Cherry MW4500 review


Geen game muis deze keer, maar we richten onze aandacht op een nieuw ergonomisch model van Cherry: de MW4500. In ons werk komen we geregeld in aanmerking met mensen die graag ergonomische muizen gebruiken. Soms om klachten te verlichten, soms om klachten te voorkomen. En in brede zin spreken de ervaringen voor zich: structureel zijn de gebruikers over het concept van een ergonomische muis te spreken.

Reden genoeg om eens wat aandacht te schenken aan deze Cherry MW4500 die op dit moment voor zo’n 25 a 30 euro over de toonbank gaat.

Uitpakken, bouw en features


Doosje is klein, nauwelijks groter dan de muis zelf, en de muis zit in een laagje bubbelfolie. Niet al te luxe, maar kosten drukkend opgezet en gezien de prijs niet meer dan logisch.


Specs:


Voor dit model heeft Cherry gekozen voor een vorm waarbij je onderarm in een meer natuurlijke positie zit, maar het is wel een traditionele muis in de zin dat je hem over je bureau beweegt. Trackball fanaten kunnen beargumenteren dat er dus nog minder belastende oplossingen zijn, voor je arm althans, maar uit ervaring weten we dat modellen als dit nauwelijks gewenning vereisen wanneer je van een typisch knaagdier afstapt.





Kwaliteit is keurig degelijk. Niet Logitech MX Master top, maar dat is een muis van voorbij de 100 euro. Gewoon, prima, stevig genoeg, en als je het zakelijk bekijkt een model wat je bij iedereen neer kan leggen zonder dat er met een scheef oog naar gekeken hoeft te worden. Tenminste, tenzij je hem bij een linkshandige neer legt, want die zal van het rechtshandige design minder warm worden.

De typische linker- en rechterknop zitten er uiteraard gewoon op, zo ook het scrollwiel, en we zien twee duimknoppen aan de binnenkant. Letterlijk alsof iemand een muisje op zijn kant heeft gezet.


Onderin ruimte voor twee standaard AAA batterijen, die zitten ook inbegrepen, en daarnaast kan je de kleine adapter eventueel kwijt. Cherry doet geen uitspraken over de batterijduur, in onze ervaring gaan dergelijke muizen maanden, soms meer dan een jaar mee op batterijen.



In de praktijk


In het dagelijks leven werk ik met ‘normale’ muizen, maar ik heb door de jaren heen de nodige uurtjes gemaakt met ergonomische oplossingen. Als het echt je eerste aanraking is met zo’n ergo muis voelt het wellicht heel even vreemd, maar in onze ervaring went dit heel snel, zelfs als je nu nog geen pols of armklachten hebt. Ook precisie, iets wat normaliter wat makkelijker uit de vingers komt dan uit de arm, is iets wat je vrij snel oppakt. Een game monster wordt het niet, maar dat is de doelgroep niet.

Vooral fijn is dat de switches goed voelen. Ook het scrollwiel is voor de doelgroep in orde: soepel, maar niet overdreven zo.


Met zo’n 21cm zijn mijn handen net wat aan de grote kant.

De basis vormgeving voelt goed, maar als iemand met een wat grotere hand merk je wel dat Cherry voor toegankelijkheid kiest. Tot een centimeter of 20 lang klopt het plaatje volledig, is je hand langer dan merk je dat je vingers eigenlijk net wat te ver komen, al zullen die gebruikers (zoals ikzelf) inmiddels wel gewend zijn om muizen iets lichter beet te pakken. Bij vrouwlief met een hand van ca 17cm ligt hij perfect in de hand, ietsjes kleiner zal ook geen probleem zijn. Met een doelgroep-hand van zeg 16-20cm pakken ze in elk geval de massa, met iets ruimte voor uitloop aan de bovenkant.

De DPI is instelbaar wat fijn is voor pixel precies werk op het ene moment, en wat snellere bewegingen op een ander. Toch moeten we een kanttekening plaatsen bij de maximale DPI van 1200. Heb je een scherm met een enorme pixel dichtheid, bijvoorbeeld 4K op minder dan 28 inch, dan maak je alsnog stevige bewegingen om je scherm over te gaan. Dit dien je dan te compenseren met de muis gevoeligheid setting in Windows. Op zich geen punt, maar wel even bij stil staan.


De MW4500 met de Gentix Silent, review soon(tm)

Conclusie


Ik was eigenlijk verbaasd over de Cherry MW4500. Niet dat het een super uitzonderlijke muis is, maar hij is wel gewoon goed gevormd, meer dan degelijk genoeg, en heeft prettige switches wat het een aangename ervaring maakt. Het echt opvallende is vooral dat ergonomische producten met regelmaat door ergo-bedrijven voor stevige prijzen worden verkocht aan de veelal onbewuste, zakelijke klanten die het er toch wel voor betalen, maar dat deze Cherry juist heel betaalbaar is.

Uiteraard zijn er meer soorten ergonomische muizen, zo kan je met bepaalde klachten muizen overwegen waarbij je arm helemaal niet meer hoeft te bewegen. Dit design ontlast vooral de pols en (deels) de onderarm. Voordeel van dit concept is in elk geval dat iedereen die een normale muis gewend is hier in no time aan gewend is, hooguit de eerste minuutjes even gek kijken alvorens je verder gaat met je werk. Geen oplossing voor alle problemen, maar een vertrouwd en m.i. interessant concept.

Het zal zeker niet voor elke ergo product verkopende club op gaan, maar we komen met regelmaat muizen tegen waarvan we direct kunnen zien dat het rebranded (of soms niet eens rebranded) goedkope Chinese OEM dingen zijn voor een prijs waar je U tegen zegt. Dat de gebruikers er dan veelal alsnog helemaal weg van zijn is veelzeggend, maar dan zien we het maar als onze taak om te stellen dat een beetje degelijke ergonomische ervaring echt niet duur hoeft te zijn. Voor 25 a 30 euro heb je hier gewoon een keurige ergonomische muis: draadloos, meer dan stevig genoeg, prima knoppen, en zonder hoofdprijs. Deze gaat absoluut op onze tip-lijst voor wanneer mensen ons om ergonomische muisjes vragen.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.