Het is weer tijd voor een ervaring ontstaan op dezelfde manier als menig productreview ervoor: “Zou je het leuk vinden eens…” gevolgd door een “Zeker!” gevolgd door het inmiddels toch ietwat te bekende gevoel van “Waar ben ik nu weer aan begonnen”. Overigens iets waar ik in de laatste maand alleen al drie keer last van had: Na een telefoon review kwam het idee iets met een robot grasmaaier te doen, en nu iets met een 3D Printer. Ach joh, het houdt ons van de straat.

Bij het binnenrollen van een mega doos met een 3D printer zweefde in mijn hoofd het idee om ‘a noob’s guide to 3D printing’ te maken. Klinkt leuk, maar ik realiseerde mij dat zelfs dat toch wat meer kennis vereist van dat wereldje dan ik heb om er echt een ‘guide’ van te maken. Gemakshalve gaan we het dus “A noob starts 3D Printing” noemen, want yours truly gaat de komende weken namelijk lekker knutselen met een 3D Printer en stapt die ervaring letterlijk met nul voorbereiding, creatieve ervaring, of inhoudelijke kennis in. Even veel noob, maar 100% less guide. Handig? Nop. Leuk? Hopelijk! 😀


Anyhow, om het leuker te maken gaan we het maar samen met jullie doen, met een beetje interactie, print-het-idee-van die en die, en hopelijk wat andere bronnen van inspiratie. Wij gaan eerst aan de slag met de Inno3D M1 printer, een model die naast PLA (wat je veelal in de goedkoopste modellen) ziet ook in staat is ABS plastic te printen, en verder voorzien is van een verwarmd printbed wat kennelijk een prettige feature is (kennelijk, want f- do I know) en een mooie gesloten behuizing. Het is nog maar zeer de vraag of dit model ook echt naar de Nederlandse markt komt, wel zeker zijn de PLA-only Inno3D S1 printers die straks komen met een richtprijs van ca 649 euro. Te zijner tijd, met hopelijk iets meer 3D Print gevoel in de vingers, zullen we daar dan inhoudelijk wat meer op gaan richten als review onderwerp. Voor nu gaan we kijken of het eenvoudig is om die 3D Print wereld in te stappen als leek. Zelf voelde het in elk geval als de ver-van-mijn-bed show, maar wie weet?

Als echte beginner was ik vooral benieuwd naar hoe complex het nu is om te beginnen met 3D Printen, en of je gewoon vlot wat leuke dingen kan doen. Gezien de printer inmiddels eventjes staat kan ik wel zeggen dat er wat dat betreft weinig eenvoudigers is: een typische AIO kleurenprinter kost meer tijd (en irritatie) om op te zetten en te installeren. Hoewel er ook chique zelfbouw oplossingen zijn laat deze Inno3D zoals vermoedelijk andere kant-en-klaar pakketten weinig aan jou over; uitpakken, stekker erin, filament in z’n gat, en het halve werk is klaar. Power on, driemaal ok, en je kan printen, al lijkt het handig om het kalibratie printje (knopje indrukken, wachten) wel netjes uit te voeren ondanks dat er geen reden was om aanpassingen te maken. Wat toegankelijkheid in elk geval positief verrast.


Letterlijk niks gedaan dus, paar kliks, rol erin, hop

Beginnen met printen bleek ook weinig spannend. Op de SD kaart staat een eenvoudig softwarepakket, daarin kan je ontwerpen importeren (of je ze nu download of zelf maakt) en omzetten naar de juiste format voor jouw printer. Bestandje op de SD kaart zetten, touchscreen aanklikken welk bestand je wilt, en gaan.. of eigenlijk… wachten maar. Weinig moeite, houden we tijd over voor andere reviews, nice! Voor zij die denken dat het allemaal een soort complexe tovenarij is: die zorgen kan je vast wegzetten. Direct vanuit de PC via USB printen is overigens wel mogelijk, maar gezien sommige prints uren duren is het m.i. handiger de printer standalone te gebruiken.


Als toch wel een beetje een geek was een tie-fighter model print natuurlijk een verplichting (het handigste bleek twee helfden te printen, snellijm en gaan), zo ook de Day of the Tentacle Purple Tentacle. Creatief of niet, websites zoals Thingiverse staan vol met kant en klare designs waar je verder niks meer voor hoeft te doen. Met tig complete schaaksets op die sites heb ik wel een vermoeden wat er straks uit de printer gaat rollen. Vanuit het reviewer perspectief is het natuurlijk leuk om eens wat zaken te printen die bij andere producten passen, er zijn genoeg fabrikanten die 3D Print designs leveren om hun producten verder aan te kleden, bijvoorbeeld moederbordaccessories bij Asus, extra knoppen voor de Roccat Nyth muis, accessoires voor je Cooler Master MasterVanAlles, of extra’s zoals een headset holder voor de Core P3 behuizing van ThermalTake (review inc fyi 😉 ).





I am.. Groot!

Na de eerste prints kom je echter wel wat uitdagingen tegen. Zo kan je niet lukraak alles printen maar moet je rekening houden met de verticale (van beneden naar boven) opbouw en het feit dat het plastic natuurlijk ergens aan moet hechten. Met rafts en supports werken wordt stap 2 in elk geval, dat doen we een volgende keer. Ook valt op, en ik heb er inmiddels aardig wat ervaringen over gelezen, dat je het liefst aanwezig bent tijdens het printen, soms legt de rol filament zichzelf in een kleine knoop bijvoorbeeld. Eenvoudig om te beginnen: zeker. Helemaal effort-loos alles printen? Nee.

Toch lijkt vooral “Wat gaan we printen” de voornaamste uitdaging voor mensen als wij die met zo’n apparaat aan de slag gaan zonder direct een concreet doel te hebben, normaliter koopt iemand zo’n apparaat toch voor een specifieke reden. En hoewel erg leuk dat we nu nieuwe zelf geprinte eierdopjes hebben vermoed ik dat dat niet de primaire reden zal zijn van de meeste printer koopjes. Ik schat de kans ook niet heel groot dat iemand dit leest en voor e grap meteen zo’n ding koopt, maar probeer eerder de angst weg te nemen bij mensen die er wel over denken, maar wellicht nog denken dat het veel moeite is. Ik kan niet alle printers beoordelen, maar de toegankelijkheid zit hier wel snor wanneer je net door één kopje koffie heen komt voor de hele installatie.


BB-8 cookie cutter, life essentials.


Nieuwe eierdopjes 😀

Omdat ik wel met snelle vingers maar niet met bijzonder veel creativiteit geboren ben (Meneer Jansen die mijn gehele schoolcarrière jaar in jaar uit een 5 gaf voor tekenen want “Hij doet wel zijn best, maar hij is gewoon niet creatief”, jou krijg ik nog wel een keer…), en dat we weinig concrete doelstellingen hebben, bij deze onze vraag: Als jij enkele weken los zou kunnen gaan met zo’n 3D Printer, wat zou –jij- dan printen? Wellicht heb je iets in Sketchup gemaakt dat je graag geprint zou zien (vergeet dan niet dat een model ook wel een beetje 3D printbaar moet zijn), of wellicht heb jij iets anders dat je dolgraag geprint zou willen zien? Laat het weten en de leukste tips en designs gaan wij printen. Ideetjes in een reactie zijn prima, concrete designs kan je mailen naar Foritaindoes3d apenstaart gmail punt com. Alleen links naar grote 3d print design websites worden overwogen, websites van bekende fabrikanten of designs ingezonden in het .stl formaat. Als jullie het leuk vinden maken we er binnenkort ook een leuke win-je-design actie van, tzt kan je idee dan gerust nogmaals ingezonden worden.

[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/a-noob-starts-3d-printing-pt1/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.