Advies: Gaming headsets


De beste headset uitzoeken valt niet mee, uiteraard helpt het lezen van reviews en doen reviewers (meestal toch) hun best om de beste uit te zoeken voor je, maar de realiteit is dat de markt voor gaming headsets gevuld is met tal van goede, sterk concurrerende headsets waarbij het ook voor ons niet altijd even makkelijk is om aan te wijzen wat nu beter is. Het wordt nog lastiger gemaakt door het feit dat audio subjectief is; de één wil een diepe bass ten koste van alles, voor de ander alleen detail, om over pasvorm en verschillende hoofden nog maar niet te beginnen.

Een lijstje met de beste headsets bestaat dus niet, maar dat neemt niet weg dat we je willen helpen om een betere keuze te maken. Hiervoor zullen we door een aantal budget reeksen lopen en ingaan op wat zaken waar je rekening mee moet houden, en we halen de overtuigende aanraders die ons het meeste bij zijn gebleven aan. Voor aanschaf raden we aan de uitgebreide reviews te lezen, want we gaan hier niet in elk detail van al de producten in.

Uiteraard zijn we heel erg benieuwd naar feedback, dus laat zeker even een reactietje achter of je meer van dit soort content wilt zien, en wat je van deze vond!

20-40 euro: Mag het een onsje meer zijn?


We zijn niet vies van budget hardware; als er goede opties zijn voor een lage prijs, waarom niet! Kijken we naar game muizen dan zien we voor weinig ook echt wat uitblinkers. Gaming headsets aan de andere kant? Ja, er zijn best wat aardige opties als je echt niet meer te makken hebt, maar de concessies ten opzichte van de volgende prijscategorie zijn erg groot. Zowel op gebied van bouwkwaliteit, geluidskwaliteit en microfoonkwaliteit moeten we vragen: Mag het een onsje meer zijn?

Als het echt niet kan viel de Edifier G10 voor ons positief op rond de 30 euro, vooral de geluidskwaliteit steekt daar uit tegenover zijn budgetgenoten en dat is hard nodig ook, maar je levert wel in wat betreft luxe en verwacht ook geen wonderen voor je stemopname. Als de camo kleurstelling je niet ligt, en dat kunnen we best begrijpen zouden we ons aandacht keren naar de Sharkoon H10 of ER2 die een mooie balans van zaken bieden, maar verwacht geen bijzonder geluid. Van de ER2 heeft Jochem een review geschreven, net als van de G10.40-60 euro: ‘redelijk’ versus ‘deals’

Rond de 50 euro begint het een beetje interessant te worden. Het is de prijsklasse waarin wij de eerste headsets tegenkwamen waarbij de concessies netjes beperkt bleven en die de indruk wekten gewoon objectief goed te zijn. Vergis je niet: het verschil met een luxere set wordt veelal pijnlijk duidelijk wanneer je ze naast elkaar legt, maar rond dit punt vinden we headsets die je niet dagelijks herinneren aan het feit dat je hard hebt bespaard op je aanschaf: de redelijke aanschaf.

Wij noemden de 59 euro kostende Corsair HS50 in onze review onze nieuwe semi-budget topper, en daar blijven we bij. Bouwkwaliteit is hier een mijl voorbij bovengenoemde goedkopere modellen, geluidskwaliteit is keurig voor het bedrag, en de microfoon is gewoon harstikke prima. Hij zit wat strakker op het hoofd maar heeft wel hele forse, zachte schelpen. Concessies blijven beperkt tot het ontbreken van wat extra’s als een vervangbare kabel of usb geluidskaart met virtual surround, maar dat is sprekend voor de prijsklasse.


Toch is de keuze voor iets als de HS50 geen vanzelfsprekendheid. Zeker in de onderste regionen van de markt zorgt een tientje of twee extra investeren al snel voor een beter product en wanneer zo’n duurder product dan in de aanbieding is zijn ze al snel de moeite waard. Zo is op moment van schrijven de Corsair VOID USB, normaliter zo’n 79 euro, nu te koop voor 59 (bij Alternate). Weliswaar het vorige model, maar die heeft een USB surround feature, is net wat chiquer gebouwd, en klinkt marginaal beter. Voor, op dit moment, dezelfde prijs dus.Een andere opvaller is de Roccat Kave XTD Stereo. Ook dit is een wat ouder model en toevallig één die vrouwlief lange tijd zelf heeft gebruikt, maar een goede gaming headset is feitelijk tijdloos en inmiddels is de straatprijs dus onder de 60 euro geland. De Kave toont eigenlijk veel gelijkenissen met de Void zoals grote zachte textielen kussens, een lichte fit om de oren, redelijk helder geluid zonder al te zware bass, alleen is de Kave een analoog model. Wat bouwkwaliteit wint de Void, wat geluid en pasvorm geven we de winst nipt aan de Kave, maar een echte overtuigende winnaar kunnen wij niet aanwijzen. Beide tonen echter aan dat je ogen open houden voor een leuke aanbieding hele sterke concurrentie is voor de modellen die standaard in deze prijsrange zitten.

60-100 euro: in de wolken

Yup, we kunnen er niet omheen: De Kingston HyperX Cloud en Cloud II, waarbij de tweede een USB geluidskaartje heeft met virtual surround. Feitelijk ook oudjes, maar nog altijd heel erg goed. Dermate goed dat ze de markt voor middenklasse gaming headsets redelijk domineren. Ik vind de clamping force iets aan de hoge kant, maar los daarvan is het lastig om fouten aan te wijzen; vooral de geluidskwaliteit vind je zelden in deze klasse. Het enige nadeel is echter dat de verkrijgbaarheid van de niet USB versie aan het afnemen is, oftewel de Cloud II a 85 euro is de voornaamste resterende terwijl de eerste Cloud veelal wat goedkoper was. Toch blijft het een knappe optie.


En geen zorgen, hij komt ook in minder ‘opvallende’ kleuren. Echter wederom is ook deze keuze geen vanzelfsprekendheid gezien deze prijsklasse zich kenmerkt met tal van goede opties. Zo zijn wij erg te spreken over de Creative Sound BlasterX H5 TE (60-70 euro) die misschien nipt minder klinkt maar het voor ons wel wint wat comfort betreft, en daarbij normaliter dus ook iets goedkoper is. Een interessant alternatief in elk geval wanneer je hem voor wat minder weet te vinden, of de voorkeur geeft aan een wat zachtere fit rond je oren.


Ook de Edifier G4 (nu 79, soms wat minder) vergeten we niet vanwege de pasvorm en het feit dat die ook aantrekkelijk klinkt, al mist het gevoel van luxere materialen daar (wat natuurlijk niets zegt over de echte duurzaamheid, maar toch) en over de bizarre trilfunctie hebben we het maar niet gezien die toch uit kan. De Corsair Void Pro RGB USB doet ook mee en is dan weer wat beter gebouwd maar zit juist weer heel lichtjes om de oren, of wat denk je van de Steelseries Arctis 5? Die vergeten we ook niet snel gezien die nog wat comfortabeler is dan de andere genoemde modellen, maar met regelmaat valt die een paar tientjes hoger uitr en meer dan een paar euro vinden we dan weer lastig om objectief echt te rechtvaardigen. Wat geluidskwaliteit betreft is het allemaal erg concurrerend in elk geval, een echte winnaar blijft uit.Ook deze prijsklasse voelt druk van aanbiedingen, bijvoorbeeld van de draadloze Corsair Void (vorig model) voor 79 euro. Hoewel de meerwaarde van draadloos niet voor iedereen overtuigend is, zo zijn ze ook zwaarder en je zal zeker met enige regelmaat aan de kabel hangen om hem op te laden, maar het feit dat je regelmatig wel vrij zit en in geval van een kabelbreuk je elke willekeurige micro-usb kabel kan pakken is toch echt een plus. Zeker als je soms ook even achterover een filmpje mee wil pakken.

De Cloud II blijft sterk, maar er zijn dus genoeg kapers op de kust. We zouden zeggen volg je gevoel, want geen van bovenstaande modellen is iets anders dan uitstekend, of ga af van wat kleinere details die je in de individuele reviews tegen komt.

Voorbij de 100 euro: Draadloos en niches

Tot de 100 euro vinden we de meeste prijs-prestatieknallers met een draad, voorbij de 100 euro zien we vooral veel draadloos geweld, en zoals de titel doet vermoeden de nodige headsets met een specifiekere doelgroep.

Het draadloze element haalden we al even aan, maar willen we bij deze onderstrepen. We gebruiken hier de nodige draadloze headsets en praktisch gezien is het een mooie plus. Af en toe even rondlopen door de kamer terwijl je muziek luistert, een film op een afstandje, of gewoon geen kabel langs je arm tijdens je game sessie. En ook in deze categorie komen we Corsair weer tegen, want hun Void Pro RGB Wireless is één van de goedkopere draadloze gaming headsets die degelijk in elkaar zit, dik geluid heeft (zeker als je hem met de software naar wens afstelt), en ook lekker om de oren zit. Hij is wat zwaar en zit wat losjes om de oren, maar concurrenten zoals de Logitech G933 of de Steelseries Arctis 7 zijn subjectief niet lichter. We zijn zelf in elk geval pro-wireless genoeg dat dit model, voor de huidige prijs van zo’n 110-115 euro, simpelweg één van onze go-to adviesheadsets is.


Daarmee stellen we in feite dat de meerprijs die Logitech voor de G933, of Steelseries voor de Arctis 7 vraagt, eigenlijk best lastig is; beide kosten je meer dan 150 euro en heel groot is het verschil in ervaring niet. Toch verdienen ze besproken te worden voor wanneer je iets minder scherp op de centen let. De G933 is weliswaar grotendeels plastic, maar jarenlange ervaring met twee kleine kinderen heeft aangetoond dat hij praktisch onverwoestbaar is. Als diepe, immersion gaming headset moeten we Logitech de winst ook geven; er zit indrukwekkend geluid in en dat laat modellen als de G433 en G533 ook ruim achter zich; populaire modellen die dit lijstje niet haalden. De wat strakkere fit sluit wat meer af, en de zwaardere tuning van de Logitech zorgt voor een diepere, wat meer donkere ervaring in games en film. De Arctis 7, fysiek en wat geluid betreft eveneens goed, krijgt een eervolle vermelding. Ik prefereer de andere twee deels omdat Steelseries in tegenstelling tot Logitech en Corsair zich minder richt op mensen met een groot hoofd, en ook hier telt deels dat de meerprijs niet eenvoudig te verdedigen is, maar het is objectief gewoon een hele sterke concurrent.Uiteraard is er ook in deze prijsklasse veel meer te vinden, afhankelijk van je wensen. Bovengenoemde modellen zijn sterke uitgangspunten voor de typische consument, maar in het luxere segment worden ook specifiekere niches in hun wensen voorzien. Vind je een kabeltje prima dan zijn de Sennheiser G4ME modellen (ZERO en One) zeker het bekijken waard, ook als de microfoon nog beter moet dan gemiddeld bijvoorbeeld, of denk aan de Teufel Cage die ook heel sterk klinkt, fysiek uitstekend is, maar waarbij we toch ook wat kanttekeningen moesten plaatsen wat het design betreft. Wel het overwegen waard in elk geval.

Kijken we nog wat verder: Ook de Razer Thresher zit nog erg positief in het geheugen voor mensen die hun virtual surroundheadset ook op hun PS4 willen inzetten (er is een Xbox versie ook, maar die hebben we niet getest). Puur op de centen is de Void wireless een pittige concurrent voor deze en andere genoemde modellen (zelfs de sub 100 euro opties), maar dat neemt niet weg dat deze en tal van andere headsets hun eigen sterke of unieke voordelen hebben die afhankelijk van je gebruiksdoel geen enkele headset absoluut de beste keuze maakt. Veel verder dan dit gaan we daar niet op in, we richten ons hier zo veel mogelijk op mainstream, maar als er interesse is laat het ons weten en wellicht bouwen we een vervolg over headsets die aan specifiekere wensen dienen te voldoen.Conclusie

Hopelijk helpt dit wat sturing te geven wanneer je op zoek bent naar een nieuwe game headset. Eenvoudig is het niet, dat zien we vooral duidelijk in de 60-100 euro middenklasse waar gewoon veel goede opties zijn, maar dit zal toch enigszins helpen het kaf van het koren te scheiden. Blijf vooral nadenken welke elementen voor jou belangrijk zijn (draadloos, console gebruik, druk rond de oren, virtual surround en dergelijke) en twijfel vooral niet om ons voor wat advies te vragen als iets niet duidelijk is of wanneer je nog tussen twee opties zit te tobben.

Hou hoe dan ook je ogen open voor aanbiedingen, want die zijn vaak erg interessant maar verdwijnen soms ook weer snel. Toevallig kwam ik vandaag nog de Sennheiser PC 350 tegen voor 89 euro (ik heb daar ooit ca 150 voor betaald) wat een super deal is, maar die deal was verdwenen voordat ik hem in het 60-100 euro hoofdstuk had kunnen zetten. Gelukkig hebben we echter de nodige modellen kunnen aanwijzen die echt interessant zijn en goed beschikbaar zijn in hun respectievelijke segmenten.

In de loop der tijd zullen we dit stuk aanpassen of herhalen. We zijn daarom vooral ook benieuwd naar jullie ervaringen, wat bovengenoemde modellen betreft, maar we zijn ook benieuwd naar welke headset je nu gebruikt en hoe die bevalt. Mochten er vragen zijn: ask!

Review overzicht besproken modellen


20-40 Euro:
Edifier G10
Sharkoon Rush ER2

40-60 Euro:
Corsair HS50
Corsair Void USB (vorige verie)
Roccat Kave XTD Stereo

60:100 Euro
Kingston HyperX Cloud II
Creative Sound Blaster H5 TE
Edifier G4
Steelseries Arctis 5

100+ Euro
Corsair Void Pro Wireless
Logitech G933
Steelseries Arctis 7
Teufel Cage
Razer Thresher 7.1 (PS4)

Over Stephan

Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
StephanDoubleD Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
DoubleD
Gast
DoubleD

Graag meer van dit soort adviezen 🙂 Zeer fijn!