Productpagina NF-S12A FLXPrijzen en levertijden @ Tweakers.net
Productpagina NF-S12A ULNPrijzen en levertijden @ Tweakers.net
Productpagina NF-S12A PWMPrijzen en levertijden @ Tweakers.netAls je op zoek gaat naar high-end koeling producten dan zal Noctua niet op je wenslijstje ontbreken. Het bedrijf staat bekend om weliswaar wat stevig geprijsde, maar vooral stuk voor stuk kwalitatieve producten op het gebied van koeling. Overigens ook enkel op het gebied van koeling, want naast processorkoelers, ventilatoren, en wat gerelateerde accessoires hebben ze simpelweg geen andere producten in het assortiment.

Ik heb zelf een lange geschiedenis met producten van Noctua, en dan ook enkel in positieve zin. Mensen die wel eens een Noctua processorkoeler hebben gekocht zullen beamen dat het verwennerij is om er mee te werken, vanaf de verpakking, tot het inbouwen en de prestaties, de uitvoering is op alle fronten altijd gelikt.

Een ventilator is niet het meest spannende product om te reviewen, zeker gezien mijn reviews het toch vaak moeten hebben van veel foto’s en bij voorkeur een leuke invalshoek. Echter deze ventilatoren verdienen m.i. zeker enige aandacht, vandaar dat ik er dan ook graag een review van wilde maken. Om deze review wat uitgebreider te houden zal ik drie types van Noctua bespreken, wel allemaal varianten van de NF-S12A 120mm ventilator, om zo wat verschillen te kunnen aanhalen en duidelijk te maken wanneer je welk subtype ventilator zou willen gebruiken.

De NF-S12A serie ventilatoren is gemaakt om als case-fan te functioneren, of beter gezegd in situaties te werken waar sprake is van een minimale weerstand. Hoewel het voor leuke grafiekjes zorgt heeft het dus weinig zin deze ventilator op radiatoren te gaan benchmarken, dus dat zal ik ook niet gaan doen. Voor die doeleinden heeft Noctua andere modellen in het assortiment. Zo heeft de NF-F12 bijvoorbeeld een flink hogere static pressure wat hem geschikter maakt voor radiatoren. Helaas heb ik die ventilatoren zelf niet liggen om mee te nemen in deze review.

De inmiddels iets meer dan een jaar oude NF-S12A gebruik ik echter wel met enige regelmaat, als er ruimte in het budget is tenminste, en het lijkt mij leuk deze ervaringen te delen. De gelijkenissen tussen de drie ventilatoren zijn overigens dermate groot dat individuele reviews wat overdreven zijn. De geluidsproductie en resulterende airflow en pressure is bij alle drie (bij dezelfde RPM) bijvoorbeeld gelijk, gezien ze fysiek niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Voor dat ik begin vind ik het wel van belang te vermelden dat ik bewust geen foto’s bewerk of iets dergelijks, het enige wat ik doe is soms wat bijsnijden en verkleinen naar review-maatjes. Dit juist om een realistisch beeld van de producten te geven, waar stock foto’s van veel producten nog wel eens van de realiteit kunnen verschillen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.