Nog een paar wilekeurige fotos van de NF-S12A’s in recente builds:


De NF-S12A PWM in de In Win 901. Een kast zonder stock ventilatoren, dus een stevige intake is een mooie toevoeging voor die build. Het scheelde een goede 10 graden op de GPU op stille settings.



En achter in de CM Silencio 652. Gezien daar al een Noctua NH-U12S in zat houden we het zo een beetje in dezelfde stijl.



Het verschil tussen de twee ventilatoren is zo goed zichtbaar, de hoek van de blades is anders bij een case-ventilator dan bij een ventilator op een koelblok, of op een radiator.



Met Noctua producten werken blijft verwennerij. Er is voldoende bewijs dat hun uitstekende specificaties kloppen, de luxe begint al bij de verpakking, je krijgt alle extras die je kan wensen en alles is goed verzorgd. Wat de NF-S12A betreft leveren ze ventilatoren waar je U tegen zegt, met uitstekende prestaties waarbij je je af vraagt hoe het mogelijk is dat ze toch zo stil zijn voor de airflow die ze genereren. Voldoende ventilatoren zijn stil, of geven een flinke airflow, maar onhoorbaar stil –en- toch goed koelen is een gouden combinatie. Onthou wel dat deze modellen welliswaar overal prima te gebruiken zijn, ze wel specifiek als case ventilatoren zijn ontwikkeld en ook in die rol echt uitblinken. Als je een vervanger wilt voor op je radiatoren of processor heatsink, en je moet de ventilator nog aanschaffen, dan kan je beter naar de NF-F12, NF-P12, of andere high pressure ventilator kijken.

Je moet er wel wat voor over hebben, want met een prijs van ca 20 euro zijn deze heren verre van goedkoop in de aanschaf, zeker als je een stapeltje nodig hebt voor je build kan het best in de papieren gaan lopen. Toch blijf ik stellen dat Noctua ventilatoren (en processorkoelers) hun geld waard zijn, want de verwachte levensduur is een veelvoud van de vele goedkope modellen op de markt, en zodra je de levensduur tegen de prijs afzet doen ze het ook erg goed.

Een top kwaliteit en echt onhoorbare bearing, met inmiddels bewezen stofdichtheid en prestaties over de jaren heen, en nog eens een passend lange garantie om je zeker te stellen dat je een lange tijd van kunt genieten? Wat wil je nog meer? Het enige wat ik kan bedenken zijn die situaties waar nog een paar graden winst je meer waard zijn zijn dan de beperkte geluidsproductie, de optie om stilte op te geven voor haardroger-stijl airflow is er eenvoudigweg niet.

Het enige puntje waar je dan nog over zou kunnen vallen is de love-it-or-hate-it kleurstelling. Het is persoonlijk, en hoewel ik deze graag gebruik begrijp ik ook goed dat het soms gewoon echt niet past bij de rest van je build. Je zal zelf moeten bepalen of dat een issue is.

Dan rest enkel nog de keuze tussen de 3 varianten. Persoonlijk is de FLX mijn favoriet en mijn go-to oplossing; op 1200 RPM voor praktisch stille maar zeer goede koeling, of met 1 van de 2 adapters als je echt een onhoorbare computer wilt bouwen zonder te veel in te leveren op prestaties. Ook in combinatie met een fancontroller is hij de betere optie gezien het grotere bereik. De ULN waar ik pas sinds kort ervaring mee heb doet zijn naam ook wel eer aan, maar je verliest de optie om hem sneller te laten draaien, en gezien de FLX met adapter al geluidloos is zie ik de ULN slechts in uitzonderlijke gevallen als de betere optie. Niet dat “de fan is te stil” iets is om echt over te klagen natuurlijk ;). De PWM is dan nog de oplossing voor mensen zonder fancontroller, maar die de ventilatorsnelheid wel actief willen blijven aanpassen (of beter gezegd, laten aanpassen door hun moederbord), en daarmee ook een prima optie.

Al met al geven alle drie de Noctua NF-S12A’s dus een uitstekende airflow en uitstekende geluidsproductie, zijn ze van even uitstekende bouwkwaliteit, en komen ze met alle extra’s die je maar kan wensen. Als je op zoek bent naar case ventilatoren dan denk ik niet dat je betere ventilatoren kan kopen dan deze.


Enkele klikbare hogere res fotos voor de liefhebber:

250 250 ]

Inmiddels heeft Noctua zwart/grijze ventilatoren op de markt heeft gebracht, die sinds enkele dagen nu ook in Nederland te koop zijn. Het gaat om varianten van het S12B design, het lijken iets ander types dan de S12A in deze reviews, maar ik heb er zelf geen ervaring mee dus kan er verder weinig over kwijt. Voor details clicky hier.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.