Deepcool Macube 310P review


Na de Matrexx 55 en 70 bespreken we nog een Deepcool, nu is de beurt aan de Macube 310P. Voor zowel de zwarte als de witte Macube 310P zal je €70 kwijt zijn. Zijn broertje, de 310 zonder P, heeft geen mesh aan de bovenkant en kost je 5 euro minder, al zal je dan waarschijnlijk wel inleveren op de thermals. We bespreken hier de witte Macube 310P.

Bouw en afwerking


Waar je normaal het glazen paneel los moet schroeven zitten hier de panelen magnetisch vast, en kan je ze makkelijk losmaken zonder geschroef. Normaal is dit iets wat je bij duurdere kasten ziet, en het is in dit segment stiekem ook best een handige functie. Qua bouwkwaliteit en afwerking ziet het er allemaal netjes uit. Zo zijn de voor- en bovenkant van stevig metaal en deukt het niet in bij aanraking. Uitstraling is erg netjes, en vooral strak. De combinatie van het wit en zwart doen hier ook nog een schepje bovenop, het is een strak kastje.

Qua ventilatie zit er aan de voor- en bovenkant gleuven aan de zijkanten, waar de bovenkant ook nog een mesh heeft. Het ziet er allemaal erg strak uit, goed voor een nette build.

De I/O’s zijn een tweetal USB3.2 (of stiekem gewoon 3.0), audio en er is nog een power- en resetknop.

Binnenkant: Netjes, ruim, goed eigenlijk. De kabeldoorvoeren zitten op logische plekken en de rubberen grommets maken het netjes. Er is ook een PSU-shroud waar redelijk wat kabels onder kunnen. Voor waterkoeling zijn de mogelijkheden beperkt tot voorin tot 360mm en achterin tot 120mm. Zelf heb ik een waterkoeler bovenin weten te passen, al raad ik dat niet aan.

Leuk aan deze case is dat je alle panelen makkelijk kan verwijderen, schroeven van bijvoorbeeld een radiator zal je bovenin niet kunnen zien omdat het paneel er nog boven zit, handig.

Cable-management is verder best netjes, zo is er ook een fanhub aanwezig naast een paar klittenbandjes om je kabels redelijk strak weg te werken. Qua drive-bays moet je het doen met 2x 3,5” en 2x 2,5”, genoeg lijkt mij.

In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Met het installeren was ik erg weinig tijd kwijt. Je schroeft je onderdelen vast, verbind de kabels en prikt je fans op de fanhub en alleen wat cable-management is nog nodig. Jammer is de doorkijk naar de voeding, die in mijn geval op een lelijke sticker is. Hoewel ik steeds meer begin te denken dat dit een design flaw is van de be quiet! voeding, het is zeker iets om rekening mee te houden.

Zoals eerder gezegd, cable-management is in orde. Er zijn relatief weinig kabels dus alles is vrij snel op zijn plek. De fanhub is een welkome toevoeging, al is de meegeleverde fan met 3-pin én molex aansluiting misschien wat outdated, laat die molex maar gewoon weg.

Waar de buitenkant erg stevig is van deze case is dat aan de binnenkant wat minder. Bij het vastschroeven van de radiator merkte ik dat er veel flex zit in de fanroosters boven- en voorin, maar dan ook erg veel. Nu is dit ergens wel een kwestie van voorzichtig fans en radiators vastschroeven, het had zeker steviger gemogen.

Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden. Belangrijk: Voor deze test heb ik enkel de standaard meegeleverde fans (drie stuks voorin en achterin de ML120L) gebruikt, en niet de extra die op de foto’s te zien zijn.

Opvallend is dat de CPU flink warm wordt, al scoort hij bij de GPU en case temp zelf gemiddeld. Een extra fan of twee zal geen kwaad kunnen, al is het niet meteen noodzakelijk.

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.

Bij CPU-load is de geluidsproductie netjes, bij gaming echter wat minder…. Voor een gesloten voorkant is het geluid bij gaming vrij hoog, dus de demping is gewoon beperkt.

Showcase


Deze keer geen RGB, wel een hele nette en strakke case.

Conclusie


Onder de streep kan ik de Macube 310P je best aanraden. Het is een stevige case die er leuk uitziet, hij is ruim van binnen en is voor zijn prijs van €70 een best compleet plaatje. De fanhub en goed georganiseerde cable-management zijn een welkome toevoeging in dit prijssegment, net als de magnetische zijpanelen die zonder geschroef loskomen. Qua ruimte in de case kan je genoeg SSD’s/HDD’s en radiatoren kwijt met een beetje standaard tot luxe build, dus dat zit ook wel goed.

Airflow is voldoende, maar zeker niet uitzonderlijk, vooral rond de CPU. Ook is de demping van de case niet onder alle omstandigheden even goed, dus zorg voor stille componenten (of een goede headset?). Wanneer je extra fans installeert zal je er achter komen dat de bevestigingsrails boven- en voorin niet super stevig is, voorzichtigheid vereist dus. Of dit hem een slechte case maakt? Dat geloof ik niet. Maar het zijn wel een paar punten waar je goed over na moet denken, en dat in een prijsklasse waar je genoeg cases voor het uitzoeken hebt. Geen uitzonderlijke prestatie dus, maar als dit jouw smaak is en je kan met de minpunten leven kan je er zeker een leuke build mee maken.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.