Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile review


Corsair en Cherry hebben een productieve geschiedenis. Meermaals deden ze samen een drankje, kwam van het één het ander, en stond er enkele maanden later (inclusief ongetwijfeld wat zwoegen bij één van de twee partijen) een nieuw product op de wereld.

De Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile is het meest recente voorbeeld daarvan en combineert de klassieke Corsair K70 (Aluminium design, polssteun, media keys, RGB en uitgebreide software) met nieuwe switches uit de stallen van Cherry; low-profile Cherry MX switches om precies te zijn. Wel mechanisch dus, maar zonder de forsere hoogte zoals gebruikelijk in mechanische borden. De nieuwe ‘Speed’ uitvoering van deze Cherry MX Low Profile switch met extra snelle actuatie is exclusief voor Corsair.

Prijskaartje? Ca 176 euro, een paar euro meer dan een standaard K70 MK.2 je kost, maar gezien die al iets langer uit is verwachten we dat ze op termijn ruwweg hetzelfde zullen kosten.

Uitpakken, bouw en features


Wat uitpakken weinig verrassingen voor Corsair kenners. Redelijk standaard kartonnen doos, verwacht geen spektakel wat dat betreft. Wel merken we direct op dat de USB kabels een aansluitingen wat verandert zijn, al blijven de kabels best fors en stug.



Van voren zal je de low profile variant niet direct van de klassieke uitvoering onderscheiden. Het is onmiskenbaar een Corsair K-series bord met zijn nette geborstelde aluminium afwerking, fysieke media keys, addressable RGB logo en dezelfde knoppen voor je hardware profielen, verlichting, en game-modus als op de laatste versie zat.





Pas vanaf de zijkanten zien we het grote verschil, en een groot verschil is het; van 40mm naar 29mm hoogte is een afslankkuur van meer dan 25% en iedereen die tegen een mechanisch bord aan hikte vanwege de hoogte zal dit weten te waarderen. Achterop zien we de USB passthrough wederom, en complimenten voor de onderzijde want zowel de grips op het bord zelf als de poot constructie naar de zijkant zorgen voor een zorgeloze grip- en schuif-je-bord-zonder-dat-die-verdomde-pootjes-random-inklappen ervaring. Ik schuif mijn borden redelijk frequent over de tafel om ruimte te maken, en die pootjes zijn dan een plus.





De switches zijn het spektakelstuk, tot zover je switches spectaculair kan noemen I guess. Cherry branding, Cherry MX stem en zodoende compatible met alle standaard keycaps, maar dan gewoon dunner.


Ook de bekende extra grippy en gevormde keycaps maken een terugkeer. Fijn voor de FPS gamer, maar we merken wel op dat ze op de standaard K70 iets lager dan de standaard caps vallen, maar op de low profile variant juist iets boven de standaard caps uitsteken. Ik beweeg mijn vingers strak over de keycaps, en hik dan een beetje tegen deze extra caps aan. Normaliter merk ik nauwelijks of ik de standaard of de extra caps gebruik, hier schakelde ik heel snel terug naar de standaard caps. Maar goed, smaken verschillen, en je krijgt zowel de WASD layout als de QWERDF caps erbij voor MOBA games.



Ook de polssteun blijft in tact. Minder belangrijk ik mijn ervaring dan bij de hogere modellen, maar een fijne toevoeging blijft het zeker.



Specificaties


De features en specs van Corsair:


In de praktijk


Er is inmiddels zo veel geschreven en gezegd over de Cherry MX mechanische switches dat het overbodig voelt om er nog al te diep op in te gaan. Wanneer ik geen test toetsenbord onder mijn vingers heb ligt er een Corsair K95 Platinum met Cherry MX Brown’s (Brown als capabele balans tussen type werkzaamheden en gaming) en een Cooler Master Trigger-Z eveneens met MX Browns. Nu zijn er genoeg alternatieven voor Cherry tegenwoordig waarvoor het nodige te zeggen valt, zo is Logitech’s Romer-G iets stiller (maar niet stiller dan een MX Silent), zijn Kailh’s wat goedkoper en de vele nieuwe optische switches hebben als voordeel dat ze bijvoorbeeld waterdicht zijn of analoog kunnen functioneren, maar het originele Cherry gevoel klopt nog altijd als een bus.

Maar low profile Cherry’s zijn wel iets anders dan originele Cherry MX switches. De kortere aanslag en extra korte actuatie zorgt voor een compleet andere ervaring, zij het niet één die we objectief beter of minder kunnen beoordelen. Als iemand die heel veel typewerk verricht is het low profile concept geen probleem, maar de extreem korte actuatie wel; een lichte aanraking is al genoeg voor een actuatie.

Puur op gevoel? De klassieke mech switch heeft ook een wat harder gevoel en hardere landing. De low profile voelt iets zachter aan, landt ook wat zachter als je doordrukt. Het laat zich lastig uitdrukken maar als fanatieke typist, zelfs met een paar kilometer op deze nieuwe switch, mis ik toch het harde en vooral de tactile feedback van de Cherry MX (Brown), plus de iets meer vergevende actuatie. Corsair maakt ook een Red variant van de low profile switch met iets meer marge tot actuatie, maar een echt typistenbord wordt dit nog niet. Of iets zachter ook een echt minpunt is valt te betwijfelen, want juist gamers die nog geen mech hebben zullen veel, maar dan ook veel zachtere aanslagen gewend zijn.

Het is belangrijk op te merken dat deze Speed switch specifiek gemaakt is om snel te zijn, razendsnel te actueren, en dat is ook precies wat hij doet. Kijken we naar FPS games dan behoort dit tot de snelste borden van dit moment en objectief is dat dan ook een top prestatie cq ervaring in bijvoorbeeld Call of Duty of Battlefield. Toch is het cruciaal dat we opmerken dat die pure, extra snelle game focus wel ten koste gaat van de all-round prestatie die een Cherry MX Brown bord normaliter neer zet; die kan uitstekend gamen -en- typen, dit is echt gemaakt voor ultiem gamen en ‘het kan ermee door’ werken. Zaken als 1ms polling, anti-ghosting en NKRO zijn vanzelfsprekend aanwezig en zorgen ook dat, nadat je eenmaal gewend bent, dit bord in elk geval alles kan wat jij ervan verwacht, ook als je op het hoogste niveau wilt gamen.

Wat de K70 als bord zelf betreft? Corsair heeft inmiddels zo’n lange ervaring met het bouwen van mechs, zeker in en rond het segment van de K70, dat het een beetje gesneden koek begint te worden. Kwalitatief is het een keurig bord, en mocht je je afvragen of de spatie hier ook wat luider is heb je geen reden tot zorg, de featureset is uitstekend en de ondersteunende software ervaring laat weinig te wensen over. Hardware profielen, RGB per-key instellen, tig effecten toevoegen (ook op verschillende stukjes Corsair hardware), macro’s maken, updates doorvoeren, het hele rataplan zit erin en het totaalplaatje klopt.





De grote vraag is natuurlijk in hoeverre een low profile plank echt anders is. Het probleem is dat yours truly dagelijks op een standaard mechanisch bord werkt, en daar zowel aan gewend als aan vastgeroest zit. Natuurlijk merk je dat dit low profile bord lager ligt, maar als de hoogte van een standaard bord al gewend is win je feitelijk weinig. Deze uitvoering lijkt dan ook vooral gemaakt om de overstap van een rubber dome of scissor bord naar een echte mech aantrekkelijker te maken voor mensen die nog nooit een mechanisch bord hebben gehad. We weten dat de hoogte iets is waar niet mech-gelovigen tegen aan hikken, dus Corsair voorziet simpelweg aan een vraag.

RGB Showcase









Conclusie


Al met al maakt dat de Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile dus vooral een wat meer herkenbaar opstapje in de wereld van mechanische borden voor gamers met traditionele lagere borden die nog twijfels hadden over de hoogte van de traditionele mechanische gaming planken. Het klinkt wat suf om te zeggen dat het verder ‘gewoon’ een Corsair K70 RGB MK.2 is, maar dat is nu eenmaal ‘gewoon’ een uitstekend toetsenbord met goede bouwkwaliteit, nette afwerking, lekkere RGB, zeer goede featureset en een fijne software ervaring en niets minder dan een uitstekende basis om op verder te bouwen. Polssteuntje wellicht wat minder cruciaal bij een laag bord dan bij een hoge, maar een pluspunt all the same. We herhalen wel dat het een echt gaming bordje is, want voor fanatieke typisten ontbreekt vooralsnog een low profile switch met tactile bump of click.

Of Corsair een lekker snelle gaming mech echt veel toegankelijker maakt louter vanwege de beperkte hoogte valt nog wel te betwijfelen, want het prijskaartje blijft een ding. Waar we af een chique, vorige generatie K70 LUX RGB (zonder hardwareprofielen) hier en daar voor een nette 119 euro weten te vinden nadert dit bord de 200 euro grens in mijn optiek iets te veel. De hoogte was inderdaad één argument dat niet mech bezitters wel eens noemden als reden om de overstap niet te maken, maar de hoogte van de prijzen was een ander, vaker gehoord argument waar Corsair vooralsnog geen klein deukje in slaat. De low profile K70 is dan meer een alternatieve oplossing voor mensen die precies weten wat ze willen dan dat het een bord is dat echt veel meer mensen aan een lekkere mech zal helpen; iets waar ik stiekem op hoopte. Het is deels de consequentie van de bewuste keuze voor goede, duurdere Cherry switches, de consequentie een echt compleet bord, en ook een beetje van exclusiviteit en nieuwigheid; we verwachten dat het minpuntje ‘prijs’ op termijn wel wat verzacht.

Huidige tevreden eigenaren van Cherry MX borden zullen hier dus verder niet van opkijken, maar laten we niet zeuren over het feit dat er gewoon weer één goed mechanisch model bij is gekomen, en één die weer een echt een andere keuze biedt in plaats van meer van hetzelfde. Als het razendsnelle, low profile Cherry-meets-Corsair concept precies is waar jij op zat te wachten, en de prijs is geen bezwaar, dan zit je hier, zoals consequent bij Corsair mechs, gewoon goed.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTube



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.