ASUS TUF Gaming GT502


Eind vorig jaar maakte Nada een build met de ASUS TUF Gaming GT502 behuizing. Niet de eerste behuizing in de TUF Gaming line-up die ASUS uitbracht, maar wel de eerste TUF behuizing waar zij zelf bewust de aandacht mee opzochten. Reden genoeg voor ons om deze case niet alleen in een build te gebruiken, maar om hem ook te reviewen, mocht jij er serieus naar kijken voor je nieuwe build.


Mocht je hem nog niet hebben gezien, zie hier onze volledige build video.

Die video was echter gesponsord door ASUS, en dit is een review. Dus, nu kunnen we eens goed los gaan op de GT502! Of, toch niet? Ik wil dit moment aangrijpen om uit te leggen wat een gesponsorde video is, en vooral: wat het niet is. Wat je namelijk nooit in een gesponsorde video zal horen zijn onwaarheden, of meningen die niet van ons zelf zijn (althans dat is de regel die wij toepassen, dit gaat natuurlijk niet voor anderen op). Maar als wij dus zeggen dat de GT502 een enorm makkelijke case is om in te bouwen dankzij zijn twee compartimenten, dan is dat ook zo. Op zich niets nieuws natuurlijk, want we zeggen wel vaker dat grote behuizingen met veel ruimte voor kabelmanagement inherent makkelijker zijn om mee te werker, en een groot compartiment achter je moederbord is daar een prima voorbeeld van. Hetzelfde gaat over de kwaliteit, als we stellen dat het een degelijke behuizing is, dan vinden we dat ook. En het is een stevige stalen case, wat lang niet voor alle panorama-stijl, voorkant-inkijkende vierkante dozen het geval is. Zo vonden wij de populaire en over het algemeen sterk geprezen O11 bijvoorbeeld niet bijster overtuigend wat bouwkwaliteit betreft.



ASUS is niet terughoudend met wat branding.

Daarbij is er nog een regel voor dit soort content die wij zelf heel belangrijk vinden: als wij ons niet in het product kunnen vinden gaat de video of het artikel simpelweg niet door. Was de GT502 een matige kast geweest, hadden ze claims gemaakt die niet waar waren, hadden we ons handen opengehaald aan scherpe randjes, dan was hij zonder moment van twijfel de prullenbak ik gegaan, zij het met een beetje passen en meten gezien het formaat. Kortom, het feit dat we er sowieso vele uren in hebben gestoken en deze video hebben willen maken geeft al aan dat het ook voor jullie echt een product zal zijn die je mag overwegen. De uitgebreide installatieopties kloppen, de afwerking is keurig in orde, het product doet wat het belooft. Kortom, heb je je zinnen op deze case gezet vanwege de uitstraling, niks aan het handje.



Toolless zijpaneel, en zat ruimte voor componenten.

Waar je ons ook niet nodig voor hebt zijn zaken die je in een build direct al kan zien. Bijvoorbeeld hoe een dikke TUF videokaart en moederbord met deze case samen gaan, of het feit dat je via de voorzijde in je case kan kijken. Dat gaat ook op voor resultaten die we delen, bijvoorbeeld dat er met de thermal performance van de case niets mis is; je kan hem prima koel en stil houden, al raden we voor een high-end i9 dus wel een 360mm AIO aan in plaats van een 240mm, maar dat is een i9-dingetje.


Alles TUF gaat wel goed samen.

Maar, what’s the catch? Enkel naar de case kijkende, niet veel. Uiteraard zijn er wat subjectieve elementen, zo zal niet iedereen fan zijn van de stevige branding die ASUS toepast, maar tegelijkertijd zien we ook reacties van mensen die het helemaal te gek vinden. Dat mag je zoals altijd dus zelf bepalen, een case kopen is tegenwoordig sowieso meer een kwestie van smaak want objectief slechte cases zijn zeldzaam zodra je de 100 euro passeert. We kunnen hooguit hardop toevoegen dat ASUS met de GT502 de originaliteitsprijs niet wint gezien de GT502 de nodige gelijkenissen in vorm en features kent met o.a. de O11 Dynamic, maar waar voor de één de toevoeging van een diagonaal stukje glas op de Hyte Y60 genoeg is om hem een originaliteitsprijs te geven kan de branding, of de praktisch handige straps bovenop om hem makkelijker mee te slepen van de TUF GT502 dat voor een ander zijn.

Dan rest eigenlijk maar één punt, maar dat is er wel één die in een review aandacht krijgt en in gesponsorde content normaliter minder of niet interessant is: de prijs. Nu is ook dat iets wat je niet zal ontgaan wanneer je een product wil kopen, en uiteindelijk moet je aan het einde van de dag altijd zelf bepalen of jij een product een bepaalde prijs waard vindt. Maar, in een review moet hij natuurlijk besproken worden. En het is de prijs waar de GT502 het wel lastig krijgt. De zwarte variant zien we vanaf zo’n 220 euro, de witte (zelf niet gezien, maar lijkt wel mooi) voor een paar euro minder, en dat is flink geld. Een Hyte Y60 is iets goedkoper, een Y40 nog wat goedkoper, een O11 Dynamic kost je momenteel 135 euro en dan hebben we het nog niet eens over gewoon goede ATX cases die voor 100 euro te koop zijn en waarbij enkele fans vaak inbegrepeken zijn. Sommigen vinden inbegrepen fans zonde omdat ze liever (vaak betere) retail fans kopen, maar het prijsverschil blijft.


Fans zijn niet inbegrepen, maar een setje TUF fans erbij zou de deal wel leuk maken.

De GT502 is echter pas net op de Nederlandse markt, dus het ligt voor de hand dat die prijs nog wat gaat zakken. Dat zou in onze optiek ook moeten, want met het oog op alle alternatieven is de meerprijs lastig uit te leggen tenzij je heel specifiek fan bent van dit design boven die anderen. Als alternatief zou ASUS ook kunnen overwegen om er een ARGB fan pack aan toe te voegen, dat alleen al zou de verhoudingen veranderen.


Conclusie


Ook met een objectieve blik komt de ASUS TUF Gaming GT502 als behuizing goed uit de verf. Hij is degelijk, heeft tal van installatiemogelijkheden, is makkelijk om te bouwen en de koelprestaties is niks mee. Daarbij heeft hij wat leuke extra’s zoals de straps, en hoewel de originaliteitsprijs voor het design achterwege blijft heeft hij wel duidelijk zijn eigen stijl waardoor hij echt wat toe voegt aan de markt; niet alles hoeft een minimalistische doos te zijn. Al met al meer dan genoeg voor een recommended award.

Echter, inhoudelijk prima zijn is in deze markt praktisch ook het minimale wat je moet weten te bieden als fabrikant. De concurrentie is extreem en dus ligt de bal bij ASUS om ook te zorgen dat de beschikbaarheid verbetert en de prijs in lijn komt te liggen met de concurrentie. Met een fors lagere prijs kan dit een mooie optie zijn voor een breder publiek, maar voor ruim boven de 200 euro is de doelgroep van deze case of een fanatieke ASUS fan, of iemand die dit specifieke ontwerp gewoon mooier vindt en daar bereid is voor te betalen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.