AMD Radeon RX 6700 XT Review


Vandaag lanceert AMD hun nieuwste videokaart, de Radeon RX 6700 XT. Normaliter reden voor een feestje, maar wij zullen niet de enige zijn die dit lanceermoment met enige twijfel aan zit te kijken. AMD belooft namelijk een adviesprijs van 489 euro inclusief BTW, en betere beschikbaarheid dan de RX 6800 en RX 6800 XT, maar het is natuurlijk maar zeer de vraag in hoeverre jij daar wat van gaat merken. Is het namelijk realistisch te verwachten dat AMD op hun eigen houtje de hele problematiek in de GPU markt gaat oplossen? Ik denk het niet. Wat mogen we dan wel verwachten? Vermoedelijk een enorme pre-order rush op dit moment met een handje vol heel gelukkige kopers, en een veel grotere groep teleurgestelde kopers die deze kaarten niet zal gaan zien, of voor bizarre prijzen in de vorm van custom kaarten. Zelfs grote retailers vragen momenteel zonder blozen 2000 euro voor een RTX 3080, dus tja, wat moeten wij hiermee?

Antwoord? Het enige wat we redelijkerwijs kunnen doen, een beeld schetsen van hoe de nieuwe RX 6700 XT zich verhoudt ten opzichte van zijn directe concurrenten zoals de GeForce RTX 3060 Ti en de RTX 3070, en zien hoeveel beter hij is dan zijn voorganger de RX 5700 XT. Het enige wat jij vervolgens kan doen is kijken naar het aanbod in de markt en dan bepalen of het een goede koop is of niet. Spoiler: in de huidige markt, als je deze kaart voor de adviesprijs ziet, koop hem maar alvast, want dat gaat niet lang zo blijven.


Wat is de RX 6700 XT


Met de RX 6800 en 6800 XT bracht AMD hun nieuwe RDNA2 architectuur naar de markt, maar een goedkoper broertje in die familie ontbrak nog. En dat is wat de RX 6700 XT is . Hij bevat een nieuwe, kleinere chip (Navi 22), met 40 compute units. Ter vergelijking, de 6800 heeft er 60, en de 6800 XT 72. Dat maakt hem op papier natuurlijk een stukje minder krachtig, maar hij compenseert dat dels met veel hogere kloksnelheden. Kloksnelheden liggen in de praktijk comfortabel boven de 2500 MHz, enkele honderden boven dat van zijn grotere broers. De doelstelling hier is eenvoudig: gewoon goede prestaties op 1080p en vooral 1440p willen bieden. Dat dit geen 4K kaart is hebben we gezien het prijspunt geen probleem mee. En met 12 Gigabyte aan VRAM heb je hoe dan ook voorlopig genoeg voor de gangbare resoluties.

AMD heeft er ook een nieuwe koeler bij ontworpen, een dual fan koeler in een vergelijkbare stijl met de grotere broers. Het is een chic kaartje dat degelijk aanvoelt en leuk oogt, al zullen we de komende dagen natuurlijk de nodige custom kaarten aan de tand voelen.




Game Prestaties


Waar het om gaat met deze kaart, de framerates uiteraard. Daarbij kijken we momenteel vooral naar de RTX 3060 Ti en de RTX 3070, dat zijn toch de twee kaarten waar de 6700 XT het in theorie tegen op moet nemen. Dat die vooralsnog lastig leverbaar en prijzig zijn nemen we maar even voor lief, want nogmaals de verwachtig is dat met deze kaart hetzelfde gaat gebeuren.

We doorlopen wat games op 1080p en 1440p



Gelukkig laat de RX 6700 XT zich eenvoudig samenvatten. Het is een kaart die hier en daar de RTX 3070 passeert, maar over het algemeen daar net iets achter blijft zitten. Vergeleken met de RTX 3060 Ti zijn er een paar games waar Nvidia het iets beter doet, maar gemiddeld blijft de RX 6700 XT de RTX 3060 Ti voor. Vergeleken met zijn voorganger de RX 5700 XT is de RX 6700 XT zo’n 30 procent sneller ongeacht je resolutie. Een mooie vooruitgang.

Temperaturen, Geluid en Stroomverbruik


Het stroomverbruik van de AMD kaart is redelijk, of valt wellicht ietwat tegen. Zowel in de stress test (kaart only) en de game test (complete PC) ligt het verbruik net iets hoger dan bij de RTX 3070, een kaart die gemiddeld genomen iets sneller is. Is het een verschil om wakker van te liggen? Zeker niet, en je kan nog altijd met een degelijke 550 Watt voeding een systeem voeden met een high-end CPU en een RX 6700 XT, maar het verschil is daar.


Dat lijkt zich ook te uiten in een relatief hoge temperatuur op de kaart zelf. Er is niet veel mis met een chip temperatuur van 73 graden en een geheugentemperatuur van 78 graden, en de hotspot temperautur van 99 graden is binnen de spec van AMD, maar ik vind het toch wat hoog. AMD heeft vaker aangegeven dat ze dit ook bewust doen, maar het is opvallend dat het hoger ligt dan bij de RX 6800 kaart. De komende dagen delen we de data van de custom kaarten, en we gaan er dan ook vanuit dat op gebied van thermals nog wat winst te halen valt.

Features?


AMD heeft net als Nvidia natuurlijk de nodige features, maar tijdens de aankondiging werd toch vooral gehoopt op één grote nieuwe feature: AMDs tegenhanger voor Nvidia’s DLSS. Helaas is dat vooralsnog niet aan de orde en dat was toch een beetje een teleurstelling. Dat AMD nog werk aan de winkel heeft op gebied van Ray Tracing dat weten we wel, en gezien de bescheiden meerwaarde vooralsnog vind ik dat momenteel nog niet echt een issue, maar de voordelen van een slimme, degelijke upscaler om ook op 4K te kunnen gamen óf om Real Time Ray Tracing (ook op gangbare resoltueis) ook maar mogelijk te maken is wel spijtig. Het betekent in mijn optiek dat AMD daar íets anders tegenover moet zetten: betere rasterization performance, een gunstigere prijs, lager stroomverbruik of wat dan ook, maar wel “iets”. En dat iets ontbreekt momenteel, zeker als we vervolgens ook nog eens Nvidia’s sterkere NVENC encoder gaan wegen (AMD is voor streamers momenteel minder interessant).



Conclusie


De genoemde kritiekpunten hierboven zouden als sneeuw voor de zon verdwijnen als blijkt dat je deze kaart straks voor de adviesprijs van 489 euro, of zelfs voor 589 euro zou kunnen kopen. Dat zijn prijzen die je momenteel betaalt voor tweedehands RTX 2070 kaarten, en de RTX 3070 waartegen deze kaart het zou moeten opnemen kost momenteel ruim 900 euro. Alleen als je een streamer bent (NVENC) of een liefhebber van Real Time Ray Tracing is de strijd tussen Nvidia en AMD momenteel een echt eenzijdig verhaal. Of het zo gaat uitpakken in de praktijk betwijfel ik, en het zal vooral weer een gevecht worden tegen scalpers, tekorten, en kunstmatig opgedreven prijzen in het reguliere kanaal. Het eindresultaat? Koop “whatever” je je handen op kan krijgen. Niet ideaal, maar wel de realiteit.

Maar goed, laten we een beetje positieve blik houden: AMD zet hiermee een kaart neer (ik wou zeggen “op de markt”, maar dat gaat mij vooralsnog iets te ver) waarmee je uitstekend kan gamen op zowel 1080p en vooral ook op 1440p. Hij ligt weliswaar net wat achter de RTX 3070 die ook featuretechnisch nog het Nvidia voorsprongetje behoudt, maar puur op prestaties komt hij er aardig bij in de buurt en ik vind dat ook gewoon een prachtig prestatiepunt voor een moderne videokaart in het hogere middensegment. Het is voor nu enkel zaak om voor jezelf te kijken of je hem ook echt weet te bemachtigen voor een prijs die past bij het prestatieplaatje, oftewel onder de RTX 3070 en niet te ver boven een RTX 3060 Ti. Zijn we nu super enthousiast? Niet bepaald, maar dat gaat even goed op voor de RTX 3060 op dit moment. We moeten maar genoegen nemen met het feit dat er weer wat GPU SKUs zijn die je kan proberen te scoren.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.