AMD Radeon RX 5600 XT Roundup


Dat de videokaart markt goed ziek is weten we inmiddels wel, maar het is van kwaad tot erger gegaan. Dat de nieuwste high-end kaarten lastig leverbaar bleken is één ding, maar inmiddels lijkt geen enkele recente kaart nog leverbaar.

Die markt wekt ook bij ons een enorme tegenzin in om naar videokaarten te kijken. Maar goed, we hadden één en ander toch al getest, en stel dat jij wel iets op de kop kan tikken wil je wellicht toch weten of die kaart nu de moeite is, nietwaar?

Vandaag rammen we dan ook vier Radeon RX 5600 XT kaarten die we nog niet eerder bespraken er doorheen. Heel vlot overigens, want laten we niet doen alsof je de komende maanden echt wat te kiezen gaat hebben. Voor de liefhebber, de RX 5600 XT benadert een Vega 64 en zelfs RTX 2060 in prestaties, en is dus een dik prima videokaart, vooral voor 1080p gaming. Meer weten over de RX 5600 XT? Dit was onze originele review:


De Contenders


Gezien geen van deze kaarten momenteel daadwerkelijk te koop is is het lastig om over prijzen te praten. Maar we houden wel de theoretische volgorde aan van goedkoper naar duurder:

De Sapphire RX 5600 XT Pulse is een dual fan kaart met een aparte, ietwat drukke kleurstelling. De combinatie van zwart, grijs en rood moet maar net bij je passen, of je moet met een gesloten case zitten waarin het niet uitmaakt. Ik kan er niet warm van worden, maar dat hoeft ook niet met een betaalbare (in theorie althans) kaart. Met 254mm is hij gemiddeld afgemeten, genoeg om er leuk uit te zien, niet te groot voor compacte cases.
De drie-fan Gigabyte Gaming OC maakt wat meer indruk, en is ook wat neutraler vormgegeven. Met 280mm past hij nog in de meeste torens, en hij past goed bij praktisch alle moederborden; ik begrijp de fascinatie met rode details van sommige fabrikanten gewoon niet. Het is niet Gigabyte’s meest inspirerende design, maar voor een mid-end model? Prima.
MSI gaat nog een stap verder, en knalt er een bijna 30cm lang blok op met twee grote fans, met 140mm hoogte is dit echt een beest. Mooi kaartje wel, leuk design, mooie lijnen, alleen dat rood mogen ze weglaten.
Wil je een 5600 XT met de looks van een 2080 Ti? Dan heeft ROG dat voor je. Dikke drie fan koeler, strak zwart, lekker RGB erbij, de ROG Strix uitvoering is een beest van een kaart. Het enige probleem: in theorie is hij natuurlijk verreweg het duurst.
Prestaties


Zoals gezegd: Kort. Dit zijn de gemiddelde boost snelheden in een langere test.


Daar zien we weer dat de fabrieksprestaties van al deze AMD kaarten elkaar nauwelijks ontlopen. Resultaten in benchmarks komen dan ook hooguit op zo’n 1% uit. Daarvoor hoef je dus geen luxere versie te kopen.

Geluid en Temperaturen dan:Hier splitsen de kaarten zich in twee klasses op: de MSI en de ASUS blijven veel koeler dan de Gigabyte en de Sapphire, en bij vergelijkbare (of in geval van ASUS zelfs iets lagere) geluidsproducties. ASUS is koeler én stiller dan Gigabyte en Sapphire, MSI is nog iets koeler, maar ook nipt minder stil.

En het stroomverbruik? Ook de moeite niet waard te bespreken:

Conclusie


In de praktijk blijken de ASUS ROG Strix en de MSI Gaming X uitvoering dus wel de betere twee: extreem stil, extreem koel, en met prachtige koelers om te zien die uit het hogere segment komen: onze editor’s choices als we vrij konden kiezen op de markt, iets wat nu natuurlijk niet het geval is. Maar omdat ze groter, dikker, en in theorie ook duurder zijn was het natuurlijk ook te verwachten dat ze beter zouden zijn. Normaliter zou ik je dan waarschuwen om ook de RX 5700 (XT) in de gaten te houden dat die high-end versies van de RX 5600 XT niet té duur worden, maar in de huidige markt kan ik er geen zinnig woord van zeggen.

Mijn argument is simpeler: als je ziet hoe koel en stil de Gigabyte en de Sapphire zijn, beide presteren echt uitstekend (wat ze recommended oplevert) dan is het heel lastig om aan te raden om meer uit te geven voor nog stillere en koelere uitvoering; een klein beetje, prima, maar niet zo veel dat je een chip upgrade misloopt. De enige reden om echt meer te betalen voor een RX 5600 XT is omdat de looks van een andere kaart je meer aan staan, en dat is prima. Maar kijken we dan naar de markt vandaag waarin alles uitverkocht is is het advies nog makkelijker: als jij welke van deze vier kan kopen voor een leuke prijs, dan zijn ze allemaal echt meer dan prima. Geen van de vier is een miskoop, mits de dagprijs OK is. Dat is vandaag niet het geval, maar laten we hopen dat die tijd weer komt.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.