Abkoncore Ramesses 320 review


Vandaag zullen we kijken naar een voor ons niet geheel bekend merk, namelijk Abkoncore, een kleine introductie is daarom op zijn plaats. ABKO, het Koreaanse moederbedrijf van dit merk, is in Europa recent samen gaan werken met Spire (bekend van het merk X2) om zo Abkoncore ook hier op de kaart te zetten. Recent zijn ze vanuit Nederland gaan werken om zo hun diverse aanbod in computer cases, randapparatuur en meer hier aan de man te brengen. Oftewel, een nieuw merk en dus veel nieuwe producten, we zijn benieuwd.

De case waar we vandaag naar gaan kijken is de Abkoncore Ramesses 320, een full-size ATX behuizing van maar liefst 56 cm hoog met een 6-tal RGB-fans met diverse verlichtingseffecten. Deze case komt met een Europese richtprijs van maar liefst 169 euro, maar levert voor die prijs naar eigen zeggen een uniek koelingssysteem, premium uiterlijk en vele luxe. Nieuwsgierig werden we er in ieder geval wel van.


Eenmaal uitgepakt valt het formaat zeker op, 56 centimeter is best wel flink, maar wel op een positieve manier. Aan de buitenkant is de 320 een behoorlijk nette case, zo heeft hij aan twee kanten tempered glass panelen en ziet het geheel er strak uit. Als we kijken naar de bouwkwaliteit kunnen we hier best tevreden over zijn: stevig metalen frame waar de glazen panelen goed op aansluiten. Deze combinatie van metaal en glas zien we daarentegen ook bij een goedkopere Pure Steel en vergelijkbaar, maar dan levert de Abkoncore wel een grotere wow-factor door zijn formaat.




Als we kijken naar de voorkant valt voornamelijk op dat deze lekker eenvoudig en strak gehouden is. Naast audio, twee USB2.0, twee USB3.0 en wat knoppen zien we het logo, wat net als al deze poorten eenmaal ingeschakeld op zal lichten synchroon met de fans, best gaaf! Jammer is dat de knoppen erg cheap aanvoelen wat wel weer enige afbreuk doet aan de uitstraling. Ook mis ik hier een USB-C poort, iets wat we anno 2019 toch graag zien.

Tijdens het gebruik is opgevallen dat de USB poorten erg los zijn, je schuift USB-sticks er zo wel 1-2-3 in, maar komen er net zo snel weer uit, puntje van aandacht.



Aan de binnenkant ziet alles er ook netjes uit, zo zijn de kabeldoorvoeren voorzien van rubberen grommets en toont het allemaal erg strak; geen rare fratsen of zichtbare drive-bays die het zicht kunnen verpesten. Net als de buitenkant is de binnenkant van vrij stevig metaal en toont dit gewoon degelijk.



Onderin de case vinden we een tweetal wat apart gevormde ‘straalmotor’ fans met aan de onderkant van de case nog een magnetisch stoffilter. Overigens is het grote voordeel van alle fans dat deze via één kabel zowel de ventilator als de verlichting aansturen, dit betekend minder kabels en dus ook minder gedoe met cable-management, zouden meer fabrikanten mogen doen.



Voor de aansturing van de fanspeed en de verlichting biedt Abkoncore een controller aan welke plek heeft voor 10 fans, best een behoorlijk aantal dus. Op deze controller zit nog een aantal knoppen welke functies van de remote over kunnen nemen, normaal zal je deze dus niet gebruiken. Voor de aansturing van deze controller is er een kleine IR-ontvanger aan een kabeltje welke je los in de case dient te plaatsen, dat had best wat netter gemogen.


We kunnen spreken van een primeur, dit is namelijk de eerste case op de testtafel met een afstandsbediening. Deze afstandsbediening is een relatief simpel exemplaar met een aantal knopjes om de aRGB in te stellen, best prima bij gebrek aan een 3-pin aRGB connector en verdere on-case bediening, al zien we tegenwoordig liever toch de ondersteuning om alles te syncen via één applicatie. Wat overigens wel netjes is, je kan de fanspeed ook veranderen via de remote, al zal je wel altijd heel goed moeten richten op de IR-ontvanger.


In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Bij het installeren zijn er geen gekke dingen naar voren gekomen. Aan de achterkant is het ook goed in orde, gewoon zat ruimte voor je kabels en er passen ook nog 2 HDD’s en een SSD, niet uitgebreid maar voldoende. De locatie van de PSU-shroud lijkt wat vreemd maar praktisch gezien heb ik daarmee geen problemen ondervonden, je kan er flink wat kabels en dergelijk kwijt. Puntje van aandacht: er zijn geen uitsparingen om tie-wraps of klittenbandjes te gebruiken voor cable-management, nu wordt het vrij snel rommelig.



Verder naar het testen van de geluids- en temperatuurprestaties. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden.







Als we kijken naar de CPU en GPU temps ziet dit er netjes uit, super koel is het niet maar moeite met de hitte heeft de zeker 320 niet. De andere temperaturen in de case zien er daarbij weer super netjes uit; met beide testen scoort hij het beste.

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing. Beide geteste Abkoncore’s laten zich in deze test goed naar voren komen, zowel de Ramesses 320 als de Cronos 510S zijn hier goed stil.



Showcase


Met zijn aRGB effecten komt deze case toch het beste over, hier wat foto’s voor de show:



Persoonlijk vind ik de manier hoe de zijpanelen getint zijn erg gaaf, je ziet zo net de verlichtte hoogtepunten waar lelijke kabels vrijwel uit het zicht verdwijnen.






Conclusie


Of de Ramesses 320 van Abkoncore een goede case is? Op de meeste vlakken heeft Abkoncore de zaken prima op orde: hij heeft een goede bouwkwaliteit, er zitten veel fans bij die voor een goede airflow zorgen en het is met zijn aRGB effecten en tempered glass panelen zeker geen straf om naar te kijken. De manier waarop de zijpanelen getint zijn geven nét genoeg doorkijk naar de binnenkant dat verlichte onderdelen, zoals de fans, de aandacht trekken en losse kabels grotendeels uit het zicht onttrokken worden, en dat geeft gewoon een mooie effect.

Toch zijn er wat puntjes die je voor 169 euro beter verwacht: de simpele en goedkoop ogende afstandsbediening die Abkoncore meelevert doet een beetje af aan de verwachtingen van luxe die dit prijspunt met zich mee brengt, en een aRGB connector om de RGB door je moederbord te laten beheren en synchroniseren ontbreekt wat eigenlijk onbegrijpelijk is. De voetjes zijn ook wel erg simpel en de aan-/uitknoppen voelen te goedkoop aan, daarmee zien we hier en daar net niet die afwerking die je bij een case van 169 euro wel verwacht. Dat je maar liefst zes verlichte fans krijgt én een RGB/fancontroller op dit prijspunt is uitzonderlijk, maar dat gaat dus ten koste van wat aandacht voor details elders. Begrijpelijk, maar wel iets dat jij vooraf moet weten.

Dan blijft er slechts één vraag over: kopen of niet? Ja, uiteraard als dit jouw smaak is of veel ruimte in een kleine footprint wilt, en zolang je de Ramesses 320 ziet als een degelijke 100 a 120 euro case waar je bij van plan was de nodige aRGB fans of accessoires te kopen. Iets waar je normaliter makkelijk 50, 100 of nog meer euro’s aan kwijt bent bovenop de prijs van je case zit er hier dus gewoon bij. Voor 169 euro koop je absoluut beter afgewerkte behuizingen en de waarde zit dus vooral in de extra aRGB actie, maar als we die kosten van ‘veel RGB’ verrekenen, zien dat de koeling goed is en de uitstraling echt een unieke nieuwe optie naar de markt brengt, dan vinden we de Ramesses 320 zeker een case die je serieus kan overwegen.

Update: Abkoncore vertelde ons dat er vanaf volgende maand (ca) ook een Ramesses 320 SYNC op de markt zal verschijnen. Deze heeft wel een aRGB header om alle verlichting vanaf je moederbord te synchroniseren, dus als je dat graag wil: prima. Verwacht een meerprijs van ca 5 euro.




Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.