gemaakt. Zo hebben ze wel een dikke metalen achterkant, een postcode en zelfs temperatuursensoren toegevoegd wat enorm fijn is voor enthousiastelingen op een testbench. Maar tegelijkertijd ontbreken de fysieke knoppen of echte OC features? Juist die dingen waar liefhebbers van super-overkill VRMs om geven! Of als je dit voor een high-end rig overweegt met chique case, waar is de Type-C header? Reviewen is de doelgroep zoeken, maar extreem dikke hardware of niet, de doelgroep laat zich lastig raden.



Gigabyte B550i Aorus Pro AX review


Wil je een ITX B550 bord dan kijken we naar de B550i Aorus Pro AX. Vooralsnog ontbreken concurrerende ITX bordjes dus kijken we even droog, maar gelukkig is het beeld wat we daarvan krijgen totaal niet verkeerd. Zo kiest Gigabyte net als bij hun Z490 bord voor een 8 phase setup met high-end 90A Power Stages; genoeg voor een stroomslurpende Intel Core i9-10900K met overclock, en dus meer dan overkill voor zelfs onze Ryzen 9 3900X met overclock. En erg prettig, geen chipset fan zoals bij X570. Juist ITX builds zien we veel óp bureau’s, dus elk beetje geluid wil je temperen.


Feature technisch is de B550 echter meer een middenklasser. De Z490 deed opvallende zaken door met kleine headers 4 fans en 2 interne USB 2.0 headers mogelijk te maken, de B550i Pro AX is wat meer gemiddeld-ITX: 2 M.2 sloten waarvan één gekoeld en één achterop, 3 fan headers, 1 RGB en 1 aRGB. Wederom geen Type-C, in mijn optiek toch echt een gemis maar je moet zelf maar kijken of je een case met een Type-C header wilt of niet. Voor velen voldoet dit, maar het is niet extreem.



Rear IO is voor de rest ook redelijk gemiddeld-ITX: 6 USB poorten, 2,5 Gigabit LAN, en gelukkig wel WiFi 6 deze keer.


Overzicht headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.







Conclusie


De bekende voor- en nadelen van Gigabyte blijven bij B550 grotendeels in stand. Zo bieden ze goede (en kostbare!) stroomvoorzieningen voor hetzelfde geld als de concurrentie, en bieden ze op de meeste vlakken ook echt wat meer aansluitingen dan de rest. De keerzijde in algemene zin is dus vooral de matige RGB software ervaring waar je twee dingen mee wil doen. 1) Eén kleur of willekeurige regenboog mee instellen en laten staan (of uitzetten uiteraard). 2) Omheen wilt werken met een 3rd party RGB hardware, denk aan Corsair’s iCue oplossing bijvoorbeeld, iets wat beter werkt dan de RGB software van letterlijk elke moederbordfabrikant. In beide gevallen is de besparing plus hardware die Gigabyte daar tegenover zet dus wel een goede deal.

Vooral de Aorus Pro doet het heel goed op dat 200 euro prijspunt. Prijzig, maar duidelijk beter dan B450 alternatieven, geen fan zoals op X570 alternatieven, en een featureset die voor bijna elk doeleinde ruim voldoende is. Een aantrekkelijk en compleet bord welke de Editor’s Choice award had gewonnen als het niet voor de afwezigheid van de USB Type-C header was geweest. Die extreme VRM focus is helemaal prachtig, maar meer-overkill staat niet in verhouding tot het wegstrepen van een aansluiting die op menig behuizing standaard is geworden. Het is zuur dat Gigabyte dat puntje op de i niet zet wanneer ze op elk ander vlak de concurrentie echt stevig aanpakken. Zolang jij echt geen Type-C header hoeft te hebben is dit echter een prachtig bord.

De B550 Aorus Master is even verwarrend als hij (nog) prachtiger is. Bizar extreme stroomvoorziening, maar waar we de Pro als een mooi bord voor bijna iedereen zien vragen we bij de Master af voor wie hij nou is. High-end cases die je met 300 euro moederborden zou combineren hebben zeker USB Type-C tegenwoordig, en die header ontbreekt ook hier. En als die-hard overclock test platform is de uber-VRM awesome, maar missen we de fysieke knoppen en extra headers voor echte fanatiekelingen. Had Gigabyte één van die twee dingen gedaan, dan hadden we hier echt een heel duidelijk topmodel in gezien. Nu is het een mooi stukje engineering, overigens met een redelijke prijs gezien de stroomvoorziening, maar wel een stukje engineering zonder helder plan of doelgroep voor ogen. Wat op zich prima is als hij alsnog precies op jouw wensen aansluit, en met de geboden features is ook niets mis, maar het blijft wel een product waarvan ik mij hardop afvraag wie jij dan precies bent en waarom je tot die conclusie bent gekomen dat dit het best bij je past. Let me know!

En de ITX? Dikke VRM ook voor een Ryzen 9 3900X, al dan niet met overclock, en verder een redelijke standaard featureset met o.a. 2 M.2 sloten en 3 fan headers. Goed spul, een prima overweging, zorg alleen even dat ook dit precies aan jouw eisen voldoet waarbij je vooral op moet letten dat je dus geen USB Type-C header krijgt voor je behuizing. Voor de rest: prima bordje met bovenal een uitstekende stroomvoorziening.


Van toepassing op alle drie de borden, voor uiteenlopende gebruiksdoeleinden

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.