Sony WF-1000XM3 Review


Ze zijn al even uit, en door de tijd heen al door tal van reviewers en kopers besproken: de Sony WF-1000XM3. Maar het ooit hoog gepositioneerde in-ear topmodel van Sony is vandaag de dag aanzienlijk betaalbaarder dan toen ze net uit waren. 149 euro voor een top set met goed geluid, goede noise cancelling en uitgebreide app is echt zo gek niet toch? Kortom, tijd om hem alsnog even een beetje aandacht te geven alvorens wij de komende maanden dieper in de wereld van de in-ears duiken.


Hoewel in prijs gezakt blijft 149 euro best geld, en dan wil je ook wel iets bijzonders. Sony levert dat in onze optiek ook: nette verpakking, chique charging case met een verslavend geluidje om hem open en dicht te klappen, een eenvoudige laadkabel en een flinke set oordopjes.




Die collectie dopjes is belangrijk, want ieders oren verschillen. Zo blijft bij mij geen enkele in-ear zitten die niet daadwerkelijk in je oren gaat (denk aan AirPods), iets wat Sony gelukkig wel doet. Met grote oren, maar een klein dopje dat je net even verder kan drukken, lukt het met deze set wel om enkele uren muziek te luisteren. Een sport-setje is het niet, actieve gebruikers zullen of mazzel moeten hebben met oren waar niets uit valt, of moeten kijken naar een setje welke beter gript om je oren, of met een bochtje in de oorschelp.




Sony moet het dus vooral hebben van rustig luisteren, en precies dat is waar hij heel goed scoort. Van alle (tientallen) setjes die we momenteel aan het testen zijn behoort het geluid tot het beste, en belangrijker: werkt de active noise cancellation echt heel goed. Logisch want ANC is iets waar Sony al heel lang mee bezig is, maar het verschil tussen goede en matige ANC is echt heel groot. Dit filtert veel wel, geeft geen drukgevoel op de oren, en kan ook andersom werken: tapje op het apparaat en hij functioneert als een gehoorapparaat waarmee je nog beter kan horen als zonder.


Een extreem strakke lijn voor een in-ear, met een lichte inherente boost in het laag. Niets op aan te merken.

Sony’s app is ook echt zinvol. Naast accu informatie kan je het geluid naar wens tunen, je kan dus prima je eigen geluidsprofiel opbouwen, en je kan opties beheren zoals de auto-pauze (pauzeert muziek als je hem uit je oren haalt), auto power-off, en aanpassen wat er gebeurt als je op de dopjes drukt (per kant).

Met een accuduur van zo’n 6 uur per lading (met ANC aan, iets langer zonder), plus zo’n 3 extra ladingen in de case, is het ook best een praktisch apparaat. In de veronderstelling dat je ze eigenlijk vanzelfsprekend terug in de doos doet wanneer je ze niet gebruikt. En ook fijn: je kan er best een aangenaam gesprek mee voeren, iets wat veel BT headsets toch niet voor elkaar krijgen.



Conclusie


Alles bij elkaar maakt dat de WF-1000XM3 eigenlijk de perfecte in-ear: top geluid, ruime instelbaarheid, aangename en effectieve ANC, en dat alles in een chique doosje. Zelfs met mijn in-ear hatende oren lukt het met dit design ook om er daadwerkelijk gebruik van te maken, al blijft vorm natuurlijk wel subjectief.

Normaliter zou het dan de prijs zijn waar je over zou kunnen vallen, al was de WF-1000XM3 algemeen geaccepteerd als een betere deal op zijn oorspronkelijke 250 euro dan de (inhoudelijk overigens uitstekende) Airpods Pro waren op 300 euro, zeker als je niet in het Apple ecosysteem zit. Maar met een prijs van 149 euro vandaag de dag is dat in mijn optiek helemaal geen punt meer wanneer je in staat bent deze te vergelijken met tal van anderen. Volledig bewust van het feit dat je voor een paar tientjes overal en nergens “gewoon leuke” oordopjes op de kop kan tikken moeten we toch heel duidelijk stellen dat Sony’s aanbod van een heel andere categorie is. Geluidstechnisch, ANC technisch, de WF-1000XM3 is de benchmark waaraan alle aankomende in-ears zich mogen wagen. Editor’s Choice voor de objectieve prestatie, maar Great Value is niet minder op zijn plaats met de huidige 149 euro. Niet per se goedkoop, maar wel degelijk zeer goede value.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.