ADATA SC680 review


Het was hoog tijd dat we ook ADATA aan onze test line-up toevoegden. Binnenkort bekijken we ook wat interne SSDs, vandaag is de externe SC680 aan de beurt. Een USB 3.2 Gen 1 (USB 3.1) SSD die licht, betaalbaar en snel denkt te zijn. Is dat ook zo?


De Basis


Het doosje glimt mooi, altijd een goed begin. Daar staat ook PS5 en Xbox compatibiliteit op, maar tot dusver hebben we (op de Minix na) geen enkele SSD gehad die niet console compatible was dus dat maakt niet heel veel uit.
ADATA richt zich vooral op een laag gewicht en compacte vorm. Met 86 x 62 x 10mm (53mm2) is hij redelijk compact, maar niet uitzonderlijk in onze line-up. Met 36 gram is hij wel één van de lichtere. Om dat mogelijk te maken kiest ADATA echter voor plastic, en nogal goedkoop voelend glimmend plastic. Het soort waar krasjes op zitten op het moment dat je er naar kijkt. En dat is toch jammer, want de meeste andere SSDs in de grafiek voelen gewoon chiquer aan. Licht is leuk, maar licht en aluminium is leuker dan een goedkoop gevoel.

SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien, dat gaat ook voor externe SSDs op. Elke SSD door gaat door een flinke hoeveelheid aan tests, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten. In deze geschreven reviews vindt je een deel van de relevante resultaten terug. In de videos, later dit kwartaal, vindt je een grotere hoeveelheid.

Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende twee suites:

– Data: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en eventuele cache opties en minder het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een SSD zoekt om wat lichte bestanden of applicaties vanaf te openen

– Full: Dit is een langere, complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive of bij intensief gebruik de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers moet je deze test dus zwaarder wegen.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Om actief vanaf de drive te werken doet de ADATA het best goed wanneer je je bedenkt dat het een USB 3.2 Gen 1 drive is, hij blijft de Samsung T7 Touch en Transcend ESD350C zelfs voor. USB 3.2 Gen2 drives kosten echter lang niet altijd meer, en daar zitten wel wat snellere tussen.

Full:


Bij intensiever gebruik zakt hij wat in. Nog altijd één van de betere USB 3.2 Gen 1 drives, maar voor dit soort scenario’s zouden we dan toch echt USB 3.2 Gen2 drives overwegen.

Maximale snelheden


Externe SSDs gebruik je niet alleen als actieve opslag, maar vaak ook om snel data over en weer te zetten. Hier zien we de maximale overdracht snelheden met 32 GB aan Data.En hier de tijd die de SSD nodig heeft om 100 GB te lezen of te schrijven:In de file transfers valt de ADATA SC680 niet echt meer op. Hij misstaat niet in zijn segment, in het gunstigste geval bespaar je 30 seconden op 4 minuten, maar in zo’n sterk speelveld zijn ook kleine verschillen toch wel relevant. Zeker wanneer het een product is dat het toch vooral van de prestaties moet hebben.


Conclusie


De ADATA SC680 doet het voor een USB 3.1 Gen1 drive aardig wanneer je er actief vanaf werkt, maar weet zich in het overzetten van data niet echt te onderscheiden. Nu is het niet heel vreemd dat SSDs dichjt elkaar zitten, maar dan moet je als fabrikant wel iets proberen te doen om toch op te vallen. Ze proberen dat te doen met een laag gewicht, maar in de praktijk zie ik het tegendeel gebeuren: de keuze voor goedkoop plastic laat eerder een wat negatieve smaak achter, terwijl er vervolgens alsnog lichtere alternatieven zijn met een chiquere behuizing.

Wat dan resteert is prijs, mocht het ze lukken deze SSD heel scherp in de markt te zetten dan kan hij wel degelijk interessant zijn. Op dit moment is dat echter niet aan de orde, en is hij lastig leverbaar of duurder dan zelfs sommige van de snellere USB 3.2 Gen2 alternatieven. Op dat moment dien je hem uiteraard niet te kopen. Maar wie weet, in de huidige markt verandert er veel, en als ADATA werk maakt van de prijs en beschikbaarheid kan het een leuke instap externe SSD zijn.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.