AMD brengt de Ryzen 6000-processors met RDNA 2 uit voor laptops


AMD heeft recent de nieuwe line-up Ryzen 6000-processors voor laptops geïntroduceerd. Deze nieuwe processors zijn gebaseerd op de Zen 3+ architectuur met RDNA 2-graphics, en een aantal zullen per direct in diverse laptops verkrijgbaar komen. De volledige line-up is te zien in onderstaande afbeelding, met vermogens van 15W tot 45W+. Daarbij komt vrijwel elke nieuwe mobiele Ryzen met 8 cores en 16 threads, op de Ryzen 5-modellen na welke met 6 cores en 12 threads uitgerust zijn.

Deze nieuwe generatie Ryzen-processors biedt verder ook ondersteuning voor de nieuwe DDR5-geheugenmodules. Verder zijn de nieuwe Ryzen 6000’s ook voorzien van de vernieuwde RDNA 2-GPU, welke beschikbaar komt als 12-core tot 2.4GHz Radeon 680M in de Ryzen 7- en Ryzen 9-modellen, terwijl de iets lichtere Radeon 660M met 6 cores en 1.9GHz in de Ryzen 5 verkrijgbaar komt. AMD heeft gelijk wat benchmarks getoond waarbij deze mobiele grafische kaarten worden vergeleken met de NVIDIA GeForce GTX 1650 MAX-Q, waar AMD mede door het gebruik van ‘FidelityFX Super Resolution’ een flink hogere performance behaald.

Als eerst zullen de Ryzen 9 6980HS, Ryzen 9 6900HS, Ryzen 7 6800HS en Ryzen 5 6600HS verkrijgbaar komen in diverse laptops. De U, H en HX varianten volgen vermoedelijk in maart dit jaar.Bronnen: AMD

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.