Productpagina @ Samsung


In December 2014 verscheen een actie op Hardware.info dat hobby reviewers met hun review kans konden maken op een test gelegenheid van de Samsung U28D590D. “Laat zien dat je een reviewtje kan maken, en wie weet krijg je de gelegenheid om dit scherm te testen” en als klapper op de vuurpijl mocht je hem nog houden ook! Als reviewtjes maken toch al je hobby is is er weinig reden om niet mee te doen, en het bleek uiteindelijk ook een goed idee getuige het feit dat ik nu tegen dit scherm aan zit te kijken! Bij deze uiteraard mijn dank aan Samsung en Hardware.info om dit mogelijk te maken.

Nu zullen velen van jullie niet onbekend zijn met de heer Kid Jansen die onder andere voor TFTCentral schrijft en regelmatig hele boekwerken naar het Nederlands vertaalt. Laat ik direct voorop stellen dat een dergelijk review niveau behalen een leven aan toewijding vereist, en dat je je tevens minimaal 3 jaar in de bergen van Nepal afzondert om het ultieme niveau van geduldigheid te bereiken. Een knappe prestatie, maar helaas niet iets voor iemand die amper 5 minuten seconden stil kan zitten. Wat ik echter wel hoop te bereiken is vanuit het oogpunt van een echte all-round gebruiker een degelijke ervaring te delen over deze monitor waarbij verschillende gebruiksdoeleinden (zoals gamen, kantoorwerk, schrijven, hobby-fotografie, en natuurlijk het bekijken van leuke katten foto’s op het internet.) besproken worden, en vergeleken worden met de andere schermen tot mijn beschikking. Tot die ‘concurrenten’ behoren onder andere een 1440p scherm van 27”, een 144 Hz ‘Gaming’ paneel en een ultra-wide IPS paneel, dus hoewel ik Samsung zeer dankbaar ben voor de actie betekent dat niet dat ik het de U28D590D makkelijk ga maken.

De Samsung U28D590D is verkrijgbaar vanaf ca 460 euro, en is daarmee een relatief betaalbaar 4K scherm (deze beginnen bij ca 400 euro, waarbij je niet moet vergeten dat er 30Hz modellen zijn die totaal ongeschikt zijn voor bijvoorbeeld een casual spelletje).

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.