Productpagina @ Samsung


In December 2014 verscheen een actie op Hardware.info dat hobby reviewers met hun review kans konden maken op een test gelegenheid van de Samsung U28D590D. “Laat zien dat je een reviewtje kan maken, en wie weet krijg je de gelegenheid om dit scherm te testen” en als klapper op de vuurpijl mocht je hem nog houden ook! Als reviewtjes maken toch al je hobby is is er weinig reden om niet mee te doen, en het bleek uiteindelijk ook een goed idee getuige het feit dat ik nu tegen dit scherm aan zit te kijken! Bij deze uiteraard mijn dank aan Samsung en Hardware.info om dit mogelijk te maken.

Nu zullen velen van jullie niet onbekend zijn met de heer Kid Jansen die onder andere voor TFTCentral schrijft en regelmatig hele boekwerken naar het Nederlands vertaalt. Laat ik direct voorop stellen dat een dergelijk review niveau behalen een leven aan toewijding vereist, en dat je je tevens minimaal 3 jaar in de bergen van Nepal afzondert om het ultieme niveau van geduldigheid te bereiken. Een knappe prestatie, maar helaas niet iets voor iemand die amper 5 minuten seconden stil kan zitten. Wat ik echter wel hoop te bereiken is vanuit het oogpunt van een echte all-round gebruiker een degelijke ervaring te delen over deze monitor waarbij verschillende gebruiksdoeleinden (zoals gamen, kantoorwerk, schrijven, hobby-fotografie, en natuurlijk het bekijken van leuke katten foto’s op het internet.) besproken worden, en vergeleken worden met de andere schermen tot mijn beschikking. Tot die ‘concurrenten’ behoren onder andere een 1440p scherm van 27”, een 144 Hz ‘Gaming’ paneel en een ultra-wide IPS paneel, dus hoewel ik Samsung zeer dankbaar ben voor de actie betekent dat niet dat ik het de U28D590D makkelijk ga maken.

De Samsung U28D590D is verkrijgbaar vanaf ca 460 euro, en is daarmee een relatief betaalbaar 4K scherm (deze beginnen bij ca 400 euro, waarbij je niet moet vergeten dat er 30Hz modellen zijn die totaal ongeschikt zijn voor bijvoorbeeld een casual spelletje).

Wie is de reviewer Stephan

Stephan
Stephan (32) houdt zich in zijn vrije tijd bezig met het reviewen van componenten. Zijn doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.

2 opmerkingen over “Samsung U28D590D 4K Monitor

  1. Waarom zou men (naast edditing) een 4K scherm kopen? Als ik lees dat een flink duure kaart zoals de GTX 970 het laat afweten, is het slim om te wachten op betere hardware. Want wat heb je nu aan een scherm die niet met hardware en ( vaak) software niet aangestuurd kan worden?!

    1. Het is inderdaad een beetje zoeken naar ‘het doel’ van 4K. Ik ontkom ook niet aan het gevoel dat het deels bedoeld is om mense naan te spreken die nu eenmaal het nieuwste willen, of het nu zinvol is of niet. Vergis je niet, zo’n hoge PPI maakt absoluut een mooie indruk en als je het als upgrade boven 1080p op 24″ dan doe je er ook zeker niet verkeerd aan. Tevens is de 1080p scaling voor games gewoon goed dus het feit dat je games niet native 4K kan draaien maakt ook niet zo veel uit voor een all-round gebruiker.

      Lastiger vind ik de vraag of je dit moet kopen, of een 27″ 1440p IPS paneel met hoogte verstelbare voet voor dezelfde prijs, voor kantoor of all-round gebruik is dat een stevig stukje concurrentie. In dat geval moet je natuurlijk wel een stevige GPU hebben die 1440p gamen aan kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *