Alfawise A6 review


We testen en reviewen redelijk wat af, maar gelegenheden om forse vergelijkende testen te doen hebben we niet dagelijks. In de afgelopen maanden hebben we echter de kans gehad om met maar liefst vijftien verschillende robotstofzuigers varierend van 109 tot 999 euro aan de slag te gaan, en dat was een hele ervaring. Niet alleen vanwege het aantal, maar ook omdat het toch een hele andere tak van sport is dan hardware componenten.

Voor een totale roundup zal je voorlopig even geduld moeten hebben, maar die dient wel als een mooi referentiekader voor ons om een aantal specifieke modellen eens in-depth uit te lichten. Hoewel je ook robotstofzuigers voor subjectieve elementen kan overwegen, bijvoorbeeld vanwege de looks, gaat het uiteindelijk om één ding: is het een goede stofzuiger. Dat vaststellen kan niet zonder vergelijking, maar met de nodige ervaring durven we er ons nu wel vol overtuiging over uit te laten.

We beginnen onze meer in-depth look met een exoot, de Alfawise A6. Een Chinees model dat als ik de Google resultaten mag geloven vooral via Gearbest.com te koop is (waar deze ook vandaan komt). En zoals vaker met Chinese producten bleek hij al EOL te zijn tegen de tijd dat wij in Nederland terecht kwam en we hem uit de verpakking hadden gehaald, maar hij is opgevolgd door de X5 met weer wat mooie extra’s erbij. De A6 zat op 179 euro, de X5 (met extra smart geneuzel) op 200, dus het ze zitten tussen budget en mid-range in. We zien deze ervaring deels als een eerste aanraking met het ons onbekende merk Alfawise.

Huisregels Robotstofzuigers


Een robot die het stofzuigen uit handen neemt? HEBBEN! … of?

Goed, we zijn voldoende overtuigd dat het de nodige uurtjes uit kan sparen, maar gebruik en het bereiken van een gunstig resultaat met deze robots vereist dat je een aantal zaken op orde hebt om teleurstellingen te voorkomen. En als je denkt dat even 1000 euro per stofzuiger investeren een clusterbom oplossing is op deze opmerkingen: think again.

Een robotstofzuiger is altijd puur ondersteunend. Zelfs het meest luxe model neemt niet weg dat je nog een vaste (eventueel draadloze) stofzuiger in huis dient te hebben. Geen robot heeft de kracht die een stevige ca 100 euro kostende A-/B- merk bedrade stofzuiger heeft, en die wil je hebben wanneer je grote hoeveelheden rommel hebt (robots hebben kleinere reservoirs), randen en hoeken 100% schoon wil hebben, of een kleed of vloerbedekking echt goed wil reinigen. Een geschikte robotstofzuiger doet het aantal momenten dat je zelf moet of wil stofzuigen dus afnemen, in meer of mindere mate afhankelijk van je eisen en investering.


Ook cruciaal is dat zelfs de slimste robot veel tijd verliest wanneer je zelf niet opruimt, en dit zijn robotstofzuigers, geen robotopruimers. Laat je overal sokken slingeren dan vinden ze dat niet leuk. Heb je een enorme kabelbende in een plek bereikbaar voor de robot dan is het vragen om problemen. Wil je snel een goed resultaat? Hou dan je rommel van de vloer. Je hoeft niet dagelijks de stoelen op de tafel te hangen, maar een beetje ruimte geeft een hoop winst.

Wij kunnen niet bepalen wat voor jou echt belangrijk is. Kijk goed naar je omgeving, zie wat de balans is tussen harde en zachte vloeren, en bedenk vervolgens welke andere features je echt wil. Is een vooraf ingestelde planning genoeg? Wil je per sé een app controle zodat je onderweg naar huis de robot even aan het werk kan zetten, of vind je dat allemaal onzin? Let ook op de hoogte die voor jouw ruimte geschikt is, daar zit ook veel verschil in.

Denk ook aan zaken zoals zone afbakening, zodat je eventueel kan voorkomen dat de robot ergens terecht komt, of wellicht vindt je een HEPA filter juist belangrijk. Zaken die genoemd zullen worden, maar waarbij je je eigen keuzes moet maken.

Uitpakken, accessoires


Wat verpakking betreft heeft Alfawise het goed voor elkaar. Nette doos, nette interne layout, eigenlijk zoals je een in de EU aangeschafte monitor zou verwachten. Geen nare nasmaak hier. We zien intern een extra filtertje, extra borstel en een dweil. Ook krijg je een ‘Sonic Wall’ oftewel zone afbakening erbij om te voorkomen dat de robot een specifieke lijn voorbij gaat. Opvallend is dat deze wel vrij fors is vergeleken met de modellen van de concurrentie, heel elegant vinden we hem niet.







De Alfawise A6 is een niet-smart model, maar wel één met basisstation en afstandsbediening. Zo kan je zonder te hoeven bukken met de afstandsbediening afwijken van een eventueel ingesteld schema, eventueel handmatig rijden als je dat leuk vindt, en wat modi veranderen of hem naar het laadstation laten terugkeren. Wat is de UV knop vraag je je af, daarover straks meer.





Basisstation is netjes uitgevoerd. Display bovenop, handige houder voor de afstandsbediening, niet te groot of te klein, en komt met een 150cm lange kabel. Geen dikke in-line adapters, geen onzin korte kabels (hi Neato, 40cm wtf..), gewoon goed bedacht.

De Alfawise maakt gebruik van LI-ION accu’s met 3350mAh capaciteit, dus dat zit wel ok.

Bouw en features


Tot zover robotstofzuigers aantrekkelijk zijn doet Alfawise het best aardig. De combinatie van wit met rosé goud maakt hem vermoedelijk redelijk verkoopbaar in menig huishouden, al lijkt de opvolger die kleurstelling niet te volgen. Fysiek stevig gebouwd, afwerking netjes, geen vervelende opmerkingen op dat vlak en hij doet ook niet onder voor wat duurdere units. Hij komt onder kastjes met minimaal 8 centimeter ruimte, dat maakt hem net aan de kleinere kant van gemiddeld maar niet uitzonderlijk laag.




Deze robot vertrouwt op het eenvoudige ‘mn bumper raakt wat aan laat ik even draaien’ principe.



Bovenop vinden we handmatige controls, met weer dat UV knopje. Er zit namelijk een lichtbalk onder wat een antibacteriele werking zou moeten hebben. Veel verder dan “ok dan” kwam ik niet, want ik heb zelf geen enkele kennis om daar wat nuttigs over te zeggen, en na een rondvraag kwam ik niet veel verder dan ‘dat er misschien iets van een kern van waarheid in zou kunnen zitten maar dat het mogelijk ook gewoon totale onzin zou kunnen zijn’, laten we wel wezen, het zou niet de eerste ietwat Chinese ‘feature’ zijn die stiekem vooral bedoeld is om maar op te vallen tegenover de concurrentie die dat niet heeft. Mijn conclusie op dat front: who cares, dat ding moet gewoon stofzuigen.



Onderop, redelijk stevige wielen, een borstelconstructie waarbij de borstel en extra randborstels redelijk te vervangen zijn, en een eenvoudig manier van het bakje verwijderen, accu vervangen, en filter vervangen, al dan niet met behulp van het extra schoonmaakborsteltje. Voor een goedkope robot is dit toch een hele nette presentatie, duurdere units doen het soms flink minder.










Één van de features is de optie tot dweilen. Welnu, van geen van de robots die een dweilfunctie had waren we er echt van overtuigd. De één wil het kleed dweilen, de andere keer hielden we vochtige stofresten ergens aan de rand van de kamer over, en van geen enkele robot hadden we het gevoel dat we tijd hadden bespaard, en daar koop je dit voor. Onze conclusie is dan ook, focus op een goede robotstofzuiger, en dweil zelf of kijk tzt naar een dweilbot.


Met het basisstation kan je redelijk eenvoudig een planning maken wanneer hij moet werken, waarbij het fijn is dat je dat per dag kan doen, dus een andere planning in het weekend. Handmatig laten werken is prima, een schema is gewoon heel fijn.



Specificaties


De specs van de productpagina, in dit geval de shop-pagina:

Main Features:
• 5 cleaning modes meet your different requirements
Spot cleaning, special bounce cleaning, S-shaped cleaning, edge cleaning, polygonal spiral cleaning
• Intelligent anti-collision and anti-drop system
It can better protect your furniture and itself
• Automatic self-recharging
When the power is about to run out, the sweeper will go back to the charging base
• Low noise design
The operation noise is less than 65dB, it will not disturb you
• High capacity battery
3350mAh Ni-MH high capacity battery ensures long operation time
• App control
You can set the cleaning time or mode by APP. Please scan the QR code to download the APP, the QR code is in the user manual
• Slim design
It is easy to clean the areas under bed, sofa and desk
• Applicable to carpet, marble, tile and wood floor
Specification
Product Details
Brand: Alfawise
Function: Mopping,Suction,Sweep
Remote Control: Yes
LCD Display: Yes
Self Recharging: Yes
Suction (pa): 800
Noise (dB): Less than 65dB
Charging Time: 2.5h
Working Time: 1h
Color: Pink
Battery Information
Battery Type: Ni-MH
Battery Capacity: 3350mAh
Battery Voltage: 14.4V
Dimension and Weight
Product weight: 3.1000 kg
Package weight: 5.0500 kg
Product size (L x W x H): 34.00 x 34.00 x 8.00 cm / 13.39 x 13.39 x 3.15 inches
Package size (L x W x H): 56.00 x 45.00 x 17.00 cm / 22.05 x 17.72 x 6.69 inches
Package Contents
Package Contents: 1 x Robotic Vacuum Cleaner, 1 x Water Tank, 2 x Side Brush, 1 x Charging Base, 1 x Adapter, 1 x English User Manual

Testmethode


Welke features je belangrijk vindt is grotendeels subjectief, echter verwachten wij dat een robotstofzuiger in de eerste plaats die absolute kerntaak goed kan. Om dat te testen hebben we een opstelling gemaakt waarin elke robot een vaste hoeveelheid cornflakes, rijst, en bloem op moet zuigen van zowel een harde vloer als een stuk vloerbedekking (laagpolig). Cornflakes zijn gekozen zodat we kunnen zien hoe elke robot met wat grotere objecten om gaat, en het interessante daaraan is dat je ziet dat sommige stofzuigers daar moeite mee hebben en het dan voor zich uit gaan schuiven. Rijst is wat zwaarder en vereist dat er genoeg zuigkracht aanwezig is, en bloem is natuurlijk licht; lastig uit vloerbedekking te zuigen, en op harde vloeren lopen stofzuigers het risico dat ze het alle kanten op blazen.

Wanneer een robot steken laat vallen gaat dat vaak op verschillende manieren afhankelijk van de opbouw. We kennen uiteindelijk dan ook een score toe welke een combinatie is van de hoeveelheid opgezogen testmateriaal met de subjectieve observatie van wat er eventueel mis is gegaan. Een robot die 10 gram bloem op één plek laat liggen is natuurlijk minder erg dan een robot die 7 gram bloem over de hele vloer heeft verspreid. Het doel is dat een robot werk uit handen neemt, dus hoe meer werk blijft liggen hoe lagere de score. Ook de prestaties langs de randen en in de hoek is een combinatie van gemeten hoeveelheid en subjectieve afweging hoeveel werk voor ons resteert.

Het is belangrijk te onthouden dat niet elke stofzuiger gemaakt is om op vloerbedekking te werken. Echter is de kans in huiselijk gebruik groot dat er hier en daar toch ergens een kleedje ligt. Daarom testen we elke stofzuiger hoe dan ook op zachte vloeren, maar blijf dan vooral je eigen doeleinde in het achterhoofd houden. Denk je aan een stofzuiger voor een kantoorruimte met enkel een harde vloer? Dan negeer je die resultaten natuurlijk.

Van elke robot kijken wij of hij niet van een trap valt, of hij over een stevige kabel van ca 0,5 cm komt, een plint van 1 cm komt, en natuurlijk wat algemene zaken zoals geluidsproductie, of hij niet te veel troep verliest wanneer je hem oppakt, en de kicker: we proberen in kaart te brengen hoe effectief de navigatie is. Dat laatste is een lastige, want elke robot kent zijn eigen voor- en nadelen wat dat betreft. De geluidsproductie wordt gemeten op één meter en in de modus die wij het meest nuttig achten. Sommige robots hebben een turbo modus voor kleden, andere robots zijn zonder de turbomodus niet overtuigend wat permanent gebruik van die modus de logsiche stap maakt; dan vinden wij dat resultaat het meest van toepassing.

Naast de kunstmatige opstellingen hebben de meeste robots de nodige praktijkdagen meegemaakt, we bespreken we per robot onder het hoofdstuk prestaties of er nog significante zaken aan het licht zijn gekomen.


Prestaties


We waren al snel te spreken over wat dit model in de praktijk deed. In de eerste meters op harde vloer werd het gros van de rijst al opgezogen, bloem op harde vloeren verdween voor het grootste deel als sneeuw voor de zon (vergeet niet dat sommige modelen dat echt alle kanten op bliezen) dankzij rustig draaiende side-brushes, en ook wat cornflakes betreft kwam de A6 goed uit de voeten. De grootste stukken werden vooruitgeschoven, maar dat was een redelijk gangbaar scenario, zo deed de 350 euro kostende Roomba 680 dat element niet beter.

Op zachte vloeren merkten we wel wat de 60 dBA geluidsproductie, dat is aan de lage kant van het spectrum (op twee na stilste van de vijftien), al deed vermoeden: Dit model heeft geen zuigkracht te over. Dat merk je vooral wanneer het op bloem op zachte vloeren aankomt, dat trekt hij maar so-so eruit. Echter gezien we een betere prestatie op dat vlak pas zien bij een model wat aanzienlijk duurder is vinden we dat een redelijk compromis, want de 100-150 euro modellen doen het op dat vlak gewoon nog minder. Prestaties langs de randen en in de hoeken zijn goed; niet uitzonderlijk, maar voor de prijsklasse helemaal prima.

Navigatie is redelijk eenvoudig, dit is geen camera of laser of NASA guides model, maar de Alfawise vindt zijn weg consequent terug naar de basis en zolang de ruimte geen robotstofzuiger hindernisbaan is komt hij wel uit de voeten. Een kabel wirwar vindt geen enkele robot leuk, maar een kabeltje of ons centimeter hoge plintje pakt hij zonder moeite aan.Kleine tot middelgrote appartementen of verdiepingen zullen een prima uitgangspunt zijn. Hij doet wel veel op de tast, maar tikt zaken voorzichtig aan en we zien geen reden tot zorgen op dat vlak.


Conclusie


Beide Chinezen in onze test toonden eigenlijk dat het waar-voor-je-geld concept wat ze bieden heel lastig te evenaren is, al heeft de Alfawise A6 met 179 euro, of zijn ca 200 euro kostende opvolger die wel van WiFi en app controle is voorzien wel één pittige uitdaging: de iets duurdere Xiaomi is gewoon een klasse beter, een stevige klasse. Echter voor dit bedrag, en ik kan mij ook goed voorstellen dat je geen zin hebt om minimaal 50-70 euro bij te tikken, zien we hier ook een hele capabele robotstofzuiger voor kleine tot middelgrote (iets van 100m2 moet wel te doen zijn, mits niet te complex) ruimtes waarbij je in tegenstelling tot de echte budget modellen alsnog een mooie featureset hebt, en wellicht ook niet onbelangrijk: een fysiek heel aantrekkelijk apparaat.

Feature technisch ontbreekt app controle wel, maar hij komt met basisstation, zone afbakening, afstandsbediening, een extra filter en borstel, en cruciaal: hij presteert ruim voldoende op harde vloeren terwijl de prestaties op kleden voor dit geld ook aardig voor de dag komen. De meest nabij gelegen concurrent in onze test is dan de Zoef Sien, die op featurevlak ook redelijk overeenkomst, is dan 70 euro duurder terwijl de Alfawise het als stofzuiger nipt beter doet. Beide modellen kunnen ook dweilen, maar nogmaals: wij zijn niet overtuigd van het dweilresultaat van alle geteste modellen, tenzij je in de buurt blijft en in kantoorunit met volledig harde vloer zitten. Dat is een prima ‘leuk’ element, maar voor een typische huis situatie mist de echte overtuiging van het concept.

Maar, en dit is een flinke, het is niet echt eerlijk om naar de prijs bij een Chinese shop te kijken en dan een 1:1 vergelijking te maken. Krijg je met importheffing en BTW te maken, dan beland je al praktisch op die 250 euro, en dan hebben we het nog niet gehad over voordelen van binnen ons landje bestellen zoals de wet koop op afstand, wat er gaat gebeuren als je garantie moet claimen bij een Chinese webshop (als ze vragen hem terug te sturen is dat gewoon niet te betalen), plus het feit dat het niet voor alle China-bots heel makkelijk is om accessoires te vinden; voor de Xiaomi wel, maar voor dit model zien we ze niet. In onze weken zijn we nog niet aan een extra borsteltje of filtertje toe, en je krijgt een extra filter en borstel, maar of dat de hele levensduur gaat voldoen?

Oftewel zoals vaker, er zitten wel wat haken en ogen aan die import route, en het loont om creatieve oplossingen op te zoeken wat het online aankopen betreft, maar als je niet vies bent van een Chinees avontuurtje dan zien we in dit model toch wel een aantrekkelijke prijs-prestatieverhouding.

Dank aan Gearbest voor hun inzending van de Alfawise A6 voor onze vergelijkende test. Zoals genoemd is dit model inmiddels EOL en vervangen door de Alfawise X5. Volgens Alfawise is deze naast WiFi capabel ook wat krachtiger geworden, wat ons positief in de oren klinkt maar we uiteraard (nog?) niet kunnen bevestigen. Desondanks zien we genoeg in de A6 om de X5 op ons lijstje te zetten voor robotstofzuigervergelijking batch 2 😉

Link naar de Alfawise A6 bij Gearbest (EOL, tracking- en affiliate-vrij)
Link naar de Alfawise X5 bij Gearbest (Nieuwe model, tracking- en affiliate-vrij)



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.