AMD lanceert Ryzen 7000-serie desktopprocessors met Zen 4-architectuur


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van AMD

AMD (NASDAQ: AMD) heeft de Ryzen™ 7000 Series Desktop-processorreeks onthuld, aangedreven door de nieuwe “Zen 4”-architectuur, en luidt het volgende tijdperk van hoge prestaties in voor gamers, enthousiastelingen en makers van inhoud. Met maximaal 16 cores, 32 threads en gebouwd op een geoptimaliseerd, krachtig TSMC 5nm-procesknooppunt, leveren de Ryzen 7000-serie processors dominante prestaties en toonaangevende energie-efficiëntie. Vergeleken met de vorige generatie maakt de AMD Ryzen 7950X-processor single-core prestatieverbeteringen mogelijk tot +29%, tot 45% meer rekenkracht voor contentmakers in POV Ray, tot 15% snellere gameprestaties in geselecteerde titels en hoger tot 27% betere prestaties per watt. AMD’s meest uitgebreide desktopplatform tot nu toe, het nieuwe Socket AM5-platform is ontworpen voor een lange levensduur met ondersteuning tot 2025.

AMD Ryzen 7000-serie desktopprocessors
De AMD Ryzen 7000-serie levert opnieuw een dubbelcijferige IPC-verbetering ten opzichte van “Zen 3”, wat een staat van dienst op het gebied van innovatie, uitvoering en levering van de bekroonde “Zen”-architectuur verder verstevigt. ’s Werelds eerste high-performance x86 5nm CPU, de Ryzen 7000-serie luidt de opmerkelijke snelheid van de “Zen 4”-architectuur in, waardoor het leiderschap op het gebied van gaming en het maken van content naar een nieuw niveau wordt getild.

Aan de top van de stapel biedt de 16-core AMD Ryzen 9 7950X-processor tot 57% betere prestaties bij het maken van inhoud in V-Ray Render in vergelijking met de concurrentie. Ondertussen biedt zelfs de 6-core AMD Ryzen 5 7600X-processor gemiddeld 5% snellere gameprestaties voor geselecteerde titels dan de vlaggenschip-gamingprocessor van de concurrent4.

De ongelooflijke prestatieverbeteringen gaan ook gepaard met verbluffende vooruitgang op het gebied van energie-efficiëntie; AMD Ryzen 7950X-processor is tot 47% energiezuiniger dan de concurrentie. Naast de kern zijn de Ryzen 7000 Series-processors voorzien van een geheel nieuwe 6nm I/O-chip, die hardwareversnelde videocodering/decode, licht grafisch werk en ondersteuning voor meerdere schermen mogelijk maakt. Over de hele CPU zorgen een groot aantal nieuwe energiebeheertechnologieën die worden gebruikt door AMD’s ultra-efficiënte mobiele processors ervoor dat Ryzen 7000 Series Desktop-processors efficiënter dan ooit tevoren werken.

Ryzen 7000 Series Desktop-processors zullen naar verwachting vanaf 27 september wereldwijd verkrijgbaar zijn bij toonaangevende etailers en retailers, vanaf een SEP van $299 USD. Specifieke europrijzen zijn nog niet bekend.Bronnen: AMD

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.