Advies: Gaming headsets

Update Juni 2019


De beste headset uitzoeken valt niet mee, uiteraard helpt het lezen van reviews en doen reviewers (meestal toch) hun best om de beste uit te zoeken voor je, maar de realiteit is dat de markt voor gaming headsets gevuld is met tal van goede, sterk concurrerende headsets waarbij het ook voor ons niet altijd even makkelijk is om aan te wijzen wat nu beter is. Het wordt nog lastiger gemaakt door het feit dat audio subjectief is; de één wil een diepe bass ten koste van alles, voor de ander alleen detail, om over pasvorm en verschillende hoofden nog maar niet te beginnen.

Een lijstje met de beste headsets bestaat dus niet, maar dat neemt niet weg dat we je willen helpen om een betere keuze te maken. Hiervoor zullen we door een aantal budget reeksen lopen en ingaan op wat zaken waar je rekening mee moet houden, en we halen de overtuigende aanraders die ons het meeste bij zijn gebleven aan. Voor aanschaf raden we aan de uitgebreide reviews te lezen, want we gaan hier niet in elk detail van al de producten in.

Uiteraard zijn we heel erg benieuwd naar feedback, dus laat zeker even een reactietje achter of je meer van dit soort content wilt zien, en wat je van deze vond! Heeft dit jou geholpen? Onderaan elk advies vindt je een linkje naar de (betrouwbare!) webshop met de scherpste prijs. Met die links steun je ons tegelijkertijd.


20-40 euro: Mag het een onsje meer zijn?


We zijn niet vies van budget hardware; als er goede opties zijn voor een lage prijs, waarom niet! Kijken we naar game muizen dan zien we voor weinig ook echt wat uitblinkers. Gaming headsets aan de andere kant? Ja, er zijn best wat aardige opties als je echt niet meer te makken hebt, maar de concessies ten opzichte van de volgende prijscategorie zijn erg groot. Zowel op gebied van bouwkwaliteit, geluidskwaliteit en microfoonkwaliteit moeten we vragen: Mag het een onsje meer zijn?

De Edifier G10 die hier voorheen stond maakt plaats voor de Sharkoon Skiller SGH2 die vooral wat comfort betreft net wat meer in de smaak valt (Al blijft de G10 een prima alternatief). Bouwkwaliteit is dik prima, hij ziet er leuk uit, comfort klopt, je hebt USB zodat je niet afhankelijk bent van je eventueel matige audiochip in de pc, en hij klinkt goed voor zijn prijs. Wel wat zwaar, maar je kan niet alles hebben voor 24,99. Ons advies blijft: overweeg sterk de stap hierboven te pakken, maar als je echt niet meer uit te geven hebt is de SGH2 dik prima.


Bekijk de Sharkoon SGH2 bij Amazon.de

40-60 euro: CM’s nieuwe comfort topper


Vorige editie was dit een lastig segment, waar de Corsair HS50 (in alle opzichten prima waar voor je geld) het opnam tegen wat incidentele aanbiedingen op flink duurdere modellen. Inmiddels hebben wij een model getest dat deze prijsklasse eenvoudig de zijne maakt: de Cooler Master MH751. Het design is gebaseerd op hetzelfde frame als de Sony MDR-1R die ik zelf al jaren gebruikte, en dat maakt dit één van de, zo niet de meest comfortabele headset onder de 100 euro of erboven.

Enkel als je om een enorm diepe bass geeft kan je misschien beter even doorzoeken, maar hij klinkt uitstekend in games en muziek, heeft een opvallend goede mic die zelfs prima op kan tegen de volgende stap duurder, is ruim verstelbaar, en nogmaals zit dermate goed dat ik hem zelfs met een collectie aan high-end headsets nog consequent gebruik. Voor 55 euro heb je met de MH751 een uitstekende alleskunner voor een mooi bedrag.


Bekijk de Cooler Master MH751 bij Megekko

60-90 euro: in de wolken


Deze titel kan blijven staan, want het segment tot 100 euro blijft voor ons van HyperX. Wel mag de Cloud II nu plaats maken voor de Cloud Alpha, die in praktisch elk opzicht een stap in de goede richting zet. Je levert USB audio en virtual surround in, maar krijgt een headset die simpelweg iets comfortabeler is en iets beter klinkt dan zijn voorganger. Ook vergeleken met flink duurdere modellen houdt deze goed stand.

Eerlijk is eerlijk, de upgrade boven de MH751 is niet dermate extreem dat we de meerprijs van ca 30 euro (of 60%) onbenoemd laten, maar het geluid is beter en nogmaals: nog een stap beter dan de Cloud Alpha kost je echt flink meer.


Bekijk de HyperX Cloud Alpha bij Bol.com

Heb je een zeer matige audiochip in je PC? Pak dan de MH752, de USB variant van de MH751, want een analoge headset als de Cloud Alpha komt dan mogelijk niet tot zijn recht. Normaliter niet de meerprijs waard echter als je reeds een goede audio chip op je moederbord hebt.

Bekijk de Cooler Master MH752 bij Megekko

80-100 euro: Instap draadloos


Een chique draadloze headset is enorm fijn, maar dat draadloos niet heel duur hoeft te zijn toont Corsair met hun HS70. Een headset die enerzijds nergens echt enorm in uitblinkt, maar tegelijk alle fundamentele elementen van een goede gaming headset wel voor elkaar heeft: kwalitatief keurig, geluid is keurig, microfoon komt prima voor de dag en de pasvorm komt op de meeste hoofdmaten goed voor de dag wat het een redelijk makkelijke aanrader maakt ongeacht persoonlijke voorkeuren.

De meerwaarde van draadloos zal niet voor iedereen relevant zijn, maar zelf zijn we er helemaal voor. Fijn om vrij te kunnen bewegen, zeker als je ook consoles speelt, en de accuduur is ruim genoeg om twee lange nachten te gamen zonder te hoeven laden. Beter kan als je meer uitgeeft, maar voor 99 euro staat de HS70 zonder concurrent, en momenteel is hij zelfs v oor 85 euro te krijgen bij Alternate. Een no-brainer eigenlijk.


Bekijk de Corsair HS70 bij Alternate

Meer over de HS70 en enkele andere draadloze headsets vind je in de onderstaande video:

De 100 euro voorbij – Draadloos


Heb je wat meer budget en zoek je iets draadloos, dan is de HyperX Cloud Flight een interessante overweging met wat voor- en nadelen ten opzichte van de HS70. Zo is de accuduur fenomenaal, 25 a 30 uur is prima haalbaar ten opzichte van grofweg de helft voor de meeste alternatieven, heeft hij een brede soundstage voor competitive FPS games en is hij ook extreem licht op het hoofd. De keerzijde daarvan is dat hij in muziek niet beter klinkt en eigenlijk veel goedkoper (understatement) aanvoelt. Toch, een headset die je niet op je hoofd voelt is heel aangenaam, dus het is en blijft onze fanatieke e-sport aanrader:


Bekijk de HyperX Cloud Flight bij Coolblue

Nog een stap omhoog is de Steelseries Arctis 7. Ongeschikt voor zeer grote hoofden, maar verder in elk opzicht een goed gebalanceerde draadloze headset. Wat beter geluid all-round dan de HS70, duidelijk chiquer gebouwd en afgewerkt dan de Cloud Flight, en eigenlijk verder weinig op aan te merken.


Bekijk de Steelseries Arctis 7 bij Bol.com

De Logitech G935 verdient een eervolle vermelding als headset met het beste geluid in een draadloze headset, vooral als je immersie zoekt in games en films. Zelfs de flink duurdere Arctis Pro heeft er wat dat betreft een pittige kluif aan. Helaas laat Logitech ook wat punten liggen waar je serieus over moet denken alvorens je deze als upgrade overweegt. Zo is hij erg log en zwaar, zelfs voor een draadloze headset, en de accuduur blijft een paar uur achter zijn concurrentie.


Bekijk de Logitech G935 bij Coolblue

De 100 euro voorbij – Bedraad


Wil je echt een stap maken wat geluidskwaliteit betreft, dan is de Sennheiser GSP 600 een uitstekende optie. Inmiddels net onder de 200 gezakt, voorheen ca 249 euro. Veel geld, maar daarvoor krijg je wel een headset met een echt uitstekend geluid, indrukwekkende bass, en uitstekende microfoon. Kwalitatief op elk vlak een forse upgrade boven de Cloud Alpha zoals de prijs doet vermoeden.

Let wel op dat dit advies niet zonder kanttekeningen is. Ook de GSP 600 is vrij zwaar en groot, en ik vind het overdreven brede design ook geen verbetering ten opzichte van Sennheiser’s vorige generatie die veel slanker op het hoofd zat; hier wil je niet voor je plezier mee buiten lopen. Let ook op dat hij direct uit de doos stevig clampt, maar dit kan je redelijk makkelijk zelf wat oprekken, net als met menig andere Sennheiser overigens. Ook heb je een degelijke geluidschip nodig om er het maximale uit te halen. Kortom: Top spul, maar het moet net in je plaatje passen.


Bekijk de Sennheiser GSP 600 bij Amazon.de

Eervolle vermelding aan de Sennheiser G4Me One, een vorige generatie van Sennheiser. Eveneens goed comfort en geluid, en momenteel voor zo’n 149 euro te koop. Deze valt een beetje tussen de GSP 600 en de Cloud Alpha in, maar is leuk als je budget ontoereikend is voor de GSP600.

Geld over?


Maakt het echt niet uit wat het kost en wil je gewoon compromis loze headsets? Dan zijn er twee echte uitblinkers.

Bedraad is dat de beyerdynamic MMX 300 v2. Geluidstechnisch een marginale upgrade boven de GSP 600, dat verschil is klein genoeg om het subjectief te noemen of af te schrijven als iets wat je niet ervaart zonder dat je ze naast elkaar legt. Het design is echter lichter, hij zit zachter rond de oren (zeker met een lange zit merkbaar!), en de microfoon is nog een stapje beter. De huidige 100 euro meerprijs voor de beyerdynamic is lastig objectief te verdedigen met de geringe verschillen, maar als je het geld kan missen vind ik de beyerdynamic wel de betere. Leuk detail: Je kan hem via de website van beyerdynamic naar eigen smaak van gekleurde details voorzien.


Bekijk de beyerdynamic MMX 300 v2 bij beyerdynamic

Aan het eind van het draadloze avontuur staat de Steelseries Arctis Pro Wireless. Ook deze gaat richting de 300 euro. Puur op detail in de muziek blijft de bedrade beyerdynamic ongeslagen, maar de Steel zet daar wel veel features tegenover. Gewoon goed geluid, een aangename pasvorm (mits geen XXL hoofd), en een featureset waar je u tegen zegt. Controlestation met meerdere in- en outputs (handig voor PC en console samen), dubbele accu waardoor je daadwerkelijk -altijd- draadloos speelt (in tegenstelling tot alle eerdere opties die soms aan de kabel hangen), en daarmee gewoon een soort ultieme ervaring neerzet. Prijzig? Yep. Maar dan heb je wel gewoon wat beters.


Bekijk de Steelseries Arctis Pro Wireless bij Amazon.de

Eervolle vermelding hier voor de Astro A50 die goed tegen de Arctis Pro aanhikt. Deze is wel bruikbaar voor een heel groot hoofd, en als je primair console gamer bent is de optie om alles vanuit de headset te beheren fijn. Geluid- en oplaadtechnisch wint de Steelseries het echter. Astro heeft net een nieuwe generatie aangekondigd overigens, waarvan we nog moeten bevestigen of die inderdaad beter is dan de (dik prima) vorige.

Bekijk de Astro A50 bij Amazon.de

Headset voor echte mannen


Vind je al die standaard modellen hierboven maar niks? Dan is de Razer Kraken Kitty Kat Uber Epic edition misschien iets voor jou. Lekker roze, lekkere cat-ears erop, serieus wat wil je nog meer? Kudos aan Razer voor het maken van de vetste headset aller tijden.


Voordelen: Looks
Nadelen: None.
Prijs: Who cares?

(Ok, de Kraken is geen bijzondere headset voor de prijs, maar hij’s wel tof.)

Bekijk de Razer Kraken Quartz bij Amazon.de


Conclusie


Hopelijk helpt dit wat sturing te geven wanneer je op zoek bent naar een nieuwe game headset. Eenvoudig is het niet, maar dit zal toch enigszins helpen het kaf van het koren te scheiden. Blijf vooral nadenken welke elementen voor jou belangrijk zijn (draadloos, console gebruik, druk rond de oren, virtual surround en dergelijke) en twijfel vooral niet om ons voor wat advies te vragen als iets niet duidelijk is of wanneer je nog tussen twee opties zit te tobben. We gaan hier tenslotte van algemeen advies uit, maar aan de hand van jouw eigen eisen geven we graag andere tips.

Hou hoe dan ook je ogen open voor aanbiedingen, want die zijn vaak erg interessant maar verdwijnen soms ook weer snel. In de loop der tijd zullen we dit stuk blijven aanpassen. We zijn daarom vooral ook benieuwd naar jullie ervaringen, wat bovengenoemde modellen betreft, maar we zijn ook benieuwd naar welke headset je nu gebruikt en hoe die bevalt. Mochten er vragen zijn: ask!

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.