Airthings View Plus


Hoewel we ons normaliter met computerhardware bezig houden vinden we het soms leuk, en af en toe ook nuttig, om naar wat out-of-the-box producten te kijken. Gelukkig weet menig obscure fabrikant onze mailbox dan ook te vinden en dagelijks vinden we daar voorstellen om te kijken naar de nieuwste innovaties zoals een muis die tevens bieropener is en tevens als rugkrabber gebruikt kan worden.

Heel af en toe komt er echter iets voorbij waarvan wij denken “hey, dit klinkt eigenlijk verdomd handig”, en dat was ook het geval bij de Airthings View Plus. Een luchtkwaliteitsmeter die tal van gangbare zaken in de gaten houdt zoals de temperatuur en luchtvochtigheid, maar ook tal van andere zaken zoals kooldioxide, verschillende soorten fijnstof en zelfs radon. Omdat ik overtuigd was dat sommige pakketjes uit het verre oosten een dermate nare fabrieksgeur hadden kon ik het niet laten om er eens mee aan de slag te gaan. Tijd om de 299 euro kostende Airthings Wave Plus te ontdekken dus.


Airthings volgt dezelfde logica als Apple, Google (cq Nest) en praktisch elke smarthome device ontwikkelaar: hou je devices eenvoudig en wit van kleur. Het design is verder eenvoudig: plastic behuizing, e-ink display bovenop want dat gebruikt weinig energie en je hoeft geen ultra-snelle wisseling van informatie te hebben, en that’s pretty much it. Wel hebben ze (verstandig) besloten dat ze niet om grote ecosystemen heen kunnen, dus hij werkt binnen een Google Home cq Assistant omgeving, of Amazon Alexa, of via IFTTT. Apple Homekit echter niet.




Dit soort apparaten die iedereen willen bedienen moeten bovenal eenvoudig te gebruiken zijn, en ook dat heeft Airthings goed voor elkaar. Je stopt de meegeleverde AA batterijen er in, daarop moet hij het een jaartje of 2 uithouden zeggen ze, of je kan hem bekabeld aansluiten. Vervolgens kan je hem ergens neerzetten, of je plakt of schroeft hem ergens aan de muur als dat je voorkeur heeft.



Installatie is een kwestie van app installeren, en dat is het wel. Je kan aangeven welke twee stats je groot op het scherm wilt zien, maar hij meet uiteraard alles en uiteindelijk gaat het in mijn optiek om de push notificaties wanneer er iets significant veranderd of verslechterd. Je kan met je hand er voor bewegen om een melding te krijgen dat de luchtkwaliteit goed is, maar gezien de app je pusht wanneer er iets slecht is is het apparaat zelf toch vooral set-and-forget.





Zoals gezegd meet de Airthings wat je van een beetje weerstation verwacht: binnentemperatuur, buitentemperatuur (ik vermoed op weather data via het web), luchtdruk en luchtvochtigheid. Maar daar hoef je geen honderden euros aan uit te geven. Waar het natuurlijk echt om gaat zijn de metingen van Radon in de lucht, verschillende soorten kleine particles in de lucht, co2, en VOCs, Volatile Organic Compounds oftewel slechte sh.. dingen die uit dagelijks producten voorkomen. Het valt positief op dat Airthings daar meteen tekst en uitleg bij zet om je uit te leggen wat het is, waar het vandaan komt en wat je er aan kan doen.





De vraag daarna is uiteraard “tja, en nu?” Nou ja, het is wat dat betreft een beetje zoals een rookmelder of een carbonmonoxide alarm in huis. Als alles ok is doe je er eigenlijk niets mee. De truc is natuurlijk dat je met zo’n apparaat sneller iets weet wat je normaliter nooit had geweten. Sommige dingen kan je best zelf inschatten, zo verbaasde het mij niet dat het co2 niveau te hoog werd nadat we met meerderen in een kleine kamer met ramen dicht en ventilatie uit zaten te gamen. En dat is leuk om ook daadwerkelijk te zien, maar de meerwaarde is dan beperkt.


Leuk voor ons met deze review in het achterhoofd, minder leuk voor de eigenaar van het nabijgelegen houtbewerkingsbedrijf waar brand was uitgebroken: enkele weken geleden kregen we spontaan een pushmelding van een hoge hoeveelheid fijnstof. Ik keek in de grafiek in de app en zag dat er een opvallende spike was. Opvallend gezien de dag en het late tijdstip, plus dat ik de Airthings bij een open raam had gezet, er kwam dus opeens flink slechtere lucht binnen. Enkele seconden Google-fu later zag ik de melding van een grote brand bij een houtbewerker in de buurt, en dat omwonenden er verstandig aan deden om deuren en ramen te sluiten. Enorm zuur dat je daar alleen achter zou komen als je normaliter het nieuws elk uur volgt, als omwonende had ik toch van de gemeente een seintje verwacht, maar fijn voor de Airthings View Plus om zijn meerwaarde in een echt scenario te tonen.


Deze screenshot heb ik gemaakt nadat ik de melding kreeg. Een brand in de buurt was duidelijk zichtbaar in de metingen.


Conclusie


Het geeft natuurlijk een enorm positief gevoel wanneer je tegen een echte use case aan loopt na het installeren van een luchtkwaliteitsmeter. Zeker wanneer het iets is waar je direct actie op kan ondernemen, iets wat helaas niet voor melding even makkelijk is. Maar daarmee bewijst hij eigenlijk ook direct zijn meerwaarde; ik wil deze informatie zelf niet meer kwijt.

Als we zoeken naar nadelen is de prijs een inkoppertje: 299 euro is aardig wat geld. Als dat een uurtje werk voor je is lijkt het mij een fijne extra om in huis te halen, als je met de huidige energiemalaise al krap bij kas zit dan is het vermoedelijk gewoon geen optie: een keuze om zelf te maken. Zelf vind ik het vooral jammer dat een aantal sensoren die iedereen vast in huis wil hebben, dan denk ik vooral aan rook of koolmonoxide, hier niet inzitten. Airthings zal ongetwijfeld het argument opwerpen dat die twee sensoren op specifieke plaatsen horen te hangen, maar in mijn optiek was het een fijne extra geweest.

Enfin. Het is een functioneel apparaat met een prima mate van gebruiksgemak en een eenvoudig te begrijpen app. Je moet alleen zelf bepalen of je dergelijk zicht op je luchtkwaliteit wilt krijgen en of de gevraagde prijs voor je acceptabel is.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.