ID Cooling Zoomflow 240 review


Heey leuk! Een nieuw merk in de line-up. ID Cooling hadden we wel van gehoord, maar tussen het NZXT, Corsair en Cooler Master geweld hadden we zelf nog weinig van ze gezien. Neemt niet weg dat we dolgraag eens gaan kijken wat we mogen verwachten van de Zoomflow 240, ID Cooling’s RGB waterkoeler met een alleszins bescheiden prijskaartje van zo’n 100 euro; relatief weinig voor een 240mm waterkoeler met RGB fans

Althans, als je hem kan vinden, want de beschikbaarheid laat wel wat te wensen over in ons kikkerlandje.


Uitpakken, bouw en features


Wel lekker weer eens een nieuwe design om naar te kijken. Aangenaam design ook als je het mij vraagt, net even andere details in de radiator, iets ander randje rond de pomp, al is en blijft het natuurlijk ‘gewoon’ een AIO waterkoeler. Sleeved tubes altijd een plusje echter.






De fans ogen redelijk standaard. Wel een RGB ring erin wat weer fijn is. Met 900-2000RPM in de specs vraag ik mij echter hardop af of de minimum RPM niet wat hoog is.


Specificaties


Montage


De set heeft veel weg van de Asetek designs, maar deze AIO’s maken zeker niet gebruik van die basis (wat gezien de prijs alleen al niet zou kunnen). Installatie toont ook wat verschillen, al is het verre van lastig in te bouwen: schroeven in de backplate, backplate achter je moederbord, schroef de stand-offs op de schroeven…





Druppeltje koelpasta, koelblok op de CPU, en vastzetten met vier doppen. Eitje.

Wat kabels betreft is het de gebruikelijke soep, met de opvallende receiver als extratje om aan te sluiten. Dit zodat je de RGB met de afstandsbediening kan beheren, nice. Verder geen overlap van expansiesloten of geheugen, zoals verwacht.




Maar eerst even testen!

Testmethode


We blijven vanaf heden volledig trouw aan onze nieuwe Intel Core i7-8700K setup in combinatie met de ASUS ROG Z370 Maximus X Hero en onze trouwe Seasonic Focus Plus Gold Platinum Plus Titanium Ultra nogwat, ik kan de namen niet bijhouden soms. Het liefst wil je zo veel mogelijk op één platform blijven, maar nu 6 cores het nieuwe mainstream is, met een hoger gebruik tot gevolg, is die stap ons inziens toch echt praktisch relevanter dan vast te houden aan de Intel Core i7-7700K. We zijn nu zo ver dat we een goede, rotsvaste setting hebben voor de temperaturen en geluidsproductie, we hebben lang zitten knutselen wat voltages betreft, afstelling van kleine details in de bios en het opzetten van een geheel vaste opstelling die zowel wat luxere koelers als instappers kan vergelijken, en het is nu vooral een kwestie van koelers (her)testen om de lijst weer zo lang te krijgen als voorheen. De meer nauwkeurige resultaten zijn het m.i. echter waard.

Alle instellingen staan vast zoals voorheen, minimaal 20 minuten burn-in op welk moment we normaliter al steady-state hebben bereikt voor deze processors, en vervolgens meten we het gemiddelde over een periode van 15 minuten. Dit op een open testbench, zonder verdere koeling aanwezig, en genormaliseerd naar de kamertemperatuur; dit kan je binnen een paar graden afwijking zonder problemen normaliseren. Enkele uren tot een dag later en de nodige burn-in verder, herhalen we de test voor een grotere betrouwbaarheid.

Nadat beide tests tweemaal zijn uitgevoerd wordt elke koeler opnieuw gemonteerd om eventuele fouten van onze kant bij monteren uit te sluiten. Afwijkingen die we daar tot dusver zien zitten meestal (mits we onze taak goed doen) in de tienden van graden tot hooguit één graad Celcius. Resultaten binnen 1 C van elkaar kan je dus als meting-technisch gelijkwaardig beschouwen en hanteren wij dan ook als maximaal gewenste afwijking tussen de meetmomenten, anders begint het proces opnieuw totdat we een resultaat hebben dat we betrouwbaar reproduceren. Heel praktisch bekeken kan je jezelf ook afvragen wat een verschil van 3, 5, of soms nog wel meer graden nu echt uit maakt in je build, maar dat neemt niet weg dat we daar termen als ‘beter’ en ‘minder’ met overtuiging kunnen toepassen.

Ter info: een open testbench is in de regel niet beter dan een goede case. Een case met zeer goede airflow laat normaliter een iets betere prestatie zien, een case met matige tot slechte kan de temperaturen iets tot flink laten oplopen. Een open bench test is daarmee dus redelijk accuraat voor menig ’typisch’ degelijk tower systeem, maar blijf altijd nadenken over de gevolgen van jouw andere hardware.

Verder, onthoud ook dat synthetische tests aanmerkelijk zwaarder zijn dan typische game tests, vooral vanwege de consistentie van de belasting; een typische game geeft geen constante 100% load. Goede resultaten in synthetische tests geeft dus bepaalde zekerheden voor praktische applicaties. Hou daarbij wel rekening dat de ene CPU de andere niet is en dat variabelen als case airflow, warme grafische kaarten, of een kacheltje op je bureau in de winter ook invloed kan hebben. Je kan resultaten tussen verschillende reviews dus niet uitwisselen, noch garantie claimen dat jij bepaalde temperaturen die wij halen ook haalt. Dit is primair een vergelijking tussen koeloplossingen, zij het met praktische insteek.

Testresultaten


De resultaten met alle ventilatoren, pompen, en wat moderne koelers dan ook wel niet kunnen bedenken vol open:


Voordat we relativeren, eerst even de -maximale- geluidsproductie:


En met alle koelers op 40 dBA, of maximaal als hun maximale onder de 40 dBA zit:


We zien de Zoomflow 240 een beetje in het midden van de grafiek, in het segment van stevige mid-range luchtkoelers, iets achter de Cooler Master ML240L, en een significant aantal graden achter de betere 240mm AIO’s in de test. Een prima prestatie, maar de meeste stevige koelers koelen natuurlijk ‘prima’.

Wat geluidsproductie betreft, als verwacht laat de set zich redelijk temperen, maar echt onhoorbaar op een open bench is lastig, de grofweg 900 RPM is net wat hoog voor een 120mm ventilator. Zal de meeste gebruikers niet storen, maar als je ultiem stil zoekt koop je wat anders.

RGB Showcase

Wat deze koeler echter wel heel goed doet is de RGB. Niet alleen ziet het er lekker uit en raken ze een mooie balans tussen zichtbare RGB en een beetje strakke bescheidenheid, maar de aansturing met fysieke controller met echt tig dozijn aan RGB presets en customisation opties is echt heel erg tof. Geen ‘5 modi’ onzin hier, er zit echt een mega berg aan aantrekkelijke, opvallende aRGB effecten in. Dat de afstandsbediening zelf wat goedkoop chinees budget LED strip setje aanvoelt is jammer, maar mag de pret niet drukken.








Conclusie


Met een oog op de lage adviesprijs, ca 100 euro voor een 240mm AIO met RGB fans is echt niet gek, is de Zoomflow 240 best een leuk setje, vooral om te zien. De Cooler Master ML240R is daar de directe concurrent, en opvallend genoeg hebben die twee sets veel overeenkomsten. Ook de Zoomflow 240 heeft bijvoorbeeld een net wat hogere minimale geluidsproductie dan ik graag zou zien, hij is prima te temperen maar echt onhoorbaar wordt hij nimmer. En net als de Cooler Master is het niet de aller koelste AIO, de duurdere Asetek designs tonen zich vooralsnog net wat krachtigere, al merken we wel op dat de ML240R wat beter presteert dan deze. Zowel CM als ID Cooling zet echter een RGB koeler met RGB fans neer voor een veel lagere prijs dan een Asetek set zonder RGB fans inbegrepen.
Toch is het belangrijk aan te stippen dat de prestaties niet uitzonderlijk zijn, de realiteit is dat je met een een half zo dure luchtkoeler vergelijkbare prestaties kan vinden, en met een lagere minimale geluidsproductie. De realiteit is echter ook dat dat er niet zo tof uit ziet als een RGB waterkoeler, en dat daar nu eenmaal gewoon vraag naar is. We gaan er dus vanuit dat jij deze overweegt omdat jij ook gewoon liever een tof water setje wilt zien, daar hangen we geen waardeoordeel aan.

En met dat in het achterhoofd is de Zoomflow dus best leuk. Niet de koelste, niet de stilste, maar even goed zo gek niet. aRGB pomp en ventilatoren kan je aansturen via je moederbord, en voor iedereen zonder aRGB header is de losse remote met al die ingebouwde standaard opties een fijne meerwaarde. Die remote is simpel, maar werkt wel. Drie jaar garantie is ook een fijne plus om je over de streep te trekken om voor een minder bekend merk te gaan, want de ML240R moet het twee jaar doen, al merken we wel op dat de duurdere kits vijf of zelfs zes jaar garantie bieden.

Of het onder de streep veel uit maakt wat ik hier schrijf of hoe we het product op de foto presenteren? Dat is nog maar de vraag. Vooralsnog zien we deze set niet of nauwelijks leverbaar. Als ze wat beschikbaarheid met Cooler Master kunnen gaan concurreren zou het leuk zijn, maar bij gebrek aan beschikbaarheid zal ID Cooling een lastige taak hebben om mensen te overtuigen er één te kopen. De tijd zal moeten leren of je deze gaat kunnen kopen, en of de prijs indicaties ook blijken te kloppen.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube

TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.