ADATA XPG Spectrix D80 DDR4 review


“Meet the world’s first DDR4 RGB RAM memory with a hybrid liquid-air cooling system” is het eerste wat ADATA of XPG, hun gaming sub-brand, over de Spectrix D80 geheugenmodules zegt. En ja, elke fanatieke tech nerd ziet deze foto’s en zal een ander idee bij het concept “liquid cooling” hebben, maar dat de marketing saus wat dik is betekent niet dat het geen interessante producten zijn. In deze review gaan we dan ook kijken in hoeverre jij deze toch wilt overwegen, zowel voor Intel als AMD.

We kijken specifiek naar de 16GB (2×8 kit) 3200 MHz C16 kit die voor ca 109 euro over de toonbank gaat. Daar hebben we twee kits van, en we hebben hem zowel als 2×8 als 4×8 getest voor liefhebbers van 32 GB of een volle set geheugenbankjes.


De modules


Ze zullen het niet leuk vinden om te horen, maar de modules deden mij een beetje aan Corsair LPX geheugen denken, maar dan met een XPG logo in het midden. Niets mis mee natuurlijk, want een zwart metalen heatsink maakt hem verdomd makkelijk te combineren met tal van andere hardware. Mocht je willen bestaan ze ook in het rood, maar die zien wij vooralsnog niet in de regio.





De eerste keer uiteraard even een paar keer heen en weer schommelen en zelf zien dat er daadwerkelijk water in die balk bovenop zit. Of het veel doet, of in hoeverre koeling op DDR4 3200MHz geheugen sowieso nut heeft, even terzijde. Totale hoogte komt op 46,65 millimeter, niet enorm hoog voor DDR4.

Intel – de test


Vergelijken doen we op ons ASUS ROG Strix-F Intel Z370 platform met een i7-8700K. Compatibility is daar nimmer een probleem geweest en ook met deze setjes bleek dat niet het geval. We tweaken niet met timings en subtimings en selecteren enkel het XMP profiel; we vermoeden dat jullie normaliter ook niet verder gaan.

Wat de resultaten zelf betreft? Zoals te verwachten was maakt het allemaal geen ene pepernoot uit. Enkel echt langzame kits wil je vermijden, maar een 3200 MHz C16 kit als dit doet het gewoon prima.




Wat overclocken betreft? OC resultaten zijn altijd sterk sample afhankelijk, en omdat onze resultaten nimmer garanties zullen geven aan jou (plus dat fabrikanten dan kunnen cherry picken) gaan we er simpelweg niet op in. Menig geheugenkitje maakt geen harde beloftes welke chips worden gebruikt, vaak wisselen ze afhankelijk van prijzen en aanbod, dus dat maakt het overclocken van een review sample nog minder interessant.


AMD – Compatible?


Zelf geeft ADATA weinig informatie over AMD Ryzen support. Dat zegt echter weinig gezien hun FAQ ook al jaren niet geupdate lijkt (de eerste vraag gaat over DDR3 op 1333 MHz snelheden, ahem). Er was natuurlijk één makkelijke oplossing: installeren, en gaan.

We installeerden deze kit zowel als 2×8 als 4×8 op de MSI X570 Godlike gecombineerd met een Ryzen 9 3900X. Ook hier simpelweg het XMP profiel geselecteerd, het systeem aan de tand gevoeld, en niets aan de hand.

Een vergelijkende test op AMD Ryzen van DDR4 is vooralsnog niet aan de orde, maar we zien dus geen problemen met onze kit. Of dat met alle kits in deze reeks opgaat weten we uiteraard niet, en zoals je aan de onderstaande lijst kan zien zijn er flink wat verschillende varianten op de markt gezet. Hou dat dus goed in de gaten!


De uitstraling die telt


Die combinatie met de MSI X570 Godlike zet de modules ook een beetje beter in perspectief. Ze gaan namelijk gewoon prima samen met andere dominant zwarte componenten, of wanneer je bijvoorbeeld zwart en zilvergrijs wil combineren. Geen unieke eigenschap, wel handig.


En dan is er uiteraard de RGB. Geen gebrek aan RGB, kleuren zijn goed (zie je duidelijk als we het donker maken), en geen gebrek aan helderheid.







Positief is dat de verlichting op de moederborden van die grote vier via de moederbord RGB software te beheren zijn. In dit geval met MSI Mystic Light, maar bij welk merk jouw hart ligt maakt dus niet uit. De functies wisselen dus wel per fabrikant, maar in de veronderstelling dat het geheugen onderdeel is van een groter RGB geheel krijg je ze dus wel passend.



Conclusie


Het grootste probleem voor geheugenfabrikanten is dat er gewoon veel te kiezen is. G.Skill’s populaire Trident Z RGB en Corsair’s Vengeance RGB PRO kosten bijvoorbeeld grofweg hetzelfde, en er zijn nog tig anderen. Vooral Corsair is een geduchte concurrent gezien hun software meer opties biedt dan dat van de moederbordfabrikanten waar ADATA op vertrouwt. De vraag wat ADATA met deze XPG Spectrix D80 dan echt uniek doet om je te overtuigen is lastig te beantwoorden. Ze roepen zelf ‘waterkoeling’, maar ‘waterkoeling’ op componenten die hooguit hand-lauw worden is gewoon niets meer dan een mooie marketing kreet om jouw aandacht mee te trekken.

Het komt daarmee vooral neer op dagprijs en de vraag of dit de uitstraling is die jij zoekt. Vind je het mooi, dan is het objectief een prima geheugenkit. Vind jij wat anders mooi, dan kan je met een gerust hard shoppen in de wetenschap dat het onder de streep allemaal niet zo gek veel uit maakt wel merk je pakt. Compatibility issues terzijde uiteraard, maar dat is hier niet aan de orde. Ze presteren prima, zijn niet te hoog wat ze net wat meer compatible maakt dan de meeste RGB concurrenten, en ze zijn Ryzen compatible zonder gedonder of bios getweak. Niet zo bijzonder als sommige kreten doen vermoeden, maar wel gewoon prima.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.