AMD Radeon RX 5700 & RX 5700 XT Review


Dat AMD een inhaalslag te maken had met hun videokaart divisie was wel bekend. RX 500-series en RX Vega kaarten zijn prima capabel, maar AMD’s verouderde GPU architectuur hield in dat ze eigenlijk alleen in het lagere segment nog serieus meespeelden. Echt antwoord op de RTX 2060 en hoger hadden ze niet. Tot vandaag: de nieuwe RX 5700 moet het opnemen tegen de RTX 2060, en de RX 5700 XT moet.. of moest.. het opnemen tegen de RTX 2070. AMD heeft voor het eerst in tijden een nieuwe architectuur, voor het eerst in tijden lopen ze voor met een kleine procedé, en als het goed is moeten ze het Nvidia gewoon puur inhoudelijk lastig kunnen maken.

Met de overdosis aan reviews die op een dag als deze live gaan wilden we ons eigenlijk vooral richten op de vragen waar iedereen uiteindelijk om geeft: zijn deze kaarten interessant, voor wie, en voor wie niet. Ja, ik ga ervan uit dat jullie of al lang alles gelezen hebben over de nieuwe technieken, of dat het je simpelweg niet interesseert. In beide gevallen komt het op hetzelfde neer: Get to the point. In de bovenstaande video vertelt Nada je dam ook wat je echt moet weten over deze nieuwe kaarten.


Samenvatting


In de video gaan we al kort in op de designs, en het zal niemand verbazen dat de reference blower designs gewoon niet heel interessant zijn. Daarover straks meer. Uiteraard moesten ze wel even op de foto. De luxere RX 5700 XT komt met ‘dent’ en backplate, de goedkopere RX 5700 is wat eenvoudiger en moet de backplate missen.


MAar waar het om gaat: Gamen. Specifieke game benchmarks vind je in de video, maar gemiddeld genomen kunnen we stellen dat de RX 5700 wat sneller is dan de GTX 2060, en leuk concurreert met de RTX 2060 Super. Het blijft opvallend dat we per game soms nog grote verschillen zien. Soms is AMD significant sneller, soms Nvidia. Speel je dus één specifieke game en niks anders, zoek daar dan een benchmark voor op, maar gemiddeld is de RX 5700 gewoon goed plus draagt die het voordeel dat we nog wel iets aan optimalisaties verwachten voor de nieuwe architectuur. We kunnen stellen dat de RX 5700 een uitstekende kaart is voor zware titels op zeer hoge settings op 1080p, of een instap 1440p kaart als je budget niet voldoet voor wat luxers.
Voor de RX 5700 XT kunnen we eigenlijk hetzelfde zeggen. Die laat de GTX 2070 net achter zich, en de RTX 2070 Super is gemiddeld net wat sneller. De doelgroep is hier echter duidelijk 1440p gaming, of 1080p met extreme FPS wensen.

Kijken we naar het stroomverbruik zien we het beste nieuws van vandaag: AMD concurreert uitstekend op dat vlak. De RTX 2070 Super is nog wel wat efficiënter, maar de RX 5700 is wat efficiënter dan zijn iets tragere tegenhanger. Kortom: AMD liefhebbers kunnen voor het eerst in jaren een volledige AMD bak (CPU en GPU) kopen waarbij de producten daadwerkelijk efficiënter zijn dan de concurrentie. Knap.


Aan de andere kant lijkt het verbruik dus flink omhoog te gaan met de iets snellere RX 5700 XT. Het is dan ook de vraag in hoeverre overclocks of snellere factory OC modellen meer gaan gebruiken. Tijdens de eerste test week waren er echter wat problemen met de driver die het overclocken beperkten en bemoeilijkten. Zo’n 5 tot 7% extra FPS kreeg ik er uit tijdens wat initiele tests met de RX 5700 XT, dus wat potentie is er zeker, maar details zullen volgen zodra we de komende dagen met de retail driver betrouwbaarder kunnen knutselen.


Eén ding is zeker, serieus overclocken met de referentiemodellen is niet ideaal. De RX 5700 is op zich nog best stil tijdens full load, grotendeels te danken aan het veel lagere verbruik dan vorige generaties. Nvidia’s FE design is echter duidelijk krachtiger, en de RX 5700 XT op volle toeren is duidelijk aanwezig… of zeg maar gewoon friggin’ luid.Zoals ook in de video vermeld zijn er nog wel een paar vraagstukken die we de komende dagen moeten beantwoorden. AMD heeft ons simpelweg niet genoeg tijd gegeven om alle aspecten van de nieuwe CPU’s en GPU’s echt aan de tand te voelen. AMD’s nieuwe tegenhanger van Nvidia’s DLSS om 4K gaming via upscaling aantrekkelijker te maken is één voorbeeld van een techniek die we rustig moeten ervaren. Heb je een 4K monitor, wacht dan nog heel even op dat oordeel.

Ook AMD’s veelbelovende anti-lag waarmee beelden sneller tot je scherm komen -in theorie een mega voordeel in competitive gaming- zal goed onderzocht moeten worden op echte meerwaarde. Tevens zullen we kijken of AMD’s GPU encoding zal concurreren met Nvidia’s huidige NVENC oppermacht, die streamen zonder high-end CPU heel goed mogelijk maakt. Totale gebrek aan PR aandacht voor dat aspect doet mij vermoeden dat Nvidia nog wel de sterkere kaarten gaat hebben voor beginnende of casual streamers.Conclusie


AMD’s last minute prijsverlaging is in mijn optiek één van de beter uitgespeelde PR acties van de afgelopen jaren. Tijdens de eerste aankondiging was de emotie “leuke kaarten, maar ik had lagere prijzen verwacht”, gevolgd door “Shit, het is voorbij” toen Nvidia de Super kaarten afgelopen week lanceerde, tot vandaag, waar we met de ‘onverwachte’ prijsverlagingen opeens heel positief tegenover de nieuwe RX 5700 serie aankijken. AMD heeft producten in handen die wat prestaties betreft overtuigen, die voor het eerst in jaren wat stroomverbruik overtuigen, en onder de streep gewoon zowel een goede aankoop zijn als een gezonde impact hebben om de markt. Als ze kunnen doorpakken met een RX 5600 op een iets lager prijspunt, en een RX 5800 om de RTX 2080 onder vuur te nemen, gaan we mooie tijden tegemoet.


Alles zal uiteindelijk alsnog om de prijs hangen, waarbij AMD momenteel absoluut het voordeel bij de adviesprijzen heeft en het resulterende performance-per-euro, maar we zullen moeten afwachten of de 3rd party videokaarten van o.a. Asus, MSI, Gigabyte en dergelijke die je uiteindelijk het liefst wil hebben ook voor de beloofde prijzen gaan komen. Wie weet, misschien heeft Nvidia nog een plannetje voor de komende weken?

Hoe dan ook hebben we weer echt goede alternatieven erbij voor zowel 1080p als 1440p gamers in de vorm van de RX 5700 en RX 5700 XT, waarbij vooral mensen die liever wat geld besparen dan investeren in ray tracing (voor een te beperkt aantal games) iets kunnen kopen wat gewoon goed is voor een prima prijs. Ik zou het in elk geval

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.