Phanteks Evolv Shift X review



Phanteks, een naam die voor ons staat voor bloedmooie behuizingen en tevens opkomend talent. Net zoals Corsair ooit met een flinke kracht een aantal bekende grote namen de markt uit beukte heeft Phanteks zich in een paar jaar tot de groten der behuizingen weten te schoppen. Wellicht nog niet in pure aantallen, maar op gebied van kwaliteit en innovatie in mijn optiek toch wel. De ene na de andere case wist ons te overtuigen, maar bij onze laatste Phanteks review, die van de Evolv TG, ontkwamen ze toch niet aan wat kritische kanttekeningen.

In reactie op onze feedback gaven ze aan zich daar in te kunnen vinden, maar dat het gebrek aan innovatie ook (begrijpelijk) deels te wijten was aan het feit dat die behuizing simpelweg een refresh was van een twee jaar oud model met tempered glass. Letterlijk werd gezegd “wacht maar tot je de nieuwe Shift en Shift X in je handen hebt”. En guess what? Dat hebben we.

We gaan vandaag aan de slag met de ca 159 euro kostende Phanteks Evolv Shift X. De ca 109 euro kostende Shift (non-X welteverstaan) hadden we maar heel kort tot onze beschikking dus hoewel we hem kort meenemen met o.a. wat foto’s gaan we daar een andere keer nog uitgebreid op terugkomen. Beide cases komen in ‘Satin Black’ of ‘Anthracite Gray’, beide kleurstellingen zijn in deze review te zien.


Vol verwachting klopte ons hart. Want eerdere Phanteks unboxings waren een genot, en wanneer zij zelf durven zeggen dat ons weer wat moois te wachten staat loopt de spanning op. Positief weer de dubbelboxing, oftewel het uitsturen van de case in een nette doos met daaromheen een dikke bruine kartonnen doos erbij; extra veilig, houden we van.


En daar is de pilaar, de obelisk, de opvallend constructie genaamd Evolv Shift X. Een behuizing die ons Instagram doet porren om extra vertikale pixels te regelen, want met 65 centimeter hoogte is het ondanks de 17 bij 27 cm footprint toch echt een flinke toren. Het idee is dat de behuizing zowel vertikaal als horizontaal gebruikt kan worden, en we neigen dan ook te zeggen dat horizontaal toch een beetje voor de hand ligt bij dit model.


Zetten we de 47 centimeter hoge Shift ernaast, ter referentie 47 cm is een beetje een gangbare afmeting voor een ATX toren, dan lijkt dat haast een mini kastje. Wat diepte betreft uiteraard niet met ATX te vergelijken, maar voor een typische on-desk gaming build lijkt de Shift wel de praktischere keuze. Wat design keuze betreft voelt het herkenbaar als Phanteks en als een Evolv model, ondanks de flink andere verhoudingen. Ik vind het knap gedaan.



We blijven even bij de Shift X, en gaan kijken naar de bouw en afwerking. En op dat vlak heeft Phanteks weer bijzonder goed werk afgeleverd. Chique aluminium platen met gezandstraalde finish laten weer weinig te wensen over. Direct valt ook op dat de tempered glass panelen niet alleen weer goed vertegenwoordigd zijn, maar dat ze het grovere schroefsysteem achterwege hebben gelaten. Zowel onderop als bovenop zien we een wat grover grillconstructie, die bij de duurdere Shift X ook van metaal is waar de goedkopere variant het met kunststof moet doen. Logotje voorop mag er van mij ook wezen.



In de gril constructie zien we bovenop de aan-/uit en LED schakelaar, over dat laatste straks meer. Een resetknop ontbreekt. Drukken we op die gril dan opent de bovenzijde van de behuizing op m.i. elegante wijze en krijgen we toegang tot onze i/o van moederbord en GPU.




Nog even een rondje, overal aluminium en glas, en van de zijkant kijk je zo door je build heen.. aandacht voor je build lijkt een noodzakelijkheid te worden. Een strakke afwerking achterop is echter een mooie plus, waarbij we de kabels van het i/o deel bovenop overigens ook intern naar beneden kunnen afvoeren voor een strakke afwerking. Of andersom als je wilt, al lijkt een ‘op de grond’ plaatsing niet heel voor de hand te liggen. Het aller mooiste echter? We zagen daar bovenop onder de klep twee duimschroeven aan beide kanten zitten. Hiermee halen we de zijpanelen los, en kunnen we ze eenvoudig van de case tillen. Geen grove schroeven op het glas aan de buitenkant, geen scharniersysteem dat weliswaar heel tof oogt maar ook nadelen kent (duurder, vereist magneet of kliksysteem en maakt kabelmanagement per definitie lastiger). Het is een paneel systeem dat goed werkt en gaf ik vorige keer wat kritiek over wat beperkte innovatie? De eerste stap is duidelijk gezet, tot zover het design er nog geen was.






Het is een case waar we flink naar hebben zitten staren. Smaken verschillen, en een case review maken wij in de veronderstelling dat je de case aantrekkelijk vind en vervolgens wilt weten wat de plussen of minnen zijn, maar dat dit weer zo’n case is waar we oprecht enthousiast van worden mag duidelijk zijn. Het is gedurfd om op ITX in te zetten, het is gedurfd om anders dan anders te zijn en het is niet eenvoudig om echt iets anders neer te zetten dan de typische ATX torens die we keer op keer zien, maar ik kan niet anders zeggen dan dat dit resultaat er mag zijn.


We zetten door. Panelen eraf, keurig dik glas met zwarte elementen zodat we ‘lelijke’ zaken kunnen verbergen.


Intern.. meestal kletsen we er vlot doorheen. Typische toren yada yada. Maar hier moeten we echt even kijken. We zien twee primaire compartimenten, bovenin ruimte voor het ITX moederbord, onderin ruimte voor voeding, koeling, opslag, en die twee zijn gescheiden door een ruimte voor kabels welke weer afgedekt wordt door een klepje met Phanteks logo erop. De grote zwarte band is de PCIe riser welke we nodig hebben om de grafische kaart naar de achterkant te verwijzen, dus feitelijk een derde compartiment. We zien een ventilator die recht op het moederbord en de GPU staan, en één die van beneden af lucht aanzuigt richting de bovenkant.








Ook de aluminium panelen komen er soepel af, en we zien dat ook daar de dikte en kwaliteit weinig is om over te klagen. Natuurlijk is het een 170 euro kostende case, maar de goedkopere Shift doet er op dat vlak ook niet voor onder.



Op de voet onderop zien we dat de zwarte delen los te schroeven zijn, zo kan je ze bijvoorbeeld verwijderen voor horizontale plaatsing. Om het stoffilter te benaderen moet de behuizing echter wel even van de voet af. Die zit op zich niet vast, dus meer dan even tillen terwijl je de voet tegen houdt is voldoende, maar dat is dus iets meer werk dan een uitschuifbaar model. Edit: Correctie: je kan het filter eruit sliden als je het zijpaneel verwijderd.



Helemaal kaal zien we duidelijk de (check de specs voor details ) flinke ruimte voor bijvoorbeeld waterkoeling, of waterkoeling plus extra opslag. Voor 2.5” drives zien we vier mounting opties, twee in het zicht en twee onder de aluminium kappen buitenop, waarvoor je twee brackets meegeleverd krijgt. Indien je meer wilt zal je die bij moeten kopen. Ook extern is er wel kabelmanagement aanwezig, met de bekende velcro straps voor kabels die van je I/O naar beneden lopen, of vanuit je SSD’s.





Het externe I/O paneel bestaat uit twee USB 3.0 poorten. Niet heel uitgebreid, maar gezien we enkel ITX moederborden kwijt kunnen en die niet bekend staan om hun enorme aansluitopties wel de veilige keuze. Ik kan het ze lastig kwalijk nemen.


Voor we gaan bouwen nog even de accessoires. Verlengkabel voor je 4/8 pin moederbord header, pomp bracket want Phanteks loves custom water enzo, schroeven in het bekende schroevendoosje, en een leuke case badge. Ook zien we stoffen voetjes wanneer je de case horizontaal kwijt wilt.






Het aller mooiste is wellicht nog wel de handleiding. We hebben echte meuk gezien, goede handleidingen gezien, maar wat je hierbij krijgt is echt ge-wel-dig. Kwalitatief mooi werk, goed uitgelegd, extreem goed uitgebeeld met duidelijke, full colour diagrammen. Natuurlijk is het een aparte case en is een handleiding extra handig, maar het zijn dit soort details die ons verwend doen voelen. Het nadeel van mensen verwennen is dat ze er aan wennen, dus de toolbox met gesorteerde schroeven was de eerste keer een super plus en nu bijna een gewoonte, maar dit zorgt voorlopig voor weer wat tevreden blikken aan onze kant.


We gaan bouwen. Cruciaal om te onthouden is dat je voor de Phanteks Evolv Shift X weliswaar een ATX voeding kwijt kan, maar dat een SFX het beste tot zijn recht komt als je geen opslag en/of koelingruimte wilt verliezen. Ook cruciaal is het feit dat voor optimaal kabelmangement je een voeding wilt hebben met 40cm lange kabels voor je moederbord. Deze Lian Li 750W Platinum heeft dat bijvoorbeeld, maar de Corsair SF600 heeft wat kortere kabels. Het past, maar volgens Phanteks moet je dan kabels diagonaal over je moederbord trekken om de aansluiting te halen, terwijl je de wat langere kabels van de Lian Li netjes weg kan werken. Voor een optimaal resultaat dus zeker iets om rekening mee te houden. Als ik mij niet vergis maakt ook Silverstone voor hun SFX lijn gebruik van langere kabels. Als alternatief zou je extensions kunnen gebruiken.


Eerst nog even de specs zodat duidelijk wordt wat wel en niet mogelijk is:



Wij pakten de MSI Z270I Gaming Pro Carbon AC erbij, want lekker zwart en neutraal en ook prettig: voorzien van een vrij typische layout, en daarop gingen een Intel Core i7-7700K en een Cooler Master MasterLiquid 120.






Flink wat ruimte vrij onderin met een 120mm rad, iets wat in de standaard Shift beter tot zijn recht komt. Helaas hebben wij ook wel eens tijddruk of dat onze grotere koelers bezet zijn, en een case als dit konden we nu eenmaal niet laten wachten. Positief voor de HDD liefhebber: onder de radiator kan je nu wel een standaard 3,5” HDD kwijt, of twee als je voor luchtkoeling gaat. Dus hop hop, 1-2x 10TB in je HTPC erbij en knallen maar. Schroefgaten zitten er in elk geval in.



De geheel zwarte build is natuurlijk wel wat grim, dus hop hop RGB strip welke we aansluiten op de RGB header van de behuizing zelf. Hiermee kunnen we de case en de interne strip op 10 verschillende kleuren instellen. Geen 16 miljoen, maar genoeg voor de meesten?



Normaliter proberen we waar mogelijk te merk-matchen, zeker in geval van moederbord en GPU fabrikanten voelt dat voor ons toch als de logische stap. Echter bleek dat de MSI GTX 1070 Gaming X niet correct in het bracket past vanwege een extra beugel aan de i/o zijde. Phanteks heeft aangegeven dit in de volgende batch aan te passen. Hoewel het in theorie mogelijk is de MSI koeler van dat stukje staal te ontdoen weken wij maar uit naar een andere kaart, van MSI hebben we namelijk of Gaming X uitvoeringen, of een GTX 1080 Ti Lightning Z liggen, maar een 3-slot GPU kan je in deze case vergeten. 2 slots is de limiet, al zien we dat ze wel flink lang kunnen zijn. Ook de breedte is in feite geen issue gezien het bracket verstelbaar is, ware het niet dat de MSI koeler net even vervelend uit komt.



Wat je daar ziet is de backplate van de Gigabyte GeForce GTX 1070 G1 Gaming, een vrij smalle kaart met neutrale backplate die de stijl van onze setup wel vasthoudt, en bovenal ook toont dat we nog flink langere kaarten kwijt kunnen. Indien gewenst kan je ook de ventilator-zijde van je GPU aan de buitenkant tonen, maar wij kiezen voor de neutrale backplate look en de installatiemethode die Phanteks direct uit de fabriek klaar zet, zelfs al is de aanpassing niet meer dan het bracket omdraaien.



En zo komen we dan bij het resultaat, waarbij je grotendeels afhankelijk bent van de componenten die je zelf uitzoekt want vrijwel alles is goed te zien door de grote glazen panelen. Kabelmanagement wordt redelijk goed geregeld voor kabels om je moederbord, die zitten lekker achter dat klepje, maar enige aandacht voor bijvoorbeeld de kabels van voeding naar GPU is wel nodig. Ik ga het geen beginners build noemen, maar het is goed te overzien dankzij wat slimme stukjes ontwikkeling in de case.






In verband met een wat ongelukkige timing (voor ons) van deze release in de voor ons drukste periode zijn we er nog niet aan toe gekomen om de case te testen. Uiteindelijk de afweging gemaakt om toch te publiceren over deze net nieuwe case en dan in het vervolg op deze review in de Shift non-X terug te komen op de koel- en geluidsprestaties. Zeker gezien er al best wat resultaten te vinden zijn leek dit ons de betere keuze dan weken wachten met het delen van onze ervaring tot dusver met deze behuizing.


Ok, dit gaat over de Shift X, maar als hij toch op tafel staat nog even een vlotte blik op de Shift van binnen: vergelijkbaar rondom het moederbord, zij het met opslag direct in het zicht, maar vooral kleiner onderin. Dat heeft als voordeel dat je voedingen met kortere kabels kan gebruiken zoals de Corsair SF600, wat je veelal wat geld gaat schelen, en kies je net als wij voor een compacte AIO koeler dan heb je in de Shift X ruimte voor extra opslag (al lijkt een grotere AIO mij mooier) maar ben je in de Shift meteen door je ruimte heen. Die lijkt toch vooral op SSD’s te willen teren.






We gaan terugkomen op deze case, zo veel is zeker.




In de review van de Evolv refresh miste ik een beetje innovatie, al was dat ergens wel begrijpelijk gezien ze een iets oudere basis gebruikten. Maar als ik een ietwat kritische noot plaats en de volgende review zie dat juist dat punt echt goed voor elkaar is dan is het ook het eerste wat ik ga aanhalen: Phanteks krijgt het voor elkaar om iets neer te zetten dat echt anders dan anders is, en bovenal ook gewoon goed werkt: de Evolv Shift en Shift X zijn daadwerkelijk innovatie op de markt voor behuizingen. Je kan cynisch zijn en zeggen dat ook deze cases primair een aaneensluiting van bekende concepten is, zoals dik tempered glass, strak aluminium, slim kabelmanagement, maar dan gewoon in een ander vormpje gegoten, en dan heb je op zich ook best een punt. Echter het totaalplaatje en bovenal het gevoel wat er bij deze Shiftjes komt kijken is echt nieuw en verfrissend, en zelfs op zichzelf staande kleine stukjes innovatie zoals een top manier van panelen verwijderen, een uitzonderlijk slim interieur met kabel verbergende klepjes en handig gebruik van risers om een bijzonder resultaat te behalen mogen dan best worden genoemd. In deze volwassen markt is het maar zeer de vraag of we nog echte revoluties tegen gaan komen, dat zullen we pas ervaren wanneer het voor ons staat, maar ik denk dat deze mate van evolutie zo dichtbij een revolutie is als we in deze tijd kunnen verwachten.

Dat het echte niche cases zijn mag duidelijk zijn. Als horizontale HTPC show cases sowieso, en zeker de Shift X is met zijn lengte toch best iets om even mee te puzzelen. En ondanks dat de prijzen in mijn optiek helemaal niet onredelijk zijn voor wat je krijgt weet je al van te voren dat je totale build nimmer echt goedkoop zal zijn wat ze los van hun eigen aanschafprijs nog meer in het liefhebber segment plaatst. Een beetje luxe ITX moederbord kost een paar centen, zelfs een instapper is prijziger dan een mATX of ATX variant, een SFX voeding met lange kabels die je voor de Shift X het liefste wil is ook verre van goedkoop, en hoewel er best low profile luchtkoelers te passen zijn lijkt de keuze voor waterkoeling toch voor de hand te liggen; ik voorzie vooral luxere enthousiast builds in deze cases. Dat neemt overigens niet weg dat in mijn optiek een behuizing met een super compacte footprint die wel ruimte biedt voor dikke CPU met dikke koeling plus een stevige GPU heel erg interessant is voor de grote doelgroep die een dikke on-desk build overweegt, al vermoed ik dat zij eerder naar een Shift dan Shift X zullen kijken vanwege de lengte; kijk je toch al naar wat luxe dan is de aanpassing naar een ITX moederbord en een SFX PSU zo’n extreme aanpassing nog niet, en dan heb je voor een minimaal beetje ruimte op je bureau toch iets heel diks. De awesomeness per square inch ratio is hier hoger dan ooit tevoren.

Kudos voor Phanteks voor de vele slimmigheidjes die het inbouwen een redelijk soepele ervaring maken, zo is het eigenlijk maar weinig prutsen wat juist vrij typisch is voor ITX build, en zaken als moederbord, koeling, opslag en GPU werk je opvallend eenvoudig in en af. Kabelmanagement is slim doordacht, maar niet onverwacht wel ietsjes meer werk dan de gemiddelde luxe ATX toren. Wel dien je goed te plannen wat je gaat bestellen zodat het echt goed past, wat deze behuizing toch een beetje een case voor gevorderden maakt. De inbouwopties zijn meer dan voldoende voor stevige game- of thuis pc’s, plus natuurlijk ruimte zat voor stevige waterkoeling, dus wat mogelijkheden betreft geen klagen. Ook zou het eigenlijk niet mogen dat een bijzonder populaire GPU zoals de MSI GTX 1070 Gaming X variant niet goed past. Phanteks is in mijn optiek weliswaar één van de groten van vandaag, maar dat soort kleine puntjes laten toch doorschemeren dat ze niet de mankracht hebben zoals zij die de markt domineren om dat soort punten vroegtijdig te onderscheppen (al is al toegezegd dat de benodigde aanpassing gemaakt gaat worden). Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik dat echter ook wel onderdeel van de charme vind, dat een paar enthousiaste gasten die niet door de enorme bureaucratie van een giga onderneming tegen worden gehouden in het doen waar ze echt in geloven. Concessies zijn onvermijdelijk, maar hier ogenschijnlijk bewust voor gekozen. Als mijn voornaamste conclusie is dat je enkel even rekening moet houden welke componenten je besteld om te zorgen dat het goed past en er ook goed uit ziet dan kan ik daar geen moment wakker van liggen.

Want verder dan de opmerking over het voorzichtig plannen en iets meer tijd voor het afwerken kom ik niet als ik probeer te klagen over de Shift X. Dat er slechts twee USB 3.0 poorten op zitten is wat karig maar vooral begrijpelijk gezien de mobo formfactor, en anders dan dat zou ik enkel de voet wat vaster willen zien; bij het optillen blijft die nog wel eens achter, maar dat is praktisch een non-issue. Het zijn niet meer dan wat kleine puntjes die veelal resulteren uit een eenvoudig te begrijpen afweging. Grotendeels om te zorgen dat een behuizing met dergelijke compacte footprint toch zo veel kwijt kan.

Enfin, genoeg over de subjectieve inzichten van yours truly. We zien iets objectief unieks, we zien een slim en goed doordacht product, we zien ontegenzeggelijk een kwalitatief keurig product, en we zien bovenal een nieuwe, knappe en opvallende mogelijkheid om een bijzondere build voor jezelf te maken met een compacte footprint op je bureau of waar je dan ook wat moois neer wilt zetten, horizontaal of verticaal. Met wat planning, aandacht en liefde weliswaar, maar iets anders zou ongepast zijn voor een behuizing als dit. Zelden bereiken producten perfectie, maar nog minder frequent zien we producten waarvan wij zo enthousiast van worden of het geek sentiment mee vullen als deze nieuwe Phanteks Evolv Shift X.

Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.