Abkoncore Cronos 510S review


Vandaag werpen we weer blik op een case van Abkoncore, want na de bijzondere verschijning van de Ramesses 320 zijn we natuurlijk benieuwd naar de andere kasten van dit relatief nieuwe merk. In dit geval kijken we naar de gunstig geprijsde Cronos 510S, een ATX-behuizing met het een en ander aan RGB elementen. Naast een tempered glass paneel is deze case gekenmerkt door de aparte uitsparing op het front-panel met daarachter een aRGB-strip. Met zijn prijskaartje van €55 in ons achterhoofd gaan we kijken of deze case veel toevoeging aan het huidige aanbod geeft, of een geval dertien in een dozijn is. We zijn benieuwd!


Design


Eenmaal uitgepakt verschijnt daar de behuizing, zo zien we een prima ATX formaat, mooi doorzichtig tempered glass paneeltje en een wat ongebruikelijk voorpaneel. Het zijpaneel is te verwijderen door de vier schroeven los te draaien. Standaard komt deze kast met een bijpassende RGB fan, deze is samen met het front-panel te bedienen in zeer diverse lichtmodi. Kleine sidenote: zowel de RGB controller als de fan dien je met een losse MOLEX-connector van stroom te voorzien, een SATA-power aansluiting lijkt me een veel beter alternatief in dit geval.



Qua bouwkwaliteit is deze case best een mooie voldoende waard. Het staal van deze case is van goede dikte en dus niet te bewegelijk, de zijpanelen sluiten dan ook goed aan. Op dit vlak: prima.


Het feit dat het front-panel van vrij goedkoop ogend kunststof gemaakt is, is geen ramp an sich. In dit geval ligt de focus wat meer op het RGB-effect, al is de lichtopbrengst wat beperkt en zal je in een lichte ruimte lastig de kleuren kunnen zien.


De I/O’s: Power, LED, reset, audio, 2x USB2.0 en 2x USB3.0, iets wat we in op dit prijspunt wel als standaard kunnen zien.


Specificaties


Uiteraard levert Abkoncore ook een mooi overzichtje met de specs, foutje: de behuizing heeft géén beschikking over een 5,25” drive bay, maar wel degelijk over maximaal 6 SSD’s of 2 HDD’s drive bays.


Binnenkant


Verder naar de binnenzijde zien we dat deze case voorzien is van een PSU-shroud met een doorkijkje naar je voeding. Dee uitsparing voor de voeding ben ik niet een zeer groot fan van, maar het kan er mee door. Waar ik ook niet bepaald blij van wordt zijn de buig-en-breek PCI slots, daarentegen moeten we wel reëel blijven, het is eenmaal geen dure case dus er moet ergens op bezuinigd worden.



Voor het managen van je kabels zijn er een goed aantal doorvoeren aanwezig en aan de achterkant kan je ook een mooie hoeveelheid kabels kwijt. Eventueel kan je hier ook nog wat SSD’s of HDD’s kwijt, en voor een grote voeding kan je de drive-bay ook nog iets opschuiven.


In de praktijk


Voor de goede orde, hierbij de gebruikte onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Wat vrij snel opviel bij het inbouwen is het feit dat bovenin de behuizing vrij beperkt ruimte beschikbaar is, waardoor het wat krap wordt met je CPU voedingskabel. Ook zal een 240mm radiator bovenin geheid niet passen als je geen gebruik maakt van super lage geheugensticks, het had wat ruimer gemogen. Verder kunnen we best tevreden zijn, vooral de verticale GPU houder en de verdere ruimte voor cable-management maken veel goed.



Vanaf heden heb ik mijn testmethode iets aangepast. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden.







Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.

Met de Blender stress scoort de Cronos 510S voldoende, hij koelt niet bijzonder goed maar is daarbij ook in verhouding best stil. Bij de gaming prestaties zien we vergelijkbaar: niet de allerbeste koeling maar zeker goed genoeg, en dat met weinig herrie. Voor koeling en geluidsdemping dus een mooie voldoende.



Showcase


Een paar pics voor de show:


Kleine sidenote, door de wat mindere lichtopbrengst is het RGB-effect best lastig om mooi op beeld te krijgen, in het donker komt het wel redelijk goed tot zijn recht.





Conclusie


Om dan terug te komen op de vraag, brengt deze case veel nieuws of is het een als velen? Mijn mening is daarbij wat verdeeld. Aan de ene kant is de Cronos 510S best een leuk kastje met een prima uitstraling en een grappig RGB effect, aan de andere kant voelt het geheel gewoon wat minder kwalitatief aan door het kunststof front panel en is de lichtopbrengst nou ook niet je van het, waar het juist om zijn RGB feature gaat. Ook zijn er genoeg puntjes zoals buig-en-breek PCI slots, MOLEX-connectors voor de fan en RGB, wat ruimtetekort aan de bovenzijde van het moederbord en meer kleine dingetjes die duiden op een wat goedkopere case.

Qua basis is deze case wel degelijk te noemen, aan de binnenzijde is hij relatief ruim en klopt het allemaal wat meer, al had hij wat meer hoogte mogen hebben rond het moederbord. Bouwkwaliteit technisch gezien is het verder best een prima kast, de basis is dan ook gewoon goed in orde. Voor 55 euro kan ik deze case echter toch niet met volle overtuiging bij iedereen aanraden, er is nu eenmaal veel concurrentie in dit prijssegment. Voor wie echter gecharmeerd is door zijn looks kan de Cronos 510S best een leuk kastje zijn:



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.